Nakazovanje prejemkov preko t. i. socialnih kartic želijo prejemnikom omogočiti v začetku leta 2016. Foto: BoBo
Nakazovanje prejemkov preko t. i. socialnih kartic želijo prejemnikom omogočiti v začetku leta 2016. Foto: BoBo

Na javno naročilo za predplačniške oz. t. i. socialne kartice, ki ga je na začetku julija objavilo ministrstvo za delo, so prišle ponudbe NLB-ja, družbe Cetis in podjetja MC2. Cena javnega naročila je 30.000 evrov.

Kartice bodo naročili posamezniki, ki bodo to želeli, nanjo pa bodo prejemali denarno socialno pomoč in varstveni dodatek, lahko pa tudi otroški dodatek. Na ministrstvu predvidevajo, da bo prejemnikov do 10.000, nakazovanje pa naj bi se začelo v letu 2016.

Da banke ne bodo jemale od socialnih transferjev
Predplačniške kartice oz. t. i. socialne kartice sodijo v sveženj ukrepov za pomoč socialno najšibkejšim. Prejemniki socialnih transferjev se namreč spoprijemajo s tem, da jim banke zaračunavajo nadomestilo za izvrševanje sklepov o izvršbi in zavarovanju. Tako ostanejo brez pomembnega dela sredstev, ki so namenjena preživetju. Upniki kljub temu niso poplačani, tako da dolg ostane.

Da bi rešili ta problem, so bile sprejete spremembe zakona o izvršbi in zavarovanju, ki prepovedujejo zaračunavanje stroškov vpogleda bank pri določenih prejemkih, med katerimi so tudi socialni transferji.

Kljub uveljavitvi spremembe zakona pa problematika ne bo v celoti rešena, zato bodo za te prejemnike in za prejemnike, ki nimajo oziroma ne morejo odpreti osebnega računa pri banki, vzpostavili sistem, ki bo omogočal prejemanje sredstev preko predplačniških kartic. Te bodo omogočale kartični način poslovanja brez bančnega računa, upravičenci pa se bodo zanj odločili prostovoljno.