Obrambna ministrica je na seji parlamentarnega odbora povedala, da je sodišče zavrnilo pritožbo ministrstva, s katero so želeli obnoviti sojenje nekdanjemu generalu JLA. Foto: BoBo
Obrambna ministrica je na seji parlamentarnega odbora povedala, da je sodišče zavrnilo pritožbo ministrstva, s katero so želeli obnoviti sojenje nekdanjemu generalu JLA. Foto: BoBo

Nekdanji častnik JLA Berislav Popov je bil namreč že obsojen zaradi napadov na civiliste med vojno leta 1991, a je višje sodišče sodbo razveljavilo in jo vrnilo v ponovno odločanje. V novem sojenju pa je tožilstvo umaknilo obtožnico, saj sta nova izvedenca Popova razbremenila očitkov.

Ministrstvo za obrambo je predlagalo nadaljevanje postopka zoper Popova, a ga je murskosoboško sodišče zavrnilo. Zavrnilo pa je tudi pritožbo ministrstva na ta sklep sodišča, je na današnji seji parlamentarnega odbora povedala ministrica za obrambo Andreja Katič.

Parlamentarni odbor je na seji največ pozornosti namenil vlogi brigadirja Davida Humarja, ki ga je murskosoboško sodišče pozvalo k izvedenskemu mnenju, a je Humar to odklonil. V SDS-u so mu na današnji seji med drugim očitali, da je s tem. ko je s sodiščem komuniciral kot pripadnik Slovenske vojske, kršil zakon o službi v Slovenski vojski.

SDS želi parlamentarno preiskavo
Humar je te očitke zavrnil, podobnega mnenja pa je bilo tudi sodišče, ki meni, da je Humar z njimi komuniciral kot fizična oseba, in ne kot pripadnik Slovenske vojske. Humar je dejal tudi, da s svojo zavrnitvijo ni vplival na nikogar v postopku zoper Popova in da si tudi sam želi, da se "zadeve razčistijo."

Poslanec SDS-a Franc Breznik pa meni, da bi Humar o pozivu sodišča moral obvestiti tudi nadrejene, ki bi lahko poiskali prave ljudi za pojasnila na sodišču. Ob tem je Breznik omenil tudi možnost uvedbe parlamentarne preiskovalne komisije v tej zadevi. Parlamentarni odbor je na koncu zavrnil predlagani sklep SDS-a, s katerim bi uvedli postopek za ugotavljanje kršitev zakona pri brigadirju Humarju.