Vlada meni, da bi predlog sodišča presegel finančne zmožnosti države. Foto: BoBo
Vlada meni, da bi predlog sodišča presegel finančne zmožnosti države. Foto: BoBo

Da je sodišče vložilo omenjeno pobudo za oceno ustavnosti, je razvidno iz odgovora vlade na to pobudo, ki ga je sprejela na svoji zadnji seji.

Zakon o odškodninah za izbrisane določa, da vsakemu izbrisanemu za mesec izbrisa pripada pavšal v višini 50 evrov, kar lahko uveljavlja v upravnem postopku. Če hoče več, lahko državo toži, vendar dosojena odškodnina ne more preseči trikratnika odškodnine iz upravnega postopka. Evropsko sodišče za človekove pravice je pred časom ocenilo, da zakon primerno ureja odškodnine za izbrisane.

V odgovoru vlade pa piše, da ljubljansko okrajno sodišče meni, da je določba o najvišji odškodnini v nasprotju z ustavo, ker uvaja "pravo retroaktivnost zakonskega predpisa, ki za nazaj posega v pridobljene pravice izbrisanih oseb". Zato okrajno sodišče ustavnemu predlaga, naj sporni 12. člen zakona razveljavi.

Vlada takšnemu predlogu nasprotuje, ker bi to po njenih besedah preseglo finančne zmožnosti države in zaradi odškodnin ne bi mogla poravnavati drugih, tudi z ustavo določenih obveznosti. Omejitev odškodnin po prepričanju vlade tudi ne predstavlja prave retroaktivnosti zakonskega predpisa, ker odškodnina izbrisanim ni bila pravica, ki bi bila pridobljena pred sprejetjem zakona.