Končina Peternel je priznala, da je za stanje v sodstvu deloma kriv tudi sam sodni svet, ki bi lahko z javnim opozarjanjem na določene napake prispeval k boljšemu delovanju sodišč. Foto: BoBo
Končina Peternel je priznala, da je za stanje v sodstvu deloma kriv tudi sam sodni svet, ki bi lahko z javnim opozarjanjem na določene napake prispeval k boljšemu delovanju sodišč. Foto: BoBo

Predsednik Sodnega sveta RS Janez Vlaj je predloga novel zakonov o sodiščih in sodniški službi, ki ju bo kmalu obravnaval DZ, označil kot primer nedomišljene sodne reforme in delne rešitve.

Člane sodnega sveta moti zlasti določba, ki uvaja nadzorno službo, ki bo delovala na ministrstvu za pravosodje in javno upravo in bo preverjala, ali posamezno sodišče izpolnjuje letne načrte dela. Če bo presodila, da načrt dela ni uresničen zadovoljivo, pa bo lahko predlagala razrešitev predsednika sodišča.

To je neposreden pritisk izvršilne veje oblasti na vrh sodstva, meni podpredsednica sodnega sveta Mateja Končina Peternel. Tudi Vlaj nasprotuje takšnemu zagotavljanju učinkovitosti sodnikov z vrha navzdol. Učinkovitost lahko zagotovijo le sami sodniki, ne pa neki nadzor, je opozoril.

Na današnji, sicer eni izmed redkih novinarskih konferenc sodnega sveta pa je bilo mogoče slišati tudi nekatere kritike sodstva. Član sveta Marjan Feguš je tako ocenil, da je stanje v sodstvu slabo, za to pa je nedvomno krivo tudi samo sodstvo. To se po njegovih besedah ob vsaki kritiki tako več ne more sklicevati na neodvisnost, pač pa se mora z napakami spoprijeti. A Feguš dodaja, da se stanje z nepremišljenimi posegi izvršilne veje oblasti v sodstvo ne bo izboljšalo.

Pličanič presenečen nad kritikami
Minister za pravosodje Senko Pličanič podpira odločitev Sodnega sveta, da prevzame aktivno vlogo in odgovornost pri reševanju problematike sodstva. Je pa nekoliko presenečen nad mnenji nekaterih članov sodnega sveta, ki so predloga novel zakonov o sodiščih in sodniški službi označili kot primer nedomišljene sodne reforme. Na ministrstvu poudarjajo, da v teh dneh s strani sodstva prejemajo pohvale predlaganih zakonskih sprememb.