Po začetnem zapletu - Eva Irgl iz SDS-a je namreč zahtevala 20-minut odmor za preučitev predlaganih dopolnil, ki so jih dobili šele neposredno pred sejo - je odbor o dopolnilih odločal skorajda brez razprave. Foto: BoBo
Po začetnem zapletu - Eva Irgl iz SDS-a je namreč zahtevala 20-minut odmor za preučitev predlaganih dopolnil, ki so jih dobili šele neposredno pred sejo - je odbor o dopolnilih odločal skorajda brez razprave. Foto: BoBo

Predlog novele zakona o kazenskem postopku je bil pripravljen v času prejšnje vlade. Maša Kociper iz PS-ja je pojasnila, da se predlagano novelo zdi smiselno ohraniti tudi sedanji koaliciji, saj vsebuje nekatere pomembne določbe glede pospešitve kazenskih postopkov pregona gospodarskega kriminala.

Nekatere druge določbe pa je večina na odboru črtala. Tako v predlogu, ki ga odbor pošilja v obravnavo na seji parlamenta, ni več določb, ki so omogočale tudi medijsko snemanje glavnih obravnav v sodnih dvoranah in njihov neposredni prenos ter ukinitev klasičnega, papirnatega zapisnika.

Gorenak: Pravosodje živi še v 18. stoletju
Razloge za nasprotovanje dopolnilom je pojasnil le Vinko Gorenak (SDS), sicer notranji minister v času nastanka zakonskega predloga. Kritičen je bil do sodišč in njihovega nasprotovanja ukinitvi zapisnikov in snemanja glavnih obravnav. Ugotavljal je, da "naše pravosodje živi v 18. stoletju", tehnika pa je šla naprej. Pravosodna veja oblasti ščiti sebe, pod krinko stroke pa se skriva slabo delo ali pa nedelo.

Če je celotna stroka, tako tožilska kot sodniška, celo državni svet, "tako enotno proti nekim rešitvam, te rešitve očitno niso dovolj dobro pripravljene ali enostavno primerne", mu je odgovorila Kociprova. S takimi posegi "na hitro" v sistemske procesne zakone lahko zelo porušimo delovanje teh sistemov, je posvarila.

Želeli bi si predhodne analize
Da bi spremembe glede snemanja obravnav, čeprav se javnosti morda zdijo všečne, imele lahko različne vplive na organizacijo vodenja postopka in celo na samo vsebino, je opozoril tudi predstavnik vrhovnega sodišča, pri čemer je kot primer omenil možnost vplivanja na predvidena zaslišanja prič. Pri takšnih spremembah, je dodal, bi si želel predhodne poglobljene razprave in analize.