Paroh SPC Peran Bošković: Če bi odtujil denar za pastorlani center, tega ne bi bilo. Foto: BoBo
Paroh SPC Peran Bošković: Če bi odtujil denar za pastorlani center, tega ne bi bilo. Foto: BoBo

Več kot do tega, kaj je bilo, nam je do tega, kaj bo, da začnemo delati, da odpremo hišo. Veselim se tega, da začnemo delati!

Paroh SPC Peran Bošković

"Za ovadbo ni bilo nikakršne podlage. Je nedobronamerna in škodljiva tako za paroha Boškovića osebno kot za celotno skupnost v Sloveniji," piše v sporočilu za javnost Svete sinode SPC, ki jo je novinarjem v Ljubljani prebral predstavnik ljubljansko-zagrebškega metropolita Slobodan Lalić. Na vprašanja ni odgovarjal.

Ovadili junija lani
Junija 2012 je bila policiji posredovana kazenska ovadba, ki je paroha SPC-ja Perana Boškovića bremenila odtujitve 800.000 evrov zbranih sredstev za izgradnjo župnijskega doma v Ljubljani. Paroh Bošković je vse obtožbe iz sicer anonimne prijave zavrnil takrat in na današnjem srečanju z novinarji. "Če bi odtujil denar, zdaj pastoralnega centra ne bilo," je dejal.

Umik ukazal zagrebško-ljubljanski metropolit
Zagrebško-ljubljanski metropolit Jovan je kot zakoniti zastopnik SPC-ja v Sloveniji pooblastil Milana Dedukovića, celjskega paroha in svojega namestnika za Slovenijo za umik vložene ovadbe pred sodnimi in preiskovalnimi organi Slovenije.

Verniki postavljeni v neprijeten položaj
"Zaradi ovadbe zoper Boškovića so bili številni dobronamerni posamezniki brez kakršnega koli razloga postavljeni v neprijeten položaj, saj so morali pred policijo in preiskovalnimi organi pojasnjevati, za kaj so dajali svoje prispevke, ter dokazovati, da so to počeli v dobri veri in v okviru veljavne zakonodaje," so še sporočili.
Opravičilo vernikom
Predstavniki Metropolije zagrebško-ljubljanskega SPC-ja se zato vsem podpornikom javno opravičujejo, sprejeli pa so vse ukrepe za ponovno vzpostavitev reda in normalno delovanje cerkvene občine v Ljubljani, v kateri bo normalno služboval tudi Peran Bošković. V cerkveni občini zdaj dela še z dvema parohoma Dejanom Mandićem in Aleksandrom Obradovićem. Paroh Obradović je tudi novi starešina Cerkve v Ljubljani, kamor je prišel iz Zagreba.

Bošković ni več namestnik metropolita
Paroh Bošković, kot je dejal novinarjem, ne obžaluje dejstva, da ni več namestnik zagrebško-ljubljanske metropolije za Slovenijo, kot je bil do vložitve ovadbe. "Duhovniki nikoli sami ne razporejamo, kdo bo kje," pravi in dodaja, da je bil tudi sam presenečen zaradi ovadbe. To je vložila ljubljanska cerkvena občina na podlagi anonimnih prijav.

"Bili smo presenečeni, ni nam bilo jasno, potrpežljivo smo vlekli in prišli do te izjave. Želimo, da se ta zadeva konča. Več kot do tega, kaj je bilo, nam je do tega, kaj bo, da začnemo delati, da odpremo hišo. Veselim se tega, da začnemo delati," pravi Bošković.
Manjka še 150 tisoč
O razlogih za ovadbo noče ugibati, pove pa, da so bili "ves čas ljudje, ki niso imeli razumevanja, ni jim bilo všeč to ali ono. Ko imaš projekt, ga eni podpirajo, drugi ne," pojasni in doda, da pastoralnemu centru manjka še kakšnih 150 tisoč evrov, da bi se še zadnje tehnične podrobnosti končale in bi center odprl vrata za obiskovalce.

Tudi davkoplačevalski denar
Po podatkih Supervizorja je Urad RS za verske skupnosti SPC Cerkveni občini Ljubljana nakazal 656.268 evrov, ministrstvo za kulturo pa slabih 36 tisoč evrov za gradnjo župnijskega centra ob cerkvi Cirila in Metoda v Ljubljani.

Več kot do tega, kaj je bilo, nam je do tega, kaj bo, da začnemo delati, da odpremo hišo. Veselim se tega, da začnemo delati!

Paroh SPC Peran Bošković