Slovenija
(4)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.7 od 6 glasov Ocenite to novico!
Državni zbor
V nekaterih, tudi vladnih strankah, se sprašujejo, kakšen je smisel sporazuma, če ga ne podpišejo vse parlamentarne stranke. Foto: RTV SLO
Janez Janša
Sporazum je, kot je zagotovil Janša, običajna praksa v državah EU-ja. Foto: EPA
Borut Pahor
Predsednik največje opozicijske stranke Borut Pahor je zatrdil, da sporazum opozicije ne omejuje. Foto: RTV SLO
VIDEO
Podpis sporazuma o nenapadanju

Dodaj v

Sporazum o "nenapadanju" podpisan

Za uspešno sodelovanje v času predsedovanja EU-ju
17. maj 2007 ob 08:20,
zadnji poseg: 17. maj 2007 ob 15:23
Ljubljana - MMC RTV SLO

Predsedniki koalicijskih strank, SD-ja, vodja NP-ja in predstavnika narodnosti v DZ-ju so podpisali sporazum o sodelovanju med predsedovanjem EU-ju.

Sporazum o uspešnem sodelovanju pred in med predsedovanjem Evropski uniji, ki Slovenijo čaka v prvi polovici prihodnjega leta, je aprila predlagal premier Janez Janša. Predlog sporazuma podpisnike zavezuje, da dejavnosti, povezanih s predsedovanjem, ne bodo obremenjevali z notranjepolitičnimi vprašanji. Ta točka pa je bila umaknjena, saj je imela opozicija glede tega precej pomislekov.

Predlog med drugim omenja, da je predsedovanje Uniji veliko priznanje za Slovenijo, projekt nacionalnega pomena in najpomembnejši izziv po osamosvojitvi ter vstopu v Nato in EU. Podpisniki sporazuma so se tako zavezali, da s svojim položajem v sistemu parlamentarnega odločanja ne bodo oteževali dela vlade v vlogi predsedujoče Uniji.

Zavezali so se tudi, da obveznosti in cilji tega sporazuma niso podlaga za omejevanje poslanskega dela in za vplivanje na odločanje v državnem zboru. Končno besedilo med drugim upošteva predlog SD-ja, da bo premier podpisnike vsak mesec seznanil z uresničevanjem programa predsedovanja.

Podpis ne bo omejeval opozicije
V izjavah po podpisu sporazuma so podpisniki poudarjali predvsem, da sporazum opozicije pred in med predsedovanjem ne bo omejaval. "Sporazum je popolnoma uravnotežen in enako zavezuje poslanske skupine koalicije in opozicije ter tudi vlado" je takoj po podpisu povedal premier Janša.

Tudi predsednik največje opozicijske stranke Borut Pahor se je z Janšo strinjal in zatrdil, da sporazum ne omejuje opozicije v pravicah, ki ji pritičejo po ustavi in poslovniku DZ-ja. Prav omejevanje nadzorne vloge opozicije je bilo med najpogostejšimi kritikami predloga sporazuma in eden od glavnih razlogov da LDS in SNS sporazuma nista podpisala.

Sporazum brez LDS-a in SNS-a
V LDS-u so se odločili, da sporazuma ne bodo podpisali, ker bi lahko ohromil parlament, predvsem pa opozicijo za več kot eno leto. Vladi bi omogočil, da bi imela precej proste roke pri svojem delovanju in pasivno opozicijo. Predsednik stranke Jelko Kacin je povedal, da gre za prazen sporazum, ki ob enem v mnogih točkah zavaja slovensko javnost, ter da ga Slovenija za uspešno predsedovanje EU-ju ne potrebuje.

Da ne bodo podpisali sporazuma, so se odločili tudi v SNS-u, kjer menijo, da želi z njim vlada dobiti proste roke tik pred volitvami. Sašo Peče pa je dodal še, da drugod po Evropi takšnih sporazumov ne poznajo, le na Danskem so stranke pred predsedovanjem sklenile ustni dogovor.

Prijavi napako
Komentarji
Mrtvi_poet
# 17.05.2007 ob 22:47
Borut Pahor.....ne da sporazum omejuje opozicijo kar naj bi bila stranka SD....daje vam se vecje moznosti vam...tako je vam med drugim...socijalnim demokratom....da omejujete resnico....da omejujete skupaj z Jansko & Bajuk Co. ostale ki zelijo nekaj naredi za Slovenijo....da te ni sram Pahor...da ni sram SDa...drage delavke in delavci...dragi privatniki in privatnice....vidite...tukaj in zdaj se zahvalite gospodu Pahorju za nic...za nulo....
Triptico
# 17.05.2007 ob 18:46
Janše nihče ne sme napadat on pa že tretjo leto rjovi okrog in išče okostnjake po omarah!
WTF
# 17.05.2007 ob 18:25
Men je najbl smešn to ker naj bi bil tak pakt kao glih zarad takih kot sta v tem primeru LDS in SNS. Torej kaj jim pomaga SDS če pa bistva niso spravl pod isti dežnik... skratka čist mim
spehbomba
# 17.05.2007 ob 15:45
Edino normalni sporazum v tej državi!

Mi smo itaq takšna velesila, da se lahko igramo politične raztrganine in samodestruktivne oblasti! Jao jao..., če so že komunisti in pomladne stranke, vsi tako odločni, da želijo najbolje za Slovenijo in ne za svoj žep...zakaj potem lepo vsi skupaj ne delajo za slovenijo?

Vsi, ki vsaj malo poznamo politiko, ali pa je študiramo, vemo, da je interpelacija itd. čisto pravna zadeva, ter da je lahko sprožiš ... žalostno je le to, da se izrablja v namen ohromitve ministrstev in potem, ko mora neko ministrstvo 3 mesce pripravljat odgovore na vprašanja ne uspe reševat tekočih problemov, vmes se ti pa interpelanti obesijo na medije kako nič ne počneš! PONAVLJAM: RAJE DELAJTE ZA SLOVENIJO (kot tudi govorite) KOT PA DA SE VSI NEKI KREGATE IN TRGATE NA POLOVICE in prav nič ne naredite ne eni ne drugi
Kazalo