Stvari na konzularnem oddelku na Kosovu niso potekale po predpisih. Foto: EPA
Stvari na konzularnem oddelku na Kosovu niso potekale po predpisih. Foto: EPA

Zunanji minister Karl Erjavec je za časopis Dnevnik potrdil, da bodo na ministrstvu dobili več informacij o silnih zaostankih na eni strani ter hitrem pridobivanju dokumentov na drugi strani, zato so na diplomatsko-konzularnem predstavništvu na Kosovu izvedli inšpekcijski nadzor. Zaradi ugotovljenih nepravilnosti so dotedanjemu konzulu Tomažu Trobentarju odvzeli pooblastila, ga poslali na dopust in mu onemogočili dostop do prostorov veleposlaništva.

Kosovskim državljanom vizume po hitrem postopku
Po informacijah Dnevnika je nadzor pokazal, da se je veliko dokumentov in dovoljenj za prebivanje v Sloveniji kosovskim državljanom izdalo po kratkem postopku brez preverjanja, kar je povzročilo pravi naval na slovenske vizume. Drugi pa so morali zelo dolgo čakati na zaprošene dokumente, saj naj bi tako med nadzorom našli zaprosila, stara tudi šest mesecev.

Na zunanjem ministrstvu so sicer zatrdili, da nadzor ni pokazal razlogov za sum, da je bilo storjeno kakšno kaznivo dejanje, zato niso obvestili kriminalistov. V ozadju naj torej ne bi bilo korupcije.

Trobentar na MNZ-ju, veleposlanik ni nič vedel
Konzula Trobentarja tudi ni doletel noben drug ukrep, razen odvzem pooblastil, saj je bil do konca julija nato na bolniškem dopustu, takrat pa se mu je iztekla pogodba z MZZ-jem in se je vrnil na ministrstvo za notranje zadeve. Sankcij prav tako naj ne bi bilo za veleposlanika Jožefa Hlepa, ki pravi, da je konzulu zaupal in za nepravilnosti ni vedel.