Predsednik državnega sveta Blaž Kavčič meni, da si želi vlada olajšati vladanje. Foto: BoBo
Predsednik državnega sveta Blaž Kavčič meni, da si želi vlada olajšati vladanje. Foto: BoBo

Za začetek postopka sprememb ustave bi morala ustavna komisija soglašati z dvotretjinsko večino prisotnih članov. Te večine ni dosegla, saj je izmed 18 prisotnih za začetek postopka glasovalo 10 članov, proti jih je bilo sedem. O tem bo tako z dvotretjinsko večino navzočih poslancev odločal DZ.

Ukinitvi DS-ja poleg Pozitivne Slovenije (PS) nasprotuje tudi SLS, večinsko pa tudi SD, čeprav se je njihov poslanec Borut Pahor tudi danes zavzel za ukinitev in dejal, da ga predlog PS-ja ni prepričal.

Ta je namreč predlagal reorganizacijo državnega sveta, in sicer tako, da bi ga po novem sestavljalo 33 članov, predstavnikov lokalnih skupnosti. Uvedli bi tudi t. i. četrto branje zakonov, državnim svetnikom pa bi odvzeli nekatere pristojnosti.

Virant: Demokratičnost ne bo ogrožena
Predsednik DZ-ja in ustavne komisije Gregor Virant se je ponovno zavzel za ukinitev DS-ja in dejal, da to ne bo ogrozilo demokratičnosti zakonodajnega procesa. Spomnil je, da nad odločitvami DZ-ja bedi ustavno sodišče, imamo tudi pravno ustanovo referenduma in volitve.

Ukinitev DS-ja bi po Virantovem mnenju pripomogla k poenostavitvi in večji preglednosti političnega procesa. Za ukinitev DS-ja se je zavzel tudi SDS. Vodja poslanske skupine te stranke Jože Tanko je opozoril, da predlog PS-ja ni kompromisni predlog, saj imajo pač drugačnega od tega, ki je uradno predlagan. Pri predlogu za zastopanost lokalnih interesov v parlamentu pa se je zavzel za čimprejšnjo uvedbo pokrajin.