Romanje bolnikov in invalidov je skozi leta postalo narodni dogodek. Foto: MMC RTV SLO
Romanje bolnikov in invalidov je skozi leta postalo narodni dogodek. Foto: MMC RTV SLO
Bolni in invalidi so se zbrali na Brezjah

"Živimo v času, ko se zdi, da ni nič več trdnega, ko ima vsak svoj prav. Povsod se soočamo s kriznimi pojavi, ko se ekonomski krizi pridružujejo duhovna, moralna in tudi verske kriza, ki se s svojimi lovkami plazijo celo v zavetja domov in družin. Tudi v cerkvenih ustanovah nismo imuni pred temi pojavi, zato se upravičeno postavlja vprašanje, kam vse to vodi," se je v pridigi vprašal Lipovšek.

Romanje se vključuje v pastoralno leto 2010/2011, ki je bilo posvečeno dobrodelnosti, solidarnosti in prostovoljstvu, in na neki način predstavlja tudi njegov vrhunec, je povedal zbranim na Brezjah. Omenjeno leto je po njegovih besedah obrodilo bogate sadove še posebej na dobrodelnem področju, tako na slovenski kot tudi na škofijski in župnijski ravni.

Ob zaskrbljujočih pojavih v Cerkvi, kot so pomanjkanja duhovnih poklicev, pa se po mnenju Lipovška prižigajo tudi nove luči, ki prinašajo novo moč, nov duhovni polet in novo upanje. Kot je Lipovšek povedal pred pridigo, je srečanje na Brezjah oznanilo, da nismo sami. Zdravi skrbimo za uboge, starejše in preizkušane, oni pa nas učijo stopiti v skrivnost trpljenja, ki ima duhovne razsežnosti.

Slovensko narodno romanje bolnikov, invalidov in starejših na Brezje od vsega začetka organizira revija Ognjišče, v 43-letni zgodovini pa se je razvilo v narodni dan bolnikov, ki ga v Cerkvi po svetu sicer zaznamujejo na god lurške Matere Božje 11. februarja, v Sloveniji pa tretjo soboto v juniju.

Bolni in invalidi so se zbrali na Brezjah