Foto: MMC/Televizija Slovenija
Foto: MMC/Televizija Slovenija

Dars je v petek ob 21. uri za ves promet zaprl odsek med Blagovico in Vranskim proti Mariboru, zaprt je tudi uvoz Trojane v obe smeri. Voznikom svetujejo, da uporabijo predhodne izvoze. Odsek bo zaprt do nedelje do 16. ure, obvoz pa je po regionalni cesti, za osebna vozila je mogoč tudi obvoz skozi Tuhinjsko dolino ali Zasavje.

Na štajerski avtocesti zato že od jutra nastajajo zastoji, prav tako promet zastaja na posameznih odsekih na regionalni cesti Blagovica‒Trojane‒Vransko.

Nujna vzdrževalna dela na štajerski avtocesti potekajo tudi med priključkoma Domžale in Šentjakob proti Ljubljani, kjer bo vozni pas zaprt do nedelje do predvidoma 21. ure.

Dela potekajo tudi na primorski avtocesti pred Vrhniko proti Kopru, kjer so prav tako nastali zastoji. Na dolenjski avtocesti pa potekajo dela med predoroma Debeli hrib in Mali vrh proti Novemu mestu, kjer je zaprt vozni pas.

Čas je za letne pnevmatike ‒ ali pač še ne?

Vreme nas lahko še vedno preseneti, zato lahko z menjavo pnevmatik še nekoliko počakamo. Foto: BoBo
Vreme nas lahko še vedno preseneti, zato lahko z menjavo pnevmatik še nekoliko počakamo. Foto: BoBo

Zimska oprema za motorna vozila od včeraj dalje ni več obvezna, zakon namreč določa, da morajo biti vozila z zimsko opremo opremljena med 15. novembrom in 15. marcem. Hkrati pa v zakonu piše, da morajo biti vozila opremljena z zimsko opremo tudi zunaj tega obdobja ob morebitnih zimskih razmerah. Torej kadar se sneg oprijema vozišča ali ko je vozišče poledenelo.

Vremenoslovci za jutri sicer napovedujejo sončno vreme, strokovnjaki pa kljub temu priporočajo, naj počakamo z menjavo pnevmatik, saj nas vreme lahko še vedno preseneti. Za ponedeljek je namreč napovedana ohladitev, nekoliko se bo spustila tudi snežna meja.

Zimske pnevmatike je sicer v toplejših mesecih treba zamenjati za letne, ker so te pri vožnji v času visokih temperatur bistveno varnejše. Zimske so narejene iz mehkejših gumenih zmesi, zato je pri visokih temperaturah zavorna pot vozila z zimskimi pnevmatikami daljša, oprijem vozišča je slabši, v ovinku pa lahko prej pride do zdrsa.

Osnovno pravilo sicer voznikom narekuje štiri enake pnevmatike z ne manj kot štirimi milimetri profila, ki niso starejše od štirih let. Pnevmatike so namreč narejene iz naravnega materiala, zato se z leti starajo in tako postajajo vedno trše. Po navedbah prometnih strokovnjakov je zakonsko najnižji še dopustni profil za letne pnevmatike 1,6 milimetra, a je to v resnici premalo.

Začetek preventivne akcije za večjo varnost motoristov

Motoristi in mopedisti morajo dodatno poskrbeti za svojo varnost in uporabljati zaščitno opremo in čelado, prilagoditi hitrost vožnje razmeram na cesti oziroma upoštevati omejitev hitrosti. Foto: BoBo
Motoristi in mopedisti morajo dodatno poskrbeti za svojo varnost in uporabljati zaščitno opremo in čelado, prilagoditi hitrost vožnje razmeram na cesti oziroma upoštevati omejitev hitrosti. Foto: BoBo

Pod okriljem agencije za varnost prometa se bo v ponedeljek začela nacionalna preventivna akcija za večjo varnost motoristov. Cilj akcije, ki bo trajala do 31. marca, je opozoriti motoriste, naj ne precenjujejo svojih sposobnosti in voznih razmer, druge udeležence v prometu pa na strpno in preudarno vožnjo ter na dodatno previdnost na cesti.

Lansko leto je bilo glede poškodb voznikov motornih koles eno boljših v zadnjih letih, poudarja Boštjan Smolej iz sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi. Bilo je manj smrtnih žrtev in manj poškodovanih. Lani je na cestah umrlo 16 motoristov in dva mopedista, leto poprej pa 25 motoristov in štirje mopedisti.

"Prometnih nesreč, v katerih so udeleženi vozniki motornih koles, je še vedno največ v popoldanskih urah med vikendom. To so tudi tiste prometne nesreče, v katerih beležimo največje število smrtnih žrtev. Dogajajo se predvsem mlajšim voznikom, v starosti do 24 let, ti vozniki so praviloma tudi povzročitelji," je opisal Smolej. Med 16 mrtvimi, kolikor jih je bilo v lanskem letu, je bilo 10 povzročiteljev nesreče.

Glavni vzroki prometnih nesreč so še vedno neprilagojena hitrost in na drugi strani, kjer lahko krivdo po besedah Smoleja pripišemo drugim udeležencem v prometu, neupoštevanje pravil o prednosti. Največ nesreč se zgodi na regionalnih cestah, ki so med vozniki motornih koles najbolj priljubljene.

Razmere na cestah še niso primerne za vožnjo z motorjem

Policija bo poostren nadzor opravljala do 31. marca, sodelovala bo tudi pri preventivnih aktivnostih. Kot je še dejal Smolej, pred začetkom sezone policija tudi pregleda prometno infrastrukturo in na morebitne nepravilnosti opozori vzdrževalce in upravljavce cest.

Direktor agencije za varnost prometa Igor Velov je opozoril, da razmere na cesti še vedno niso primerne za vožnjo motorja. Poleg tokratne preventivne akcije bo agencija izvajala aktivnosti vse leto, s policijo bodo sodelovali na področju nadzora, z zvezo motoklubov pa pri ozaveščanju in obveščanju motoristov. Več preventivnih dogodkov pripravljajo tudi na poligonih varne vožnje.

Pozor: na cestah so spet tudi motoristi
Preventivna akcija za večjo varnost motoristov