Martin Gruden je 27. julija padel v bojih za Manbidž, je sporočila kurdska milica YPG Foto: Twitter YPG
Martin Gruden je 27. julija padel v bojih za Manbidž, je sporočila kurdska milica YPG Foto: Twitter YPG
Andrej Šter
Šter je opozoril na težave zaradi dejstva, da Slovenija nima vzpostavljenih diplomatskih odnosov s Sirijo. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Ministrstvo (MZZ) je potrdilo, da je bil slovenski državljan pred nekaj dnevi ubit v vojaški akciji v kurdskem delu Sirije. Njegovi svojci so obvestilo o tem dobili že kakšen dan prej, preden je novica zaokrožila v medijih, je povedal vodja konzularne službe na MZZ-ju Andrej Šter.

"Danes smo opravili pogovor z nekaterimi člani družine. Smrt jih je močno prizadela in v globoki žalosti trenutno še ne želijo kontaktirati z javnostjo," je izjavil. Te možnosti ne izključujejo v prihodnosti, ko se bodo razmere razjasnile.

Prizadevanje za pokop v Sloveniji
Na MZZ-ju s soglasjem in po odločitvi svojcev opravljajo vse potrebno, da bi pridobili dodatne informacije o okoliščinah smrti ter o možnostih za prevoz posmrtnih ostankov v Slovenijo oziroma pogreb pokojnega v Siriji, je povedal Šter.

Pri tem sodelujejo z vsemi, ki bi lahko dali koristne in uporabne informacije. "Pri tej akciji je v aktivnosti slovenska diplomacija, pa tudi diplomatska predstavništva drugih držav. Vzpostavili smo tudi neposreden stik z organizacijo kurdske samouprave," je pojasnil Šter. Urejajo tudi vse potrebno, da bodo lahko matični organi v Sloveniji opravili vpis smrti v matični register.

Ni diplomatskih odnosov s Sirijo
"Za zdaj je zelo malo konkretnih podatkov, kakšne so razmere in kakšne so sploh lahko odločitve družinskih članov," je dejal Šter. Problematično je tudi dejstvo, da Slovenija in Sirija nimata vzpostavljenih diplomatskih odnosov. "Naše veleposlaništvo v Turčiji je najbližje, ni pa pooblaščeno za pokrivanje te države," je povedal vodja konzularne službe.

Sirija je okolje, kjer je infrastruktura, vključno z delovanjem upravnih organov, v takšnem stanju, da se je težko zanesti na postopke, je še dodal. Gre tudi za državo, v kateri "resno in dejansko potekajo vojaški spopadi". Zaenkrat so vse možnosti še odprte, odločitve pa so v rokah družine, je še poudaril Šter.

V torek je zaokrožila novica, da je v ofenzivi na sirsko mesto Manbidž, ki je trenutno v rokah skrajne skupine Islamska država (IS), 27. julija umrl Ljubljančan Martin Gruden, ki se je boril na strani kurdske milice YPG. Novico o smrti je prek družbenih omrežij sporočil YPG.




Slovenci v tujih vojskah
Slovenci v tujih vojskah