Največ prostih delovnih mest je bilo v gradbeništvu. Foto: BoBo
Največ prostih delovnih mest je bilo v gradbeništvu. Foto: BoBo

Po podatkih statističnega urada je bilo v letošnjem drugem četrtletju povprečno na voljo 5200 prostih delovnih mest, kar je za okoli 700 prostih delovnih mest manj, kot jih je bilo na voljo v letošnjem prvem četrtletju. V primerjavi z istim obdobjem lani pa jih je bilo manj za 14 odstotkov. Stopnja prostih delovnih mest je sicer znašala 0,7 odstotka, število zasedenih delovnih mest pa se je povečalo za skoraj 3000, še ugotavlja državni statistični urad.

Delodajalci so največ prostih delovnih mest razpisali v gradbeništvu (1200) in v predelovalnih dejavnostih ( 1100), kar skupaj predstavlja 44 odstotkov vseh razpisanih prostih delovnih mest. V gradbeništvu je bila najvišja tudi stopnja prostih delovnih mest, 2,2-odstotna.

Precej visoka je bila tudi v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih, in sicer dvoodstotna. V to področje dejavnosti so med drugim vključene tudi zaposlovalne dejavnosti (t. i. agencije za posredovanje delovne sile), kjer je fluktuacija delavcev praviloma večja kot povprečno v Sloveniji. Zato je povpraševanje po delovni sili v tej dejavnosti tudi nekoliko večje kot v drugih dejavnostih.

Stagnacija prostih delovnih mest v izobraževanju
Državne statistike so presenetili podatki o prostih delovnih mestih v izobraževanju. Za to dejavnost je bilo v preteklih letih značilno, da se je v drugem in tretjem četrtletju leta tudi do trikrat povečalo povpraševanje po delovni sili in s tem povprečno število objavljenih prostih delovnih mest.

Izobraževalne ustanove so namreč že pred koncem tekočega šolskega leta začele iskati potrebno kadrovsko zasedbo za prihajajoče šolsko oziroma študijsko leto. Letos pa je število prostih delovnih mest v izobraževanju ostalo na enaki ravni kot v prvem četrtletju. Povprečno je bilo 235 prostih delovnih mest.

Statistiki so v drugem letošnjem četrtletju ugotovili povprečno zasedenih 707.400 delovnih mest. Pri tem so upoštevali tudi delovna mesta, ki jih zasedajo ljudje, napoteni na delo ali izobraževanje v tujino, niso pa upoštevane osebe, ki so na porodniškem dopustu in so sicer v delovnem razmerju.

G. C.