Slovenija
(5)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.3 od 6 glasov Ocenite to novico!
false
Predsednik republike jabolko navdiha podeljuje od začetka leta 2014 različnim osebnostim in skupinam, katerih dejanja navdihujejo druge. Foto: Daniel Novakovič/STA
VIDEO
Jabolko navdiha štirim po...

Dodaj v

Štirje pogumni upokojenci nagrajeni s Pahorjevim "jabolkom navdiha"

Junaštvo pri reševanju življenja spodbuja in navdihuje
12. oktober 2017 ob 14:35
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Predsednik republike Borut Pahor je vročil jabolko navdiha štirim pogumnim upokojencem iz Ormoža, ki so s svojim požrtvovalnim ravnanjem sredi junija med letovanjem na Dolgem otoku na Hrvaškem rešili človeško življenje.

Iz urada predsednika republike so sporočili, da se je 14. junij sprva zdel popolnoma običajen poletni dan. Ludovika Kvas, ki je skupaj z drugimi članicami in člani Društva upokojencev Ormož letovala na Dolgem otoku na Hrvaškem, je šla plavat. Sicer dobri plavalki pa so približno dvajset metrov od obrežja pojenjale moči, in čeprav je poskusila priplavati do obale, se je začela utapljati.

Njeno stisko je z obrežja opazil Franc Pergar, ki je kljub slabšemu znanju plavanja brez oklevanja skočil v vodo in odplaval do utapljajoče se in že nezavestne Kvasove. Ko je s ponesrečenko dosegel obalo, sta mu na pomoč priskočili Nada Herga in Darinka Rakovec. Kot upokojeni medicinski sestri sta vedeli, da je hitra in pravilna prva pomoč odločilnega pomena, saj je bila Kvasova v globoki nezavesti.

Rakovčeva je takoj preverila njene življenjske znake, in ko je ugotovila, da dihanja in srčnega utripa ni mogoče zaznati, jo je začela oživljati. Po nekaj negotovih in dolgih minutah jim je s skupnimi močmi uspelo. Kvasova se je ovedela, vendar je bila v šoku, zato je na pomoč priskočila Stanka Premuš, ki jo je s pomirjujočimi besedami umirila in spodbudila k nadzorovanemu in globokemu dihanju do prihoda reševalne ekipe, so dogajanje še povzeli v uradu predsednika.

Srebrna generacija je zaklad družbe
"Srebrna generacija s svojimi bogatimi življenjskimi izkušnjami na mlajše rodove prenaša modrosti iz šole življenja in je zaklad naše družbe. Njeni prvaki - štirje pogumni upokojenci iz Ormoža - so s hrabrim in požrtvovalnim ravnanjem rešili življenje, a storili so še več. Vsem nam, svoji generaciji in tudi vsem mlajšim, so dali močno sporočilo navdiha. V odločilnem trenutku so se soočili z lastnimi strahovi, jih nesebično presegli in delovali enotno, da bi ohranili najdragocenejše - življenje sočloveka," so zapisali v utemeljitvi priznanja.

Ob tem so dodali, da njihovo junaštvo pri reševanju življenja spodbuja in navdihuje, da skupaj zmoremo največ. Njihovo osebno zmagoslavje nad lastnimi individualnimi strahovi pomeni zmagoslavje življenja in utrjuje posebno, dragoceno mesto srebrne generacije v družbi, saj mlajšim rodovom sporoča, da nikoli ni prepozno za medsebojno pomoč, sočutje in pogum.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
HOR
# 12.10.2017 ob 16:24
Sicer lepa in primerna nagrada s strani funkcije predsednika...

Drugače pa mislim, da so Pahororjeva jabolka neužitna in strupena...
ivod
# 13.10.2017 ob 12:08
drgač pa ... še ena v nizu predvolilnih puhlic ...
ivod
# 13.10.2017 ob 11:43
filipesko ... glej ...
ne vsi upokojenci ... že ne vsi ... ampak glej ...

če nam ne gre tako dobro, da bi bilo dovolj dobro tudi za vse upokojence ...
smo si upokojenci sami krivi in seveda naši otroci ... pa še naši starši ... ker ...
ker družba je odraža naše uspehe ... ohje in neuspehe ...

tako pa ni razloga, da bi upokojenci ne delili usode drugih ... otrok, študentov, zaposlenih na minimalni plači in številnih na robu ...
felipesko
# 13.10.2017 ob 11:12
Pri nas so vsi upokojenci pogumni,saj živeti z našimi penzijami zahteva pravi pogum.....
Nikolaj
# 13.10.2017 ob 13:06
Jabolko je očitno zelo pomembno v zgodovini človeštva.
Eva je z jabolkom zapeljala Adama,
čarovnica pa je Sneguljčici dala strupeno jabolko.

Malo manj znana je pravljica o zlatih jabolkih, kjer se trije bratje zapored spopadejo s skrivnostjo kraje jabolk z vrta. Za končni uspeh so potrebne vztrajnost, prebrisanost in moč, torej same lastnosti, ki jih lahko povežemo s (spolno) zrelostjo.

V vseh primerih je jabolko povezano s tveganjem. Spomnimo se le prepira boginj Atene, Here in Afrodite, ki so izbrale Parisa za oceno svoje lepote. Ko se je odločil, kateri eni izmed njih bo dal jabolko (če dobro premislimo, v danem položaju ni mogel izbrati drugače, kot da je užalil preostali boginji), je obsodil na smrt stotine junakov.

Ko sežemo po prepovedanem sadežu, preprosto ni več poti nazaj!

Ali drugače povedano : Jabolko je lahko simbol dobrote ali pa tudi simbol zla.
Kazalo