V javnosti sicer že nekaj dni krožijo namigi o tem, koga vse naj bi nakup večinskega deleža v Večeru zanimal, vendar jih predsednik uprave Dela Jurij Giacomelli še ne želi komentirati, saj dopušča možnost, da bo še kakšna ponudba prispela po pošti. Foto: MMC RTV SLO
V javnosti sicer že nekaj dni krožijo namigi o tem, koga vse naj bi nakup večinskega deleža v Večeru zanimal, vendar jih predsednik uprave Dela Jurij Giacomelli še ne želi komentirati, saj dopušča možnost, da bo še kakšna ponudba prispela po pošti. Foto: MMC RTV SLO

Opolnoči se je iztekel rok za oddajo nezavezujočih ponudb za nakup nekaj manj kot 80-odstotnega deleža mariborskega časnika Večer. Namero o tem je sicer že poprej izrazilo šest morebitnih kupcev, trije domači in trije tuji, uprava časopisne družbe Delo pa pričakuje, da bo dogovor z izbranim ponudnikom sklenila do začetka poletja.

V javnosti sicer že nekaj dni krožijo namigi o tem, koga vse naj bi nakup večinskega deleža v Večeru zanimal, vendar jih predsednik uprave Dela Jurij Giacomelli še ne želi komentirati, saj dopušča možnost, da bo še kakšna ponudba prispela po pošti. "Kakršna koli ocena v zvezi s ponudniki ne bi bila v korist uspešnosti prodajnega procesa," je dejal Giacomelli.

Giacomelli: Upoštevali bomo poziv novinarjev
Tudi o ceni, po kateri naj bi Večer prodali, Giacomelli še ne želi biti konkreten, zagotavlja pa, da bodo upoštevali poziv novinarjev in drugih zaposlenih na Večeru, ki si želijo resnega dolgoročnega in kapitalsko ustreznega lastnika z vizijo in strategijo razvoja časnika. "V tem je interes novinarjev in, verjamem, vseh zaposlenih na Večeru, identičen našemu interesu," je poudaril.

Giacomelli še pričakuje, da bo izbranemu ponudniku tokrat uspelo zbrati tudi soglasja Urada za varstvo konkurence in kulturnega ministrstva, saj je znano, da je prvi poskus prodaje Večera propadel, ker murskosoboško podjetje 3Lan za nakup ni zbralo potrebnih dovoljenj, je za Radio Slovenija poročal Marko Škrlj.

Informacijo o kupni nameri zanikali tudi v ARAH Consultingu in Arimu
Potem ko je časnik Finance v ponedeljek pisal, da so namero za nakup Večera izrazili avstrijska Styria in Vienna Capital Partners ter nemški Medic in domači Arima, Salomon in ARAH Consulting, časopis Delo poroča, da se Styria za nakup štajerske časopisno-založniške družbe ni odločila in da so informacijo o kupni nameri zanikali tudi v ARAH Consultingu in Arimu.

Da se za oddajo nezavezujoče ponudbe Styria ni odločila, je Delu potrdil predstavnik medijskega koncerna, ki je lastnik brezplačnika Žurnal, Klaus Schweighofer. Razlogov za to ni želel navesti.

Informacijo o kupni nameri sta zanikala tudi direktor družbe ARAH Consulting Janko Arah in Branko Drobnak iz podjetja Arima. Zadnji je sicer potrdil, da si je njihovo podjetje ogledalo dokumentacijo, vendar le zato, da bi ocenilo, ali bi nakup zanimal njihove poslovne partnerje iz tujine. Katere, ni povedal.

Andre Warnecke iz nemške družbe Medici pa je pojasnil, da so v stiku s svetovalno družbo KPMG, ki se ukvarja s prodajo Večera. Več zaradi pogodbe o nerazkrivanju podatkov ni mogel povedati.

Delo k prodaji zavezano zaradi presežne koncentracije
Tokratni mednarodni razpis za prodajo Večera je že drugi po vrsti. Delo je k prodaji zavezano zaradi presežne koncentracije, ki jo je leta 2009 ugotovil UVK. Razpis je izdan skladno s soglasjem UVK-ja, ki je Delu dovolil, da prodajo sklenejo do konca letošnjega leta.

Po prvem razpisu za nakup skoraj 80-odstotnega deleža Večera, objavljenem leta 2010, je direktor družbe 3Lan Denis Čeh junija 2010 z Delom že sklenil kupoprodajno pogodbo, pozneje pa je podpisal tudi pogodbo o soupravljanju z Matejem Raščanom, sicer lastnikom podjetja Delo Revije, ki je zdaj v stečaju.

Ministrstvo za kulturo je nato z odločbo 13. decembra lani zavrnilo vlogo družbe 3Lan za izdajo soglasja k pridobitvi več kot 20-odstotnega lastniškega deleža Večera. Ocenilo je namreč, da je bila predložena strategija upravljanja Večera neustrezna. S tem je bila prodaja mariborske družbe ustavljena.

Prodaji Večera 3Lanu so sicer ves čas nasprotovali novinarji in uredniki Večera in Društvo novinarjev Slovenije. Poudarjali so, da gre za "slamnatega kupca", ki nima premoženja "ter je bil izbran, da se obide določilo zakona o preprečevanju omejevanja konkurence".