"Smo v paradoksalni situaciji, ko so proti zakonu tisti, ki jim zakon prinaša največ ugodnosti," opozarja minister za delo družino in socialne zadeve Ivan Svetlik. Foto: MMC RTV SLO

Dijaki, študenti, brezposelni in upokojenci bi v primeru glasovanja proti zakonu glasovali proti svojim interesom, je opozoril. Poudaril je, da bo po zakonu o malem delu zdajšnje študentsko delo, ki ga študenti opravljajo brez vsakih socialnih pravic, urejena oblika dela. "Gre za krepitev socialne varnosti, ne za njeno zmanjševanje," je dejal.

"Študentsko delo trenutno obsega približno 30.000 delovnih mest"
Zavrnil je očitke, da bo malo delo odžiralo možnost za redno zaposlovanje mladim. Navedel je, da študentsko delo trenutno obsega približno 30.000 delovnih mest in ker je poceni, študente čim dlje zadržujejo v statusu študenta. Zakon omejuje obseg dela, tako da bo tisto delo, ki ne bo moglo biti več opravljeno kot malo, prehajalo v redno delo, je pojasnil.

"Smo v paradoksalni situaciji, ko so proti zakonu tisti, ki jim zakon prinaša največ ugodnosti," opozarja minister za delo družino in socialne zadeve Ivan Svetlik.

Svetlik: V ozadju so študentski servisi
Prepričan je, da so v ozadju študentski servisi, ki so študentsko delo ponujali do zdaj, in študentski funkcionarji. "Danes gredo sredstva iz koncesijskih dajatev neposredno študentski organizaciji in nobenega vpogleda ni v ta sredstva," je opozoril.

Pojasnil je, da bodo tisti, ki bodo opravljali malo delo, dobili delovne izkušnje. S pomočjo malega dela pa bo mogoče zbrati tudi več sredstev za študentske domove. Sredstva se bodo namreč zbirala ne le z malim delom, ki ga bodo opravljali študenti, temveč tudi z malim delom brezposelnih in upokojencev, je povedal.

"Zakon upokojencem omogoča aktivno staranje"
Prepričan je tudi, da zakon upokojencem omogoča aktivno staranje, dobili pa bodo tudi sredstva za delovanje njihovih združenj. Brezposelnim pa bo omogočil ohranjanje stika s svetom dela, je dejal Svetlik. Opozoril pa je, da malega dela ni mogoče primerjati z rednim delom, temveč s pogodbenim ali študentskim delom.

Odzval se je tudi na očitke tistih, ki opozarjajo na slabe izkušnje z malim delom v Nemčiji. Pojasnil je, da v Nemčiji niso omejili obsega malega dela, poleg tega pa ga tam lahko opravlja vsakdo.