Sviz ministrici očita, da zavrača pogajanja. Foto: BoBo
Sviz ministrici očita, da zavrača pogajanja. Foto: BoBo

V sekciji administrativno-računovodskih in tehničnih delavcev Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) so pred kratkim zahtevali organizacijo protestnega shoda. Zaposleni so nezadovoljni, ker vlada še vedno ni izboljšala plač najslabše plačanih delovnih mest v skupini J.

Glavni odbor je to zahtevo soglasno potrdil, tako da bo protestni shod zaposlenih v skupni J prihodnji teden pred vlado, podrobnosti pa bodo predstavili v četrtek.

V plačni skupini J so sicer večinoma zaposleni čistilke, hišniki, perice, negovalke, vozniki, administratorji, poslovni sekretarji, računovodje itd., ki prejemajo najnižje in minimalne plače ter z njimi, čeprav delajo polni delovni čas, ne morejo dostojno živeti, so pojasnili v sindikatu. Ta skupina šteje okoli 46.000 zaposlenih.

Sicer pa je lani poleti v okviru Konfederacije slovenskih sindikatov nastal tudi Sindikat uslužbencev plačne skupine J, in sicer ker naj bi jih učiteljski in drugi sindikati puščali na cedilu v boju za boljše plače.

Sviz tudi o novi stavki
Ob tem so na glavnem odboru Sviza sklenili sklicati izredno sejo sindikalne konference predšolske vzgoje, na kateri bodo odločali o stopnjevanju protestov oz. stavki pomočnic vzgojiteljic. Za to potezo so se odločili, ker je po njihovih besedah ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič zavrnila pogajanja o izboljšanju položaja pomočnic vzgojiteljic.