Tanko je prepričan, da Pirc Musarjeva ne uživa več dovolj zaupanja za zasedanje javne funkcije. Foto: Twitter-SDS
Tanko je prepričan, da Pirc Musarjeva ne uživa več dovolj zaupanja za zasedanje javne funkcije. Foto: Twitter-SDS
Nataša Pirc Musar
Poslovne dejavnosti moža informacijske pooblaščenke v zadnjem času polnijo tudi časopisne stolpce. Foto: BoBo

Jože Tanko Borutu Pahorju predlaga, naj razreši Natašo Pirc Musar. Ta vse očitke zavrača.

V svojem odzivu je Pirc Musarjeva najprej podvomila o pravnosti motivov SDS-a. V nadaljevanju je zavrnila vse očitke in poudarila, da ni prekoračila zakonskih pristojnosti ali posegla v samostojnost AVK-ja, saj so postopek ustavili. Dodala je, da so se tudi sami obrnili na ustavno sodišče, ker so bili v dilemi, kako in ali sploh lahko s svojimi pooblastili zavarujejo osebne podatke posameznikov v konkretnem postopku, a odgovora niso dobili.
"Ob navedbah SDS-a se tako sprašujem, kako lahko škodi ugledu informacijskega pooblaščenca nekdo, ki pri tako pomembnih pravnih vprašanjih prekine postopek in za mnenje zaprosi Ustavno sodišče," je zapisala.
Hkrati je ponovno poudarila, da so želeli zavarovati pravice posameznikov, v katerih varstvo osebnih podatkov je posegal AVK z vstopom v predal elektronske pošte. "Da je bilo v konkretnem primeru v dilemi tudi ustavno sodišče, je razvidno že iz časa, ki je bil potreben za njihovo odločitev. Glede poslovanja svojega moža pa poudarjam, da moževi posli nimajo nikakršne povezave z mojim delom informacijske pooblaščenke," je še dodala Pirc Musarjeva.
Tanko se sklicuje na ustavno sodišče
Vodja poslanske skupine Jože Tanko je namreč na predsednika republike Boruta Pahorja naslovil pismo, v katerem mu predlaga, naj odstavi Pirc Musarjevo, saj je ustavno sodišče ugotovilo, da je prekoračila svoje zakonske pristojnosti in obenem posegla v samostojnost agencije za varstvo konkurence (AVK), ki je opravljala nadzor nad kartelnim dogovarjanjem Mercatorja, Spara in Engrotuša.
Tanko ob tem navaja še poročanje časopisa Finance, ki je ta teden razkril, "kako so podjetja zakonskega partnerja informacijske pooblaščenke, gospe Nataše Pirc Musar, upnikom - državi, Kapitalski družbi in drugim delničarjem iz HTG-ja - odnesla štiri milijone evrov".
Po mnenju poslanske skupine SDS-a zato ni več razlogov, da Pirc Musarjeva še naprej opravlja funkcijo informacijskega pooblaščenca.
"Menimo, da obstajajo vsi formalnopravni pogoji za njeno razrešitev, saj je bila glede na odločitev Ustavnega sodišča Republike Slovenije storjena očitna škoda ugledu in delovanju Urada informacijskega pooblaščenca, AVK in tudi podjetjem, ki so bila v postopku nadzora. Ga. Nataša Pirc Musar ne uživa več zaupanja, da bo delovala v skladu z Ustavo Republike Slovenije in veljavno zakonodajo.
Na podlagi navedenega, spoštovani predsednik republike Slovenije, g. Borut Pahor, predlagamo, da v okviru svojih pristojnosti v skladu s 7. členom Zakona o Informacijskem pooblaščencu razmislite o predlogu za njeno razrešitev,"
je še zapisal.