Veno Taufer se veseli, da bo lahko razkril ozadje očitkov na njegov račun. Foto: BoBo
Veno Taufer se veseli, da bo lahko razkril ozadje očitkov na njegov račun. Foto: BoBo
Milan Zver
Milan Zver je prepričan, da smo priča Depali vasi 2. Foto: MMC RTV SLO
Miha Jazbinšek
Miha Jazbinšek zahteva odstop vseh. Foto: BoBo

Nisem privrženec teorij zarote, a sem izkusil dovolj, da nisem naiven. Medijsko in politično okolje so tokat pripravljali s projektom 'vseslovenske vstaje', ki se ga je, roko na srce, udeležilo le nekaj promilov državljanov. Kot vrhunec tega je zagledalo luč sveta Klemenčič-Praprotnikovo poročilo, ki je bremenilo Janeza Janšo.

Milan Zver

Veno Taufer, predsednik Društva slovenskih pisateljev, meni, da je pismo o političnih razmerah v Sloveniji, ki ga je SDS poslal v tujino, sramotno. Po njegovih besedah je SDS s pismom "pokazal prav tisto, kar so ji pisci pisma v angleščini s prvopodpisano Koordinacijo kulturnih organizacij Slovenije pravzaprav očitali: da so skorumpirani, oblasti željni in da ne spoštujejo človekovih pravic, da blatijo vse po vrsti, ki jim nasprotujejo ali povedo svoje mnenje, ter da manipulirajo z dokumenti in lažejo".
Očitka o sodelovanju z nekdanjo Službo državne varnosti (SDV) pa je Taufer pravzaprav vesel, pravi, saj v tem vidi priložnost, da "pridejo na dan umazanije, kot je bil v času, ko je bila SDS še v opoziciji, njen desant na Arhiv RS-ja, kjer so fotokopirali okrog 30.000 dokumentov".
Ob tem je opozoril, da so pri kopiranju dokumentov tudi prekrili odstavek, v katerem je zasliševalec navedel, da je Taufer odločno odklonil sodelovanje s SDV-jem. "Skratka, popolna malverzacija," je očitke iz pisma označil Taufer.
Zahteval bo, da se zadeve razkrije, kar pa bo razkrilo seveda še marsikaj drugega. Na to pismo gledam kot na "pritoževanje župana iz Spodnjega Kašlja, ki so ga zasačili s prsti v marmeladi", je dejal. Ob tem je dodal, da je vesel, da ga tokrat ni blatil "nek anonimni pisun, plačanec, poklicni pljuvač, temveč tako rekoč sam predsednik vlade prek svoje stranke". Tako je dobil priložnost, da njegovo čast in dobro ime brani varuh človekovih pravic.
Zver: Resnica potrebuje nekaj časa
Svoje besedilo z oceno zdajšnjega položaja je objavil tudi evropski poslanec in neuspeli predsedniški kandidat Milan Zver. Ocenjuje, da je filozofija rušenja Janeza Janše v primerih Depale vasi in aktualnih dogodkov enaka. "Okoliščine so sicer različne, vsebinski in pravni okviri tudi, enako splošne posledice, toda namen in izplen pa je enak: rušiti in zrušiti Janšo," je zapisal na spletni strani SDS-a.
Ob tem se sprašuje, "koga bomo povprašali za milijardno ceno zadnje afere: Kučana, Viranta, Žerjava, Erjavca? Že dolgo je znano, da je politična stabilnost države eden od najvplivnejših dejavnikov gospodarskega razvoja," je dodal. Izguba vladne večine je po navedbah Zvera rezultat podrobnega, skrbno pripravljenega načrta.
"Nisem privrženec teorij zarote, a sem izkusil dovolj, da nisem naiven. Medijsko in politično okolje so tokat pripravljali s projektom 'vseslovenske vstaje', ki se ga je, roko na srce, udeležilo le nekaj promilov državljanov. Kot vrhunec tega je zagledalo luč sveta Klemenčič-Praprotnikovo poročilo, ki je bremenilo Janeza Janšo," je zapisal evropski poslanec.
Ob tem še navaja, da resnica, tako kot pri "Depali vasi ena", potrebuje nekaj časa, meni Zver. Prepričan je, da bo SDS kmalu postal "še močnejša politična sila, takšna, kot jo Slovenija potrebuje, ker sta poštenost in resnica na njeni strani".
Jazbinšek bi želel videti odstop vseh
V pismu z naslovom "Janković, Janša, Kučan in Stanovnik, odstopite!" se je oglasil tudi mestni svetnik v Ljubljani Miha Jazbinšek. Zmotilo ga je, da je Janša v svoji izjavi "v kontekst višine nepojasnjenih virov svojega premoženja umestil razliko v ceni, ki sta jo za hiši v Murglah plačala Kučan (Milan) in Stanovnik (Janez)".
Janša je po mnenju mestnega svetnika s to izjavo "zamazal" t. i. Jazbinškov zakon, ki je ob osamosvojitvi Slovenije državljanom omogočil privatizacijo družbenih stanovanj po, za današnje razmere, izredno nizki ceni.
Zaradi "relativiziranja virov premoženja kar v najvišjem političnem vrhu" se Jazbinšek čuti "dolžan javno preveriti korupcijska tveganja na dveh nezazidanih gradbenih parcelah v Murglah v soseščini hiš Janeza Stanovnika in družine Milana Kučana". Ugotavlja, da sta oba hiši ter pripadajoči funkcionalni zemljišči kupila po stanovanjskem zakonu 11. 11. 1991.
"Leta 2003 pa je država neodplačno prenesla v last Stanovnika sosednjo parcelo z lastnim dovozom, veliko čez 350 m2, leta 2008 pa v last Kučanovih drugo sosednjo parcelo z lastnim dovozom, tudi veliko čez 350 m2," piše Jazbinšek.
Država naj bi to storila zaradi uskladitve zemljiškoknjižnega stanja z dejanskim, pogodbi pa sta podpisala Mirko Bandelj in Jakob Presečnik. Leta 2010 pa sta obe parceli postali zazidljivi za eno atrijsko hišo, še pravi Jazbinšek. Presojo korupcijskih tveganj pa prepušča protikorupcijski komisiji in obenem predlaga odstop Kučana in Stanovnika z njunih funkcij.

Nazaj v prihodnost

Na vsesplošno pisanje so se s svojim pisnim izdelkom odzvali tudi v Zboru za republiko. Ugotavljajo, da je temeljna smer sedaj vrniti standard državljanov na raven leta 2008 - četrto leto mandata prve vlade Janeza Janše, opominjajo - ko je BDP Slovenije dosegel 91 odstotkov BDP-ja EU-ja.

Ključno pa je končati slovensko tranzicijo, se pravi demonopolizirati državo, ki je »v veliki meri še vedno v lasti starih lobijev, integralno segajočih v nedemokratično, komunistično obdobje slovenske polpretekle zgodovine«.
Ohranjanje samoupravnih privilegijev
Ob tem ugotavljajo, da so pismo, ki ga je KOKS poslal v tujino, »kot tudi v rušenje ustavne ureditve Slovenije uperjene demonstracije povzročile želje, ohraniti gospodarski, medijski in splošni monopol, ki izhaja iz časov nekdanje Zveze komunistov Slovenije in Jugoslavije«.
»Slovenci ne terjajo nasilnih sprememb - terjajo jih nedemokratični botri iz ozadja, ki si – v njihovem imenu – prizadevajo reformne spremembe vlade nasilno zaustaviti, ne da bi jih ljudje za to prosili ali še manj – pooblastili (na volitvah),« sklenejo pismo.

Nisem privrženec teorij zarote, a sem izkusil dovolj, da nisem naiven. Medijsko in politično okolje so tokat pripravljali s projektom 'vseslovenske vstaje', ki se ga je, roko na srce, udeležilo le nekaj promilov državljanov. Kot vrhunec tega je zagledalo luč sveta Klemenčič-Praprotnikovo poročilo, ki je bremenilo Janeza Janšo.

Milan Zver