Telekom Slovenije je predstavil uspešno poslovanje. Foto: MMC RTV SLO
Telekom Slovenije je predstavil uspešno poslovanje. Foto: MMC RTV SLO

Skupina je okrepila tudi dobiček iz poslovanja, in sicer za tri odstotke, na 41,3 milijona evrov. Dobiček iz poslovanja pred obrestmi, davki in amortizacijo (EBITDA) pa je znašal 132,2 milijona evrov, kar je štiri odstotke pod rezultatom lanskega prvega polletja.

Telekom Slovenije deli usodo evropskih operaterjev
Predsednik uprave Telekoma Slovenije Ivica Kranjčević je na četrtkovi novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil, da Telekom deli usodo primerljivih evropskih operaterjev, ki imajo prevladujoč tržni delež na posameznem trgu.

Izpostavil je postopno zniževanje prihodkov nosilnih storitev fiksne in mobilne telefonije, ki je posledica zaostrenih makroekonomskih razmer, umirjanja rasti trga širokopasovnih priključkov ter zahtev regulacije. Hkrati se zaostruje cenovna vojna, zlasti na področju mobilnih storitev, je dodal.

"Delamo v panogi, ki je zrela, ki ne beleži več skokovitih rasti. Čakamo na nek nov tehnološki preboj," je poudaril Kranjčević.

Na razmere se Telekom Slovenije po Kranjčevićevih besedah odziva z nujnim zniževanjem vseh vrst stroškov in z iskanjem novih virov prihodkov zunaj klasične telekomunikacijske dejavnosti (televizija, digitalno oglaševanje, storitve v oblaku, sodelovanje na infrastrukturnih razpisih ...).

Jugovzhodna Evropa raste
Hčerinske družbe doma in v tujini so v polletju poslovale skladno z načrti. Poslovni prihodki družbe Telekom Slovenije za lanskimi zaostajajo za pet odstotkov, druge družbe v Sloveniji pa so na ravni lanskih. Kosovski Ipko je ustvaril dva odstotka manj poslovnih prihodkov, prav tako makedonska družba One. Druge družbe v jugovzhodni Evropi so lanske poslovne prihodke presegle za štiri odstotke.

Družba Telekom Slovenije je EBITDA v prvem polletju znižala za sedem odstotkov, druge slovenske družbe pa so EBITDA skupaj presegle za 27 odstotkov. Ipko je ustvaril 13 milijonov evrov EBITDA (+3 odstotke), družbi One, pri kateri se negativna gibanja iz preteklosti postopoma obračajo navzgor, pa je EBITDA povečal za 23 odstotkov.

V Telekomu Slovenije pričakujejo, da bo One že prihodnje leto začel poslovati z dobičkom iz poslovanja. Umika iz Makedonije po zagotovilih Rudolfa Skobeta, ki bo v soboto nasledil Kranjčevića na čelu Telekoma Slovenije, ne načrtujejo. "Načrtujemo pa tako za makedonski trg kot za ostale trge v tujini pripravo izstopne strategije, ki je danes nimamo," je pojasnil.

Kranjčević odhaja, Skobe prihaja
V Telekomu izpostavljajo še, da se je neto finančni dolg v letu dni znižal za 27 odstotkov in po prvem polletju znaša 325,8 milijona evrov. "To pomeni, da je Telekom Slovenije med najmanj zadolženimi evropskimi operaterji," poudarjajo. Skupina Telekom Slovenije, ki je konec junija štela 4.702 zaposlena, je lani v pol leta za investicije namenila 34,4 milijona evrov oz. 14 odstotkov več kot leto prej.

V Telekomu Slovenije računajo, da bo čisti dobiček skupine konec leta znašal okrog 38 milijonov evrov, kar je sicer manj od načrtovanega, vendar več kot v letu 2011.

Kranjčević bo v soboto vodenje Telekoma Slovenije predal Rudolfu Skobetu, sam pa po dveh letih in pol vodenja družbe odhaja v pokoj. Kranjčević je danes spomnil na dosežke v svojem mandatu, med drugim je izpostavil združitev Telekoma Slovenije in Mobitela, pripravo strategije za 2011-2016, izvajanje projekta prenove poslovnih procesov, 60 milijonov evrov ustvarjenega dobička, konstantno zniževanje neto dolga, zmanjševanje števila zaposlenih in številne projekte.

S. B. L.