Vlada bo sprejemala reformni program, s katerim naj bi v Sloveniji zagotovili dolgoročno vzdržno gospodarsko rast in stabilne javne finance. Foto: MMC RTV SLO
Vlada bo sprejemala reformni program, s katerim naj bi v Sloveniji zagotovili dolgoročno vzdržno gospodarsko rast in stabilne javne finance. Foto: MMC RTV SLO

Morda bo med gospodarji te odločitve prišlo do premisleka, ali je to zares najbolj koristno dejanje.

Borut Pahor o referendumu o pokojninski reformi
Borut Pahor
Vlada je sprejela tudi nacionalni reformni program 2011-2012, ki ga bo predstavila na posebni tiskovni konferenci. Foto: MMC RTV SLO

Čiščenje gradbene panoge na tiste, ki so sposobni slediti razvojnim izzivom, in na tiste, ki se zanašajo na stare poslovne modele, je nujno.

Borut Pahor o gradbeni panogi
TEŠ v revizijo

Vodenje projekta je zagotovo primer za učbenik, kako se projekta ne vodi, je poudarila Radićeva, premier Borut Pahor pa je dejal, da je vlada sklenila, da se lahko investicija v TEŠ nadaljuje le pod pogojem, da je vodena transparentno in gospodarno. Država bo poroštvo za posojilo EIB-ja dala le, če bo HSE v novem investicijskem programu dokazal, da je projekt donosen.

Projekt TEŠ 6 je visoko tvegan
Projekt je sicer po ugotovitvah poročila, tako kot je zastavljen, visoko tvegan, saj v primeru le 10-odstotnega zvišanja cene le ene izmed štirih predpostavk (premog, emisijski kuponi, prodajna cena elektrike, investicijska vrednost projekta) ne bi bil več dobičkonosen.

Darja Radić, ministrica za gospodarstvo natančne vrednosti projekta še ne pozna. Po zadnjih ocenah in ob upoštevanju stalnih cen bi ta znašala 1,103 milijarde evrov, ob upoštevanju tekočih cen pa 1,189 milijarde evrov.


Projekt šestega bloka TEŠ je na seji sveta obravnaval tudi Zares. Predsednik stranke Gregor Golobič meni, da gre za nevzdržen, neekonomičen in nedopusten projekt.

Pahor: Zadržanost javnosti do jedrske energije
Po Pahorjevem mnenju je razdelitev energetskih virov po tretjinah na obnovljive, termoenergetske in jedrske smotrna, saj mora biti Slovenija energetsko neodvisna. "Tudi zaradi katastrofe na Japonskem lahko pričakujemo zadržanost javnega mnenja glede nadaljevanja investicij v jedrsko energijo v prihodnje. Zato se mi zdi toliko bolj pomembno, da svojo energetsko neodvisnost zavarujemo z gradnjo termoelektrarne. Ta pa mora biti gospodarna," je poudaril predsednik vlade.

Poročilo bo "romalo" tudi na tožilstvo
Vlada bo zato HSE-ju predlagala, da imenuje posebnega revizorja, ki bo preveril posamezne posle TEŠ-a, saj mnenja v poročilu o poslovanju, ki ga je obravnavala vlada, nimajo statusa izvedenskega mnenja, ki bi ga lahko uporabili pri dokazovanju kršitev. Poročilo bo ministrica za gospodarstvo kljub temu odstopila komisiji za preprečevanje korupcije, GPU-ju in tožilstvo.

Pahor upa, da bodo sindikati še enkrat premislili

.

Pahor je sindikate znova pozval, naj razmislijo o odločitvi glede vložitve podpisov za razpis referenduma. Poudaril je, da bo evropskim kolegom pojasnil, da sta vlada in državni zbor glede pokojninske reforme storila vse, kar je v njuni moči, da pa slovenski pravni sistem omogoča tudi referendumsko odločanje o tem zakonu, kar je unikum. Za kompromise o vsebini pokojninske reforme ni prostora, je še dodal.

Gradbeništvo je treba "očistiti"
Vlada je sprejela tudi sklep, da v tednu dni pripravi ukrepe za pomoč gradbeništvu, pri čemer je Pahor dejal, da se v gradbeništvu "ne dogaja nič drugega kot odziv trga na preveč širok pas gradbenega sektorja v BDP-ju". Po njegovem mnenju je zato nujno "čiščenje gradbene panoge na tiste, ki so sposobni slediti razvojnim izzivom, in na tiste, ki se zanašajo na stare poslovne modele".

Za Kras z ustanovitvijo regijskega parka
Vlada je po seznanitvi s poročilom o možnostih uvedbe zaščitnih ukrepov pri prodaji nepremičnin na Krasu sklenila, da bo na nacionalni ravni sprejela ukrepe, za katere ne potrebuje dovoljenja Bruslja. Ministrstvo za okolje mora tako v treh mesecih pripraviti predlog projekta ustanovitve kraškega regijskega parka.

Nacionalni reformni program sprejet
Nacionalni reformni program vsebuje kratek opis makroekonomskega stanja, glavne ovire za rast in ukrepe za doseganje zadanih ciljev. Rdeča nit ukrepov je ureditev javnih financ. Reformni program opredeljuje cilje do leta 2020 na podlagi gospodarske strategije Evropa 2020, ki so jo voditelji EU-ja sprejeli lani.

Vsi ukrepi za doseganje teh ciljev sodijo v okvir konsolidacije javnih financ. Dinamiko zniževanja javnofinančnega primanjkljaja določa program stabilnosti, ki ga mora Slovenija v Bruselj prav tako poslati aprila.

Morda bo med gospodarji te odločitve prišlo do premisleka, ali je to zares najbolj koristno dejanje.

Borut Pahor o referendumu o pokojninski reformi

Čiščenje gradbene panoge na tiste, ki so sposobni slediti razvojnim izzivom, in na tiste, ki se zanašajo na stare poslovne modele, je nujno.

Borut Pahor o gradbeni panogi
TEŠ v revizijo