S konsolidacijo se v vojski izvaja predvsem omejevanje karierne poti oz. napredovanja, zniževanje činov na posameznih delovnih mestih, ukinitev posameznih formacijskih dolžnosti, opozarja Božo Novak iz SVOZ-a. Foto: Reuters
S konsolidacijo se v vojski izvaja predvsem omejevanje karierne poti oz. napredovanja, zniževanje činov na posameznih delovnih mestih, ukinitev posameznih formacijskih dolžnosti, opozarja Božo Novak iz SVOZ-a. Foto: Reuters
Ljubica Jelušič

Slovenska vojska (SV) enostransko sprejema številne odločitve, s katerimi grobo posega v pravice pripadnikov, je na novinarski konferenci opozoril tajnik Sindikata vojske, obrambe in zaščite (SVOZ) Božo Novak. Predsednica sindikata Mileva Štukelj pa je opozorila, da se številne težave vlečejo že leta, na kar v sindikatu tudi ves čas opozarjajo. A brez uspeha, saj po njenih besedah vlada za to nima posluha, socialni dialog pa je "na minimumu".

Prav zaradi tega so SVOZ, Sindikat pilotov ministrstva za obrambo in Sindikat vojakov Slovenije (SVS) nedavno sklenili sporazum o sodelovanju, na novinarski konferenci pa skupaj seznanili javnost s številnimi nerešenimi vprašanji ter opozorili na nujnost sprememb predpisov na obrambnem področju.

"Konsolidacija le krinka za varčevanje na ramenih zaposlenih"
Kot pravijo, je celotna konsolidacija le krinka za varčevalne ukrepe na obrambnem področju, ki jih vlada oz. predvsem obrambna ministrica izvaja predvsem pri plačah zaposlenih v SV-ju. S konsolidacijo se v vojski izvaja predvsem omejevanje karierne poti oz. napredovanja, zniževanje činov na posameznih delovnih mestih, ukinitev posameznih formacijskih dolžnosti, opozarja Novak.

Grožnje in enostranske izjave ...
Vlada je po njegovih besedah sindikatom predlagala spremembe zakona o sistemu plač v javnem sektorju, a "z njimi ne odpravlja anomalij v plačnem sistemu, ampak jih celo povečuje". SV je v preteklosti enostransko sprejel odločitev o plačnem sistemu, s čimer se je močno poseglo v pravice zaposlenih. Poleg tega SV z grožnjami in enostranskimi izjavami poskuša prisiliti pripadnike oz. jim preprečiti koriščenje posameznih pravic iz delovnega razmerja, kot sta na primer pravica do varstva otrok in podaljševanje pogodb za določen čas, je še povedal Novak.

Podpredsednik sindikata SVOZ-a Boštjan Korelc je med osnovnimi težavami pripadnikov vojske izpostavil nujnost spremembe zakona o obrambi in prilagoditev zakona o službi v Slovenski vojski ter vseh drugih predpisov, ki urejajo pravice pripadnikov.

... prisilne upokojitve in pogodbe za določen čas
Pokojninska reforma je sicer nujna, vendar pa je treba vanjo vključiti tudi obrambno področje. Težava je v tem, da se pripadniki prisilno upokojujejo, pri čemer imajo tudi nižje pokojnine. Med drugimi težavami pa je Korelc izpostavil še pogodbe za določen čas, s katerimi se po njegovih besedah izvajajo pritiski na zaposlene, subjektivno službeno ocenjevanje in različne oblike kršitev predpisov s strani nadrejenih v vojski.