Tonin meni, da je trenutni sistem enostavno ... neumen. Foto: MMC RTV SLO
Tonin meni, da je trenutni sistem enostavno ... neumen. Foto: MMC RTV SLO


Po Toninovih besedah je to, da na Zpizu niso opozorili upokojencev, "njihova napaka, zato naj Zpiz napako zdaj razreši sam". Predstavniki Zpiza so namreč na nedavni novinarski konferenci naznanili, da bi 658 upokojencev moralo biti vključenih v obvezno pokojninsko zavarovanje, ker so bili upokojeni, hkrati pa so opravljali samostojno dejavnost.
Petnajstim odstotkom od omenjenih 658 je zato Zpiz izdal odločbo o vključitvi v pokojninsko zavarovanje, kar pomeni, da so ostali brez pokojnine, za nazaj pa bodo morali tudi vračati del pokojnine. Pri 21 odstotkih Zpiz še ni sprejel odločitve, 64 odstotkov pa jih je izpolnjevalo pogoje po prejšnji pokojninski zakonodaji in prehodno obdobje še ni poteklo, tako da jim izplačevanja pokojnin niso prekinili.

Toninu se tudi sicer zdi "trapasto", da se nekomu, ki želi dodatno delati in dodatno prispevati v pokojninski sistem, to onemogoči. "To je res neumen sistem, posebej če vemo, da imamo težave z vzdržnostjo pokojninske blagajne," je bil oster. Kljub temu NSi ne bo zahteval ustavne presoje zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, a Tonin meni, da bo zakon vseeno treba popraviti.