Janez Janša je KPK obtožil politične inkvizicije. Foto: BoBo
Janez Janša je KPK obtožil politične inkvizicije. Foto: BoBo


Ovadba proti Janši sicer ni bila edina. Komisija (KPK) je namreč na državni tožilstvi v Ljubljani in Mariboru za kaznivo dejanje žaljive obdolžitve podala več ovadb, med drugim tudi proti Francetu Cukjatiju in Vasku Simonitiju, a odločitve o preostalih tožilci še niso sprejeli, piše Dnevnik.

Da je bila ovadba v delu, ki se nanaša na Janšo zaradi treh kaznivih dejanj žaljive obdolžitve, zavržena, je za časnik potrdila vodja ljubljanskega tožilstva Tamara Gregorčič. Zakaj so se tako odločili, ni pojasnila.

Usulo se je po komisiji
Janša je delo komisije, potem ko je ta januarja lani izdala poročilo o premoženjskem stanju predsednikov strank, med drugim označil kot akt politične inkvizicije in konstrukt. Po navedbah časnika je namestniku predsednika komisije Roku Praprotniku očital, da je v KPK prišel za nagrado, ker naj bi ga prej več let blatil kot novinar, Klemenčiču pa naj bi najbolj zameril to, da je bil nekaj časa državni sekretar pri nekdanji notranji ministrici Katarini Kresal.

KPK se je na očitke odzval tudi z ovadbo in ob tem navedel, da "v kratki zgodovini slovenske samostojnosti in demokracije ni bilo državne institucije, ki bi z enega političnega mesta v tako kratkem času doživela toliko poniževanj, nedostojnega govora, neresnic, insinuacij, anonimk in osebnih diskreditacij institucije ter ljudi, ki v njej delamo".