Sociolog in aktivist poudarja, da se ne želi izpostavljati ali
Sociolog in aktivist poudarja, da se ne želi izpostavljati ali "iz sebe delati heroja". Opozarja, da je problem strahovlada v državi. Foto: BoBo

Z razširjenimi rokami smo se umikali nazaj, dejal sem: 'Pustite nas, zapustili bomo prostor.' Takrat pa je planil name gospod, čigar ime poznam. To mu je bilo naročeno, so mi povedali ljudje iz specialne enote. Piarovec je to seveda zanikal.

Franc Trček o ponedeljkovem dogajanju
Protestniki na mariborski občini
Policija se zaradi ponedeljkovega dogajanja na mariborski občini znova otepa očitkov o čezmerni uporabi sile. Foto: MMC RTV SLO

"Okej, ajde, drl sem se. Tudi zato, ker sem hotel nekaj sporočiti v vsem tistem hrupu," pojasnjuje in dodaja, da se ni "drl kar nekaj v tri krasne", ampak so hrup zganjali zato, ker jih "mestna oblast v Mariboru ne sliši ali pa noče slišati". "Trkajo se po prsih že tretji, četrti mesec, kako so polni legimitete, v resnici se pa skrivajo pred nami," je ponedeljkovo dogajanje v mariborski mestni hiši opisal Trček.

Sociolog, ki so ga policisti "z uporabo fizične sile podrli na tla in ga vklenili", ker je, kot so zapisali policisti, "kršil javni red in mir ter ni upošteval ukaza policistov", je v pogovoru za MMC pojasnil, da zaradi vseh dogodkov na sestanek vabi predsednika republike ter ministra za notranje zadeve in obrambo. "Pa seveda tudi gospoda premierja," poudarja.

"Pravijo, da sem nevljuden, da sem se nevljudno vedel. Dobro, osebno imam malo težav z vprašanjem legitimitete predsednika države trenutno, ampak je vseeno naš izvoljeni predsednik. Zato se želim s temi gospodi srečati in se z njimi dostojno pogovoriti, o tem, ali je to dno dna ali želijo pahniti Slovenijo v neko izredno stanje, da bomo imeli policijsko uro in to. Želim jih samo vprašati: 'Fantje, se vi zavedate, kaj počnete?' Samo to," pojasnjuje in dodaja, da si želi, da bi se Pahor zavedel svoje zgodovinske vloge na mestu predsednika.

Na vprašanje, zakaj je povabil tudi ministra za obrambo, je pojasnil, da je dobil več elektronskih pisem vojakov, v katerih so se pritoževali nad dogajanjem v Slovenski vojski in pritiski, ki so jih deležni zaposleni tam. Poleg tega pa se sprašuje tudi o vlogi vojske na protestih: "Že med 2. in 3. mariborsko vstajo so se pojavljale debate o tem, ali lahko poseže tudi vojska in kako. Ugotovili so, da vojska ravno ljudi ne sme tepsti, lahko pa prevaža policijo s kraja na kraj. Oziroma, če karikiram, lahko posodi malo solzivca, če ga zmanjka."

Mariborčani bodo kmalu izbirali novega župana. Imena kandidatov se že pojavljajo. V mariborskem SD-ju bi radi predlagali poslanca Matevža Frangeža, skupina Skupaj za Maribor pa sociologa Andreja Fištravca.

"Civilna družba se imenuje, skliče sama"
V dneh pred 3. vseslovensko vstajo, kot so jo poimenovali na Facebooku, ki bo, tako kot shod Zbora za republiko, v središču Ljubljane v petek, pa pravi: "Če bi verjel vsem komentatorjem na npr. 24ur.com, bodo mene v Ljubljani ubili ali pa vsaj 'ornk' nalomili." Pri tem poudarja, da imajo tako Zbor za republiko in njegovi podporniki "kot tudi mi, Zombiji" pravico, da s protestom izrazijo svoje mnenje. "Čeprav Janezu Janši naklonjeni mediji pišejo o njih kot o civilni družbi, pa je očitno, da kljub svoji izobrazbi ta gospod blago rečeno čudno gleda na to, kaj naj bi bila civilna družba", ugotavlja Trček. Sam je namreč prepričan, da se "civilna družba imenuje, skliče sama".

"Nekdo uživa v sferi strahu, zarot, natolcevanj"
"Očitno je, da nekdo uživa v tej sferi strahu, zarot, natolcevanj. Tudi zato bi bilo lepo, da se srečamo pred petkom, ampak dvomim, da se bo to zgodilo," še dodaja. Ob tem pa poudarja, da je trgov v državi veliko in da je shod Zbora za republiko provokacija: "Navsezadnje: če je Zbora za republiko tako prepričan o svojem prav, naj pride zborovat v Maribor."

V petek sicer v Ljubljani ne pričakuje večjih incidentov ali pretirane uporabe policijske sile: "Očitno ima policija neko taktiko, da bolj tepe Maribor, da trenira v Mariboru. V Ljubljani si tega ne upa. Pustimo se presenetiti, upam, da pozitivno," je še sklenil.

Z razširjenimi rokami smo se umikali nazaj, dejal sem: 'Pustite nas, zapustili bomo prostor.' Takrat pa je planil name gospod, čigar ime poznam. To mu je bilo naročeno, so mi povedali ljudje iz specialne enote. Piarovec je to seveda zanikal.

Franc Trček o ponedeljkovem dogajanju