Edina izjema v predsednikovem uradu bo predvidena naložba v dvigalo za invalide, ki ga urad predsednika republike za zdaj še nima Foto: MMC RTV SLO
Edina izjema v predsednikovem uradu bo predvidena naložba v dvigalo za invalide, ki ga urad predsednika republike za zdaj še nima Foto: MMC RTV SLO
Türk bo varčeval

Med drugim bo k zmanjšanju materialnih stroškov pripomoglo manj uradnih obiskov predsednika Danila Türka v tujini. V preteklem letu je bilo obiskov predsednika v tujini več, saj je običajno, da predsednik v prvem letu mandata obišče sosednje države, obseg pa je bil povečan tudi zaradi zaostanka na tem področju iz preteklosti in zaradi slovenskega predsedovanja Evropski uniji, pojasnjujejo v uradu.

S predsednikom bodo potovali podjetniki
Predsednik Türk za to leto napoveduje tudi, da bo svoje mednarodne dejavnosti usmeril predvsem v države, kjer si slovenska podjetja prizadevajo za krepitev gospodarskega sodelovanja. V tujino naj bi ga tako spremljali predstavniki zainteresiranih večjih slovenskih podjetij, pri čemer pa bodo stroške za prevoz njihovih predstavnikov podjetja poravnala sama.

Stroške predsednikovih poletov, ki so decembra razburjali javnost, naj bi zmanjšala še vključitev urada v skupno javno naročilo za letalske prevoze, ki ga bo izpeljalo ministrstvo za javno upravo.

Türk bi si za razred znižal plačo
Vlada je v preteklih tednih kot varčevalni ukrep sprejela znižanje ministrskih plač in plač generalnih sekretarjev, o tem bodo razpravljali tudi poslanci. V predsednikovem uradu pravijo, da so plače predsednika države in njegovih funkcionarjev določene z zakonom o sistemu plač v javnem sektorju in jih je zato mogoče spremeniti le s spremembo zakona. Predsednik Türk pa bo po njihovih navedbah vladi predlagal sprejetje prehodne določbe zakona, s katero bi plače v uradu med trajanjem finančne krize razvrstili v plačne razrede, ki so za en razred nižji od sedanjih.

Dokler se rešitev ne najde, bo Türk bo del svoje plače v višini enega plačnega razreda namenjal Društvu varnega zavetja Pomurje - Varni hiši za ženske in otroke žrtve nasilja iz Ljutomera. S tem simbolnim dejanjem želi namreč opozoriti na potrebo, da med trajanjem krize pomagamo najranljivejšim v družbi.

Pogostitve bodo skromnejše
Na znižanje stroškov bodo po pojasnjevanju urada vplivale tudi ustrezno skromnejše pogostitve na sprejemih, ki jih prireja predsednik republike. Urad sicer predvideva, da bodo tako prispevali k od 10- do 15-odstotnemu znižanju porabe, ki je trenutno določena s proračunom za leto 2009.

Na področju investicij in investicijskega vzdrževanja bodo letos opravljene le nujne naložbe, vse druge pa bodo odložene na poznejše obdobje.

A. S.

Türk bo varčeval