Predsednikov urad je uradno zaprosil Računsko sodišče za izvedbo revizije nad porabo javnih sredstev za letalske prevoze. Foto: EPA
Predsednikov urad je uradno zaprosil Računsko sodišče za izvedbo revizije nad porabo javnih sredstev za letalske prevoze. Foto: EPA
Igor Šoltes
Šoltes je poudaril, da je Računsko sodišče neodvisno pri določitvi, katere revizije bo opravilo izven tistih, ki so obvezne vsako leto. Foto: MMC RTV SLO

To so storili, ker se je zastavilo vprašanje pravilnosti in načrtnosti njihovega poslovanja, pojasnjujejo v uradu Danila Türka. Pri svojem poslovanju so, kot pravijo, sicer izhajali iz dozdajšnje prakse in ob spoštovanju veljavnih zakonskih pogojev in postopkov, "vendar pa bi glede na javno razpravo o tem vprašanju želeli pridobiti uradno stališče Računskega sodišča glede vprašanj zakonitosti in smotrnosti porabe javnih sredstev".

V uradu so še napovedali, da bodo javnost o ugotovitvah Računskega sodišča obvestili takoj, ko bodo končani uradni postopki v zvezi s tem.

Šoltes: Sodišče se odloči, ali bo pobudo sprejelo
Predsednik Računskega sodišča Igor Šoltes je za MMC povedal, da po zakonu Računsko sodišče ne sme naprej napovedati, ali bo določeno pobudo za revizijo sprejelo ali ne. Sicer takšne pobude iz urada predsednika države do zdaj še niso prejeli, a po Šoltesovih besedah to ni neki izjemen primer, saj se nanje večkrat obračajo drugi državni organi in tudi fizične osebe.

Sodišče se o tem, ali bo opravilo revizijo, odloči glede na čas in obseg revizij, ki jih revizorske ekipe morajo obvezno opraviti vsako leto. Nadaljnji kriteriji so tudi ocena tveganja, torej če obstaja več znakov o morebitnih nepravilnostih, finančni obseg sredstev revidiranca, pretekle revizije in podobno. Šoltes pa je poudaril, da je Računsko sodišče neodvisno in se samo odloča, katere revizije izven letnega načrta bo opravilo.

Letalo v BiH je sprožilo različne komentarje
Največ prahu je v zadnjem času dvignil oktobrski dvodnevni obisk predsednika Türka v Bosni in Hercegovini, ko je najem letala, s katerim je potoval Türk, stal kar 89.100 evrov. Sprva so se v javnosti pojavljale informacije, da naj bi bilo letalo, v katerem je letel predsednik Türk nadstandardno opremljeno celo z zasebno sobo s prho in francosko posteljo.

Navedbe so kasneje v uradu predsednika zanikali ter pojasnili še, da se leta v BiH ne da primerjati z letom premierja Boruta Pahorja v Bruselj, saj je Pahor letel le na dveh relacijah (Ljubljana - Bruselj - Ljubljana), Türk pa je potoval na štirih relacijah. Najem letala za potovanje premierja Boruta Pahorja v Bruselj, kjer je prav tako ostal dva dni, je sicer stal 15.860 evrov.

Urad predsednika je lani za najeme letal porabil 409.000 evrov, kar naj bi bilo manj, kot je leta 2006 porabil Janez Drnovšek.

Ana Svenšek
ana.svenšek@rtvslo.si