Predsednik države (na sliki med obiskom v BiH-u) je lani za najeme letal porabil več kot 400.000 evrov. Foto: Reuters
Predsednik države (na sliki med obiskom v BiH-u) je lani za najeme letal porabil več kot 400.000 evrov. Foto: Reuters

Večino stroškov najema, nekaj več kot 63.600 evrov, je poravnal predsedniški urad, preostalo pa se je razdelilo med 12 članov delegacije iz različnih državnih uradov. Letalo s 14 sedeži Global Express proizvajalca Bombarider so najeli pri švicarskem podjetju Jet Aviation, z njim pa so prvi dan opravili polet iz Ljubljane v Sarajevo, drugi dan pa najprej iz Sarajeva v Mostar, nato v Banjaluko, zatem pa nazaj v Ljubljano.

Cena ure letenja naj bi znašala med 10 in 11 tisoč evri, pri skupni ceni pa je treba upoštevati še gorivo, letališke takse in trajanje obiska, kamor je treba všteti še dnevnice in prenočišča za letalsko posadko. Obisk naj bi tako stal skoraj 7000 evrov na osebo.

Drnovšek naj bi porabil več
Urad predsednika je sicer lani za najeme letal porabil 409.000 evrov, kar naj bi bilo manj, kot je leta 2006 porabil Janez Drnovšek.

Kot primerjavo pa pri Večeru še navajajo podatek, da je najem letala za potovanje premierja Boruta Pahorja v Bruselj, prav tako za dva dni, stal 15.860 evrov. Pri podjetju Gio so najeli letalo Cessna Ciation, preračunano na člane delegacije, je polet stal 1750 evrov na osebo.

Sicer pa tudi poti Dimitrija Rupla niso poceni. Med predsedovanjem Ovseju leta 2005 je zunanje ministrstvo za štiridnevni izlet iz Ljubljane v Armenijo, nato Krigizijo, nazaj v Armenijo, zatem pa še v Gruzijo in nazadnje v Azerbajdžan porabilo 85 tisoč evrov. Za 37 članov delegacije so najeli letalo Canadair Regional Jet s 57 sedeži.

S. Z.