Danilo Türk je poudaril, da bosta v novem mandatu potrebna dogovor in trud. Foto: BoBo
Danilo Türk je poudaril, da bosta v novem mandatu potrebna dogovor in trud. Foto: BoBo

Državni zbor naj postane mesto strpnega dialoga, odgovornih pogajanj in premišljenih odločitev.

Danilo Türk
Danilo Türk
Danilo Türk, predsednik države je dejal, da naj DZ postane mesto odgovornih pogajanj in premišljenih odločitev. Foto: BoBo

"Pred očmi naše javnosti in države se konstituira državni zbor, ki mu je ponujena enkratna priložnost, da odpre novo poglavje v naši zgodovini. Gre za priložnost in gre za nujnost. Potrebujemo resne spremembe. Odločitve, ki naj potrebne spremembe v resnici omogočijo, pa so v veliki meri odgovornost prav tega državnega zbora," je poudaril.



Meni,da je napočila priložnost, da se dokaže politična zrelost. "Ta je po mojem prepričanju večja, kot jo kažejo dnevnopolitični spori in medijsko atraktivne afere. Sedaj je čas, da se odmaknemo od teh zgodb in posvetimo bistvenim nalogam našega časa." Državni zbor ima po njegovem mnenju veliko odgovornost za "ta nujni premik, ki ga potrebujemo v naši politični praksi."

"Potrebno je odrekanje"
"Naš čas narekuje spoznanje, da je potrebno odrekanje, vendar ne za prikrajšanje enih in bogatitev drugih. Odrekanje mora biti odmerjeno modro in pravično, z razumevanjem in s sporazumom, da je določeno odrekanje potrebno zaradi našega skupnega izboljšanja. Potrebujemo več pravičnosti ter okrepitev vladavine prava in pravne države," opozarja.

Tako razumevanje pa po Türkovih besedah nujno zahteva višjo kakovost političnega procesa, višjo od tiste iz preteklosti. Odločilni vidiki tega političnega procesa bodo potekali prav državnem zboru.

"Zamislimo se ob spominu na strankarska preigravanja in politične blokade iz preteklih zakonodajnih obdobij. Ne dovolimo, da bi ta mehanika ponovno prevladala. Državni zbor naj postane mesto strpnega dialoga, odgovornih pogajanj in premišljenih odločitev," je pozval predsednik države in dodal, da bomo v tem mandatu potrebovali dogovor in trud.

"Živimo v časih, ki zahtevajo veliko premišljenosti in državotvornega ravnanja. To se mora izražati vselej, vse od vaših prvih odločitev naprej. Etična drža in odločanje po svoji vesti sta pomembnejši kot kdaj koli. Osebne ambicije in boji za prestiž niso zaželeni in jih državljani ne bodo nagrajevali z zaupanjem. V ospredju mora biti interes države kot celote, naš skupni interes. Ta naj ima vselej prednost pred osebnimi ali strankarskimi računi," je sklenil in zaželel poslancem uspešno delo.

Državni zbor naj postane mesto strpnega dialoga, odgovornih pogajanj in premišljenih odločitev.

Danilo Türk