Erjavec po sestanku ni želel dajati izjav. Foto: BoBo
Erjavec po sestanku ni želel dajati izjav. Foto: BoBo
Borut Pahor in Zoran Janković
Pahor koalicijsko sodelovanje z Jankovićem zavrača zaradi "avtoritarnega načina vladanja" ter "prevelikega vpliva Jankovićevih svetovalcev iz ozadja". Foto: BoBo
Janez Janša
Janković je SDS izključeval že pred volitvami in tudi zdaj nima razloga za spremembo mnenja, zato so namigi o koaliciji neresni, je zatrdil prvi mož SDS-a. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Novosti o koaliciji

Pogajanja o koalicijskem sodelovanju se nadaljujejo. Po sestanku s predsednikom Pozitivne Slovenije Zoranom Jankovićem Erjavec ni želel dajati izjav, so pa zato o torkovih napovedanih pogajanjih več razkrili v Državljanski listi Gregorja Viranta.
Virant: Janković naj se odpove trem resorjem
Ta bo Jankoviću predstavila pogajalske okvire, ki jih je pretekli teden sprejel svet stranke. Zelo verjetno bo tema pogovorov tudi mesto predsednika državnega zbora. Lista Virant za vstop v koalicijo z Jankovićem med drugim zahteva, da se najverjetnejši mandatar odpove resorju za notranjo politiko, za pravosodje in finančnemu resorju. Prav tako nasprotujejo dvigu DDV-ja, ki ga sicer Janković napoveduje, ter dodatnemu zadolževanju.

Virantovi bi podprli Pahorja na čelu DZ-ja ...
Na pogajanjih z Jankovićem bo pogajalska ekipa Liste Virant verjetno spregovorila tudi o predlogu za predsednika DZ-ja, je dejal Janko Jenko iz omenjene stranke. Stranka bi po njegovih besedah za predsednika DZ-ja podprla Boruta Pahorja, saj je običajno, da to mesto pripada drugi največji koalicijski stranki.
... a so pogajanja o tem "zdaj nekorektna"
Sicer pa v Listi Virant menijo, da je predlog za predsednika DZ-ja del koalicijskih pogajanj in bi bil tak predlog v tej fazi pogajanj, še preden je znana koalicija, nekorekten. Zato Jenko dvomi, da se bodo glede predsednika DZ-ja izpogajali že v torek. Če bi Lista Virant med pogajanji dobila funkcijo predsednika DZ-ja, pa bi predlagali predsednika stranke Gregorja Viranta, je še pojasnil Jenko.
SD brez Pahorjeve navzočnosti ne bo odločal
S SD-jem se je Janković sešel v petek, vendar stranka še ni odločila, ali bodo del koalicije ali ne. Večina v SD-ju naj bi bila kljub nasprotovanju predsednika Boruta Pahorja vstopu v koalicijo naklonjena, vendar morajo dokončno besedo o tem reči organi stranke, tudi predsedstvo in konferenca. Organi SD-ja naj sicer ne bi odločali brez predsednika Pahorja, ki še vedno okreva v bolnišnici.

SDS: Janković nas je izključeval že pred volitvami
SDS se z Listo Zorana Jankovića o morebitnem sestanku na temo koalicije ne pogovarja, je ob robu sojenja v zadevi Patria povedal strankin predsednik Janez Janša. Zatrdil je, da jih je Janković izključeval že pred volitvami, stališča pa zdaj zagotovo ni spremenil, ker "mu ni treba". Zato po Janševem mnenju takšna namigovanja niso resno mišljena.

"Pripravlja se, kar je napovedal Stanovnik"
Po njegovih besedah se namreč pospešeno pripravlja takšna koalicija, kakršno je napovedal že predsednik zveze borcev Janez Stanovnik. Ta je sicer dejal, da po volitvah pričakuje koalicijo med Jankovićem in Listo Virant. Janša je še dodal, da se o koaliciji ne pogovarja s predsedniki drugih strank, saj si stranka z relativno večino zasluži prvo priložnost. "Pogovarjali se bomo šele, če ta možnost ne bo realizirana, o čem pa močno dvomim," je dejal, hkrati pa zavrnil kakršno koli možnost, da bi prevzel mesto podpredsednika državnega zbora.

Ob tem je predsednik SDS-a izrazil pričakovanje, da se bo Janković v sredo udeležil ustanovne seje državnega zbora. "Upam, da se tokrat ne bo ustrašil stavbe parlamenta," je še dejal. Janković in Janša se po volitvah namreč še nista srečala, ker nista mogla uskladiti lokacije sestanka. Janša namreč ni želel v ljubljansko mestno hišo ali v kakšno restavracijo, Janković pa ne v DZ.

Novosti o koaliciji