Slovenija

Poudarki

  • RKC: Zakon o verski svobodi je ustrezen
  • "Uspelo nam bo pripraviti proslavo ob dnevu reformacije"
  • "Država ne bo ovirala gradnje islamskega centra"
  • Želijo si novo pravoslavno župnijo v Postojni
Verske
Ministra so obiskali predstavniki štirih verskih skupnosti, trije od njih so na fotografiji. Od leve proti desni Tomo Ćirković, Anton Stres in Nedžad Grabus. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Dodaj v

Turk s predstavniki verskih skupnosti o perečih vprašanjih

Seznanil se je z nekaterimi njihovimi dejavnostmi
12. junij 2012 ob 15:02
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Minister Žiga Turk se je v preteklih dneh ločeno sešel s predstavniki štirih največjih verskih skupnosti pri nas. Obravnavali so nekaj perečih vprašanj.

Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport je po selitvi urada za verske skupnosti pod okrilje ministrstva odgovoren za odnose z njimi, zato se je srečal z njihovimi predstavniki.

RKC: Zakon o verski svobodi je ustrezen
Predstavniki Katoliške cerkve so na srečanju poudarili, da je zdajšnji zakon o verski svobodi ustrezen, zato ga "ne kaže spreminjati, razen v tistih postavkah, na katere je izrecno opozorilo ustavno sodišče", so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu.

Dodali so, da je minister Žiga Turk napovedal uskladitev zakona z ugotovitvami ustavnega sodišča. Glede razlik v ravnanju države z Rdečim križem in Karitas, na katere je opozoril predsednik Slovenske škofovske konference Anton Stres, pa se je minister strinjal, da ni prav, da država na različen način obravnava organizacije, ki opravljajo enako humanitarno dejavnost.

"Uspelo nam bo pripraviti proslavo ob dnevu reformacije"
Predstavniki Evangeličanske cerkve poleg enakopravne obravnave poudarjajo tudi, da verske skupnosti ne smejo biti predmet dnevne politike, navajajo na ministrstvu. Škof Geza Erniša je predstavil tudi zamisel o odprtju versko-kulturnega centra na Obali.

Predlog, da bi jim Katoliška cerkev za obrede odstopila katero od svojih cerkva, je minister ocenil kot dobro gesto pomoči in sodelovanja, so zapisali. Predstavniki verske skupnosti so tudi prepričani, da jim bo letos uspelo pripraviti proslavo ob dnevu reformacije, čeprav je država ne bo financirala. Minister jih pri izvedbi proslave podpira in dodaja, da lahko proslavo razumemo kot del domovinske vzgoje, so na ministrstvu zapisali v sporočilu.

"Država ne bo ovirala gradnje islamskega centra"
Mufti Nedžad Grabus in drugi predstavniki Islamske skupnosti so predstavili načrte za islamski kulturni center v Ljubljani. Zaskrbljeni so, ker slovenska družba "še ni v celoti osvojila pomena različnosti v sodobnem svetu". Sem sodijo tudi vprašanja zagotavljanja ustrezne šolske prehrane otrokom islamske vere in omogočanje prostega dneva učencem na dan najpomembnejših praznikov, so pojasnili na ministrstvu.

Turk je zagotovil, da država ne bo ovirala gradnje islamskega centra. Glede vprašanja prehrane v šoli pa ugotavlja, da gre za "človekove pravice, ki bi jih morala država spoštovati, za kar si bo prizadeval".

Želijo si novo pravoslavno župnijo v Postojni
Delegacija Srbske pravoslavne cerkve pod vodstvom zagrebško-ljubljanskega metropolita Jovana Pavlovića je ministru predstavila željo po ustanovitvi nove župnije v Postojni. Želijo si tudi, da bi ob začetku šolskega leta ministrstvo vzgojno-izobraževalne zavode opozorilo, naj ob velikih verskih praznikih spoštujejo voljo vernikov in jim omogočijo drugačno prehranjevanje oziroma olajšajo odsotnost od pouka.

Turk se je po navedbah ministrstva zavzel za ustrezno rešitev tega vprašanja. Vprašanja odkritih grobišč in njihovega dostojnega zaznamovanja, ki so jih izpostavili, pa je minister označil kot dolžno pietetno dejanje, so zapisali.

An. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
bozz
# 12.06.2012 ob 15:08
Zaskrbljeni so, ker slovenska družba "še ni v celoti osvojila pomena različnosti v sodobnem svetu".

In to izjavijo tisti, ki so agitirali proti pravicam homoseksualcev. Seveda, ko gre za lastno rit, so pa merila naenkrat drugačna, ne?
Breathe
# 12.06.2012 ob 15:39
Hehe, bozz, omenjati homoseksualce in rit v istem stavku je ..no ja...zabavno
KmečkaPamet
# 12.06.2012 ob 21:57
No, temu bi pa res lahkoi mirno rekel DRUGORAZREDNA TEMA.

Ločimo cerkev od državem, naj cerkve financirajo verniki sami, ne pa elotna družba.
sammys
# 12.06.2012 ob 16:46
hahaha ... minister za izobraževanje, znanost, kulturo in bog ve kaj še vse, se sestane s predstavniki verskih skupnosti
pereč problem: VELIKO premalo verskega izobraževanja v šolah
Milkijevizakladi
# 12.06.2012 ob 16:41
Cenzura je pa zlo hitra ;(
smoke4fun
# 12.06.2012 ob 16:12
@ciracara: o čem ti to?
cairns
# 12.06.2012 ob 21:07
Mufti Nedžad Grabus in drugi predstavniki Islamske skupnosti so predstavili načrte za islamski kulturni center v Ljubljani. Zaskrbljeni so, ker slovenska družba "še ni v celoti osvojila pomena različnosti v sodobnem svetu".

Glej, glej. Zaskrbljen je klerik. Različnost v sodobnem svetu morajo sprejeti vsi in ne samo nekateri. Muslimanski svet je še nekaj svetlobnih let daleč od sprejemanja različnosti. Zakaj Grabus ne protestira pri vladah teokratskih muslimanskih držav ki dovoljujejo v svojih državah samo muslimanske običaje. Vsako drugačno obnašanje pa najstrožje kaznujejo.
Kje je tu sprejemanje in dopuščanje različnosti kaj ???

Ker se v sprejemanje različnosti sili samo del civiliziranega sveta, se poraja odpor. Zakaj mi da, drugi pa ne. Dokler ne bodo vsi sprejemali in tolerirali različnosti, sem jaz proti. Tudi proti đamiji, dokler v Riadu ne bo stala krščanska katedrala, ali dokler se po ulicah Riada ne bodo sprehajala zeeeeeeeelo pomanjkljivo oblečena dekleta. Brez burk seveda.
Jezni Smrk
# 12.06.2012 ob 23:44
Sovražim edit.
Kasper19
# 12.06.2012 ob 23:33
ResIpsaLoquitur - dj si preber člank, al pa vsaj poglej slikce, pa boš v prihodnje manj kiksal!
Ramus
# 12.06.2012 ob 19:32
"Turk s predstavniki verskih skupnosti o perečih vprašanjih"

Glej no glej,... sama sloga in ljubezen danes na portalu. Nobenih Islamofobnih izlivov in svaril pred Islamizacijo Evrope. Kot trije mušketirji, združeni pod eno zastavo, sedijo možje v črnem. "Denar vrti svet",... bi lahko imenovali današnji sestanek z predsednikom.
Milkijevizakladi
# 12.06.2012 ob 16:56
Mmc kje bi jaz vas lahko prijavu za sovražno sliko. Ker ta slika vseh treh skupaj je bil edinstven dogodek ob družinskem zakoniku. In zame je to žalitev in širjenje nestrpnosti da me vsak dan posiljujete s to sliko in spominjate koliko nestrpnosti so širili te gospodje na te okrogli mizi. Dejte si najti neko drugo sliko ne pa slike iz negativne kampanje o dz.
Milkijevizakladi
# 12.06.2012 ob 16:46
Včeraj je bla slika vse treh kako stojijo, danes sedijo, sam upam da jutri ne bodo ležali skupaj seveda.
malijamalija
# 12.06.2012 ob 15:31
bolj pereče je financiranje šolstva v ZDA. za slovence. če hoče slovenija kaj tržnega deleža globalnega v prihodnosti.
fuckwad
# 14.06.2012 ob 14:50
Jaz bi ustanovil cerkev, kjer bi kot Resnico razlagal samo Andersenove pravljice - nad Grimmovske, Ezopske, ipd. sekte pa bi - kakopak - razpisal fatvo.
Jezni Smrk
# 12.06.2012 ob 23:43
Sovražpm verske skupnosti.
G.Bruno
# 12.06.2012 ob 20:27
Islam proti krščanstvu :)
Wasabi
# 12.06.2012 ob 16:51
Vera je opija za ljudstvo. In droge so prepovedane!
Drugače pa ne vem, zakaj se je moral ločeno pogovarjat s predstavniki različnih verskih skupnosti. A jih ne zadeva ista "problematika"?
Mici92
# 13.06.2012 ob 17:13
No,takoj se je nekdo strinjal :)
Mici92
# 13.06.2012 ob 17:05
Bravo SMRK ! Kratko in jedernato mnenje:) Nekateri pa tako ali tako pišejo neumnosti....
Še vedno si boljši kot Hamerčka:)
Mici92
# 12.06.2012 ob 20:37
Ma kako so lepi vsi trije na sliki - ko angelčki... (a najraje bi se sfentali med sabo:)
basti7
# 13.06.2012 ob 14:34
Jezni Smrk: Če si odrasel človek, si bolan na umu. In to čisto zares. A si ostal na mentalnem nivoju 7-letnika al kaj? A ne znaš drugega napisat kot "sovražim"... Kmet.
ResIpsaLoquitur
# 12.06.2012 ob 21:31
Turk s predstavniki verskih skupnosti o perečih vprašanjih

Ja, volitve se bližajo, predsednik mora nagovoriti vernike....
ciracara
# 12.06.2012 ob 16:03
Dejstvo je da ta zakon favorizira samo komunistično vero.

Komunistična religija je tudi največji odžiralec davkoplačevalskega denarja in slovenija je tudi rekorder saj ima vsaka vas najmanj en spomenik če ne dva.

En komunistični obred, katiri je tudi po 3x mesečno, stane državo približno miljon€.
12*3*miljon=66miljonov€/letno.

Ta denar bi lahko namenili, revnim, starejšim ali invalidom, ne pa da ta religija pobere toliko denarja.
Kazalo