Slovenija

Poudarki

  • "Očitek o netransparentnosti je grški vladi prišel prav, sama ravna enako"
  • Slovensko vlado so novinarji pozvali k razpravi na najvišji ravni
Marko Milosavljević
Marko Milosavljević je prepričan je, da bi lahko grška politika "proces transformacije" javne radiotelevizije izpeljala na drugačen, manj radikalen način, ki ne bi vzbujal suma, da gre pri tem predvsem za obračun z javnim medijem kot takim. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
ERT
Milosavljević poudarja, da je javna radiotelevizija ena od sfer, ki pravzaprav definira evropsko medijsko in tudi politično krajino. Foto: EPA
       Če pravimo, da neka institucija ne funkcionira, in jo zaradi tega ukinjamo, potem so prva stvar, ki jo moramo ukiniti, institucija vlade, so ministrstva, politiki, poslanci, evropski poslanci, nadzorni organi, državne banke in druge institucije, ki ali v Grčiji ali v mediteranskem prostoru ali navsezadnje v Sloveniji niso funkcionirale in še vedno ne funkcionirajo.       
 Marko Milosavljević, profesor novinarstva
Grška ERT
Po presenetljivi odločitvi grške vlade, da zaradi varčevanja preneha oddajati televizijske in radijske programe ERT-ja, so začeli stavkati vsi grški novinarji. Foto: EPA
Grški novinarji v upanju, da jim bo uspelo spremeniti odločitev vlade, združeni protestirajo v Atenah. Milosavljević pa meni, da bo pri poskusih doseganja tega cilja zelo pomembna tudi mednarodna pomoč javni radiotelevizij, medijev in novinarske skupnosti v celotni Evropi. Foto: EPA
VIDEO
Grčija prva evropska drža...
VIDEO
Grčija ukinila javno tele...

Dodaj v

Ukinjanje grške RTV je "napad na temelje neodvisnosti, pluralnosti"

Novinarji svarijo pred "mamljivim zgledom" grškega scenarija tudi v Sloveniji
12. junij 2013 ob 15:37,
zadnji poseg: 12. junij 2013 ob 19:19
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

"Če bi šli po kriterijih neučinkovitosti in nesposobnosti, potem bi bila verjetno prva stvar, ki bi jo grška vlada morala ukiniti, institucija vlade in parlamenta kot takega", je prepričan Marko Milosavljević.

Profesor katedre za novinarstvo na Fakuleteti za družbene vede je za MMC poudaril, da ni bila grška javna radiotelevizija tista, ki je pahnila Grčijo v tak položaj, ampak sta bila vlada in parlament tista, ki sta s svojimi slabimi zakoni in ukrepi ter z neizvajanjem nadzora pripeljala državo do tja, kjer je danes.

Pojasnil je sicer, da je bila grška javna radiotelevizija kar nekaj časa znana po tem, da je netransparentna, da ne posluje tako, kot naj bi javne radiotelevizije poslovale - odgovorno, zavezane javnosti, brez kroupcije: "V okoliščinah te krize pa je takšen očitek o bodisi neučinkovitem bodisi netransparentnem poslovanju očitno prišel prav politiki," je dejal.

Dodal pa je, da so se tega "procesa transformacije" javne radiotelevizije sami lotili na povsem enak način - torej netransparentno, čez noč, brez jasnih kriterijev in brez vključenosti javnosti v to odločitev. "Kot da ne bi šlo za javno radiotelevizijo, ampak za državno, kjer lahko politika kar tako arbitrarno posega ter se odloča čez noč in na pamet," je dodal.

Prepričan, da bi šlo tudi drugače
Prepričan je, da bi lahko grška politika to izpeljala na drugačen, manj radikalen način, ki ne bi vzbujal suma, da gre pri tem predvsem za obračun z javnim medijem kot takim.

Izpostavil je namreč, da je vprašanje, po kakšnih merilih bo potekalo zaposlovanje novih kadrov, ki naj bi - od predvidoma septembra - sodelovali pri novi obliki grške javne radiotelevizije. Lahko bi šlo tudi predvsem za politično čistko neprimernih, kritičnih in neodvisnih kadrov, pravi Milosavljević, ki opozarja, da kot evropska javnost nimamo nobenih zagotovil, da se v eni od dolgoletnih članic EU-ja ne bo zgodil politični obračun pod krinko varčevalnih ukrepov.

Meni, da bo pri tem primeru zelo pomembna mednarodna pomoč javnih radiotelevizij, medijev in novinarske skupnosti v celotni Evropi ter seveda celotnega novinarskega medijskega ceha in javnosti v Grčiji.

"Gre za pomemben presedens"
Milosavljević poudarja, da je javna radiotelevizija ena od sfer, ki pravzaprav opredeljuje evropsko medijsko in tudi politično krajino. "To, kar je naredila Grčija - z odobritvijo ali tiho privolitvijo ali kakor koli že - Evropske komisije in preostalih delov trojke, je na neki način napad na javno radiotelevizijo kot institucijo v družbi," je prepričan.

"Gre za pomemben precedens, da država, ki je del Zahodne Evrope in že desetletja del EU-ja, ukinja tako pomembno institucijo, ki je bila vedno eden od temeljev neodvisnosti, pluralnosti ter kakovostne in kulturne sfere. Da to ukinja, to je pravzaprav napad na vse to, kar javna radiotelevizija simbolizira, čeprav ne izpolnjuje vedno vseh teh idealov," dodaja.

Poseben pomen javne radiotelevizije
Meni, da je slovenski položaj zagotovo podoben grškemu - ne samo v ekonomskem, ampak tudi v kulturnem smislu. "Tudi Slovenija je majhna država, še bistveno manjša od Grčije - tako v smislu populacije kot v smislu velikosti jezika," pravi Milosavljević, ki dodaja, da je na tako malem trgu, tržno gledano, zagotovo neprivlačno ustvarjati radijske igre, otroški program, igrani program, prenose oper, zborovskega petja in klasične glasbe.

"Kakor koli se lahko vedno znova največje število ljudi zgrne okrog resničnostnih šovov ali ameriških nadaljevank, mislim pa, da bi nenadoma zazijala velika luknja, če nič od tistega ne bi imeli sploh kot možnost, da se sploh obrnemo na to," je prepričan Milosavljavić.

"Da vsaj vemo, da nekje tam pa je neki dokumentarni program, ampak ne neki dokumentarni program s podnapisi, ampak dokumentarni program o Sloveniji, o slovenskih krajih in ljudeh. Tega nobena komercialna televizija v Sloveniji ni in ne bo ustvarjala," je še enkrat poudaril pomen javne radiotelevizije tudi v slovenskem prostoru.

V Evropi ni druge države brez javnega RTV
"Danes je padel ključni element evropske identitete, saj v Evropi nimamo druge države brez javne radiotelevizije," pa je v Odmevih poudarila profesorica komunikologije s FDV-ja Karmen Erjavec. Po njenih besedah je dejstvo, da je trojka zahtevala odpustitev 4.000 delavcev iz javnega sektorja, dejstvo pa je tudi, da je vlada z veseljem to uporabila za odpustitev svojih kritikov. "Rešuje se predvsem kapital, ne pa javno dobro. Ne samo v Grčiji," je dodala.

DNS: "Tak scenarij se lahko ponovi tudi pri nas"
Na položaj javne radiotelevizije so opozorili tudi pri Društvo novinarjev Slovenije (DNS): "Tudi v Sloveniji je nujna strokovna razprava o vlogi in pomenu RTV SLO, sicer se lahko scenarij iz Grčije nekega dne ponovi tudi pri nas - s trojko ali brez nje," so opozorili.

Pri DNS-ju so zapisali, da odločno podpirajo proteste kolegov na grški javni radioteleviziji ERT in da "najostreje obsojajo potezo grških oblasti, ki so po naročilu trojke zaprle njihov signal".

Pri društvu menijo, da gre pri tem za "napad na demokracijo, za njeno simbolno in realno ukinjanje", ter opozarjajo, da zaprtje ERT-ja pomeni poseg v pravico javnosti do obveščenosti in "igračkanje z usodo več kot 2.000 zaposlenih, ki bo pod pretvezo varčevanja oslabil moč javnega servisa in nadzor nad nosilci moči".

Zato so prepričani, da se bosta zmanjšala tudi transparentnost delovanja oblasti in nadzor nad njo "ravno v času, ko se morajo ljudje v Grčiji odrekati številnim pravicam".

Poziv slovenski vladi
Znova so poudarili, da je kakovosten javni servis eden izmed pogojev za normalno demokratično delovanje družbe, dodali pa so, da upajo, da grška odločitev ne bo ponudila "mamljivega zgleda za podobna prestrukturiranja brez premislekov o dolgoročnih posledicah" tudi v drugih državah.

Zato so opozorili pred podobnim scenarijem tudi pri nas in slovensko vlado pozvali, naj v okviru evropskih institucij zahteva razpravo na najvišji ravni o "povsem nedopustnih in protidemokratičnih manevrih grške vlade in trojke".

Tina Hacler
Prijavi napako
Komentarji
no_remorse
# 12.06.2013 ob 16:29
Čaki, čaki... Grčija ima 12 milijonov prebivalcev in njihova ETV ima 2600 zaposlenih. Slovenija ima 2 milijona prebivalcev in naša RTVSLO ima cca. 2150 zaposlenih... Pa ni čudno, da je naše RTVjevce strah, da se bo kaj podobnega zgodilo v Sloveniji. Mene osebno čudi, da se še ni! Pa kaj ste nori ali kaj vam je? Pa glede na število zaposlenih bi morali programsko sami pokrivati celi Balkan in pol Srednje Evrope, ne pa da nimate za pokrivanje prenosov domačega fuzbala!
Hebenti parazite!
brasilinho7777
# 12.06.2013 ob 15:44
90% novinarjev ste le podaljšek politike in elit! Zakaj ne pišete o realnih stvareh, npr. skoraj niste omenili, da smo najbolj skorumpirana država v Evropi....
Breathe
# 12.06.2013 ob 15:52
Pa nč bat, dokler so na vladi vaši, ki ste jih s tako nedvomljivo podporo nedvomno tudi vi pomagali ustoličiti, se nimate kaj bati.

Dok ima Šetinca ima RTVja...
HiTech3
# 12.06.2013 ob 17:10
@šurda dokler MORAM vsak mesec plačati naročnino, toliko časa ima pravico da se pritožujem in se tudi bom Ko pa bo RTVSLO svoj denar služil sam, potem me pa več ne briga. Isto velja za NLB, TEŠ6 in vse ostalo.
bondi
# 12.06.2013 ob 15:51
Za tako rtv, kot jo imamo sedaj je škoda vsakega davkoplačevalskega centa.
Navadni Nimda
# 12.06.2013 ob 15:46
RTV SLO se ni izkazala za neodvisno. Sicer so tam tudi kvalitetni novinarji, je kar treba priznati, vendar to ni dovolj. Zato predlagam ukinitev, ali pa prodajo najboljšemu ponudniku.

Državni proračun pač NE SME financirati ene politične stranke ali opcije in NE SME financirati reševanja socializma, v katerega je zapadla Slovenija s pozivanjem na re-Jugoslovanizacijo. Torej naj bo dogodek v Grčiji dobrodošel pokazatelj kako naprej k vitkejši in preglednejši javni porabi.

Če pa se RTV SLO ne bo ukinilo (ali prodalo), pa bi vsaj kazalo preveriti koliko zaposlenih ima in se vprašati, ali je res pametno imeti tako zelo predimenzionirano RTV Hišo na stroške proračuna plus dodatno še imetnikov TV aparatov. Odgovor je več kot jasen: NE!
janezdolzan
# 12.06.2013 ob 16:06
Kakšno vlogo pa ima javna RTV Slovenije?

Neodvisnega medija?

Ne me hecat!
Šamolin
# 12.06.2013 ob 15:54
Ukinit propagandno trobilo in seveda vsaka družina tako prihrani skoraj 10€ mesečno ....
felipesko
# 12.06.2013 ob 15:51
1 in 2 program ne bomo pogrešali.Burleske na tretjem pa morajo ostati.
Breathe
# 12.06.2013 ob 15:50
571 garantov za neodvisno in svobodno medijsko hišo ...
ezat_anim
# 12.06.2013 ob 15:46
kaj jamrate zdej novinarji, nč bat, sej ste princa teme zrušli, kaj se zdej sekirate...zdej se bo cedillo mleko in med...pa ni vraga, da ste se mogoče malo zakalkulirali...oziroma so vas na suho natehnili, tako kot vstajnike in zdej boli, močno boli...mora boleti
pozitiva
# 12.06.2013 ob 15:43
Nacionalka DA/NE?
sempetrc
# 12.06.2013 ob 21:35
Na žalost ne bo velike škode, če se to zgodi tudi pri nas.
toni66
# 12.06.2013 ob 17:31
tetka,tetka
Očitno bo treba gledat še kako ponovitev Sivih celic, da ti bo mogoče kapnilo, da RTVSLO vrti večinoma ponovitve, top shope in podobna s...ja. Kar se tiče postaj, ki si jih naštel, pa mislim, da se za njih ne plačuje RTV prispevek.
toni66
# 12.06.2013 ob 16:30
Ukinit, oklestit, depolitizirat.
von Rhein
# 12.06.2013 ob 15:59
Kot je videti so se pojavile skrbi.Kaj,če se tudi pri nas zgodi,da kdo RESNO vpraša (tudi na ulici) kam gre denar.V program,sestavljen iz ponovitev,sigurno ne.
Mindmaster
# 12.06.2013 ob 15:51
RTV je edini slovenski televizijski medij s kakovostno produkcijo lastnih oddaj, tu sploh ni dileme. Medtem ko nacionalka spodbuja delovanje možganskih celic z oddajami, kot so Odkrito, Tarča, Prava ideja in nedeljski intervjuji Lada Ambrožiča, komercialne televizije s poplavami kvaziresničnostnih oddaj in afnoguncanja stand up komikov skrbijo za bebavost in funkcionalno nepismenost Slovencev.
pošiljatelj
# 12.06.2013 ob 20:02
svarijo pred "mamljivim zgledom" grškega scenarija tudi v Sloveniji - kaj dela 2500 redno in honorarno zaposlenih ? Specifikacija delovnih mest in pripadajoče plače ?
vojnaslo91
# 12.06.2013 ob 16:22
Modrijan6 # 12.06.2013 ob 15:55

Z Grčijo imamo bolj malo skupnega, ...
------------------------------------
Poglejmo se v ogledalo. Z Grčijo imamo ogroooomno skupnega.
pozitiva
# 12.06.2013 ob 15:52
Osebno menim (bil zaposlen na RTV), da če vsi plačujemo prispevek, da bi morali imeti tudi možnost predlaganja vsebin. Če dajemo denar, nacionalke pa ne gledamo (razen kakšnega športnega dogodka in odmevov), bi morali imeti "pravo glasanja".

Aja!!! Pa saj ga imamo! Na volitvah! Vlada in predsednik volita večino v nadzorni svet in programski svet in urednike (vse posledično), ter tako politika odloča o tem kdo in kako nam bo slikal realnost in ustvarjal javno mnenje.

Trenutno je program na nacionalki nezanimiv in politično motiviran. To ni "nacionalka". Je predstavnica samo dela nacije, ker ni neodvisna in novinarsko strokovna (sicer pa tudi kako naj bo, ko pa so vsi novinarji sproducirani na FDV - posledično pa vsa novinarska združenja in častna razsodišča).

V Sloveniji je narobe dejansko vse in ne posamične stvari. Kdo pa je tisti, ki bo stvari obrnil navzgor? Vsak posameznik. Če vsak začne dobro živeti, pošteno delati in se ozirati tudi na sočloveka kot na soustvarjalca skupnosti (in ne sovraga), bo upanje ostalo.
vihraviuporabnik
# 12.06.2013 ob 19:44
RTV razpustit, kot vse firme, ki so šle po zaslugi tudi RTV
na boben in denar v davčne oaze.
V sak naj plača ceno za ta polom države, tudi novinarji,
za neobjektivno poročanje.

Še danes ščitite največje lopove, še danes.
soraya
# 12.06.2013 ob 16:51
jaz razmišljam sploh o ukinitvi naročnine TV,delam v javnem zdravstvu,znižali so nam drastično plače in regres in ne moremo več(vsaj "ta nizki") plačevati niti vseh položnic,zato je zame tv naročnina zelo draga. Kaj bi rekli Grki, ko bi videli naše plače, ki so 100%manjše od naših.
MYX8
# 12.06.2013 ob 16:13
RTV je res samo en velik strošek. Dnevnik pa še mogoče enih par informativnih/debatnih oddaj, vse ostalo je nepotreben strošek na naš račun. Glede športnih dogodkov pa tako vsi vemo kako je (glej umetnostno drsanje ipd.). V glavnem položnica, ki jo dobim domov za rtv se pozna, neke koristi pa od vas ni.
kohar38
# 12.06.2013 ob 15:54
hahaha
no_remorse
# 12.06.2013 ob 17:57
@tetka
gotovo nisi ljubitelj klasične glasbe, sive celice te odbijajo ( pa bi se iz odgovorov osnovnošolcev lahko česa celo naučil), ne maraš dokumentarnih oddaj, Slovenci v Italiji te ne brigajo,.., nisi Mađar pa te Hidak-mostovi ne ganejo.....
------------------------------------
Za to NE POTREBUJEŠ 2000 zaposlenih in pika!
toni66
# 12.06.2013 ob 17:09
Kaj ponovim?
toni66
# 12.06.2013 ob 17:08
06:05 Tedenski izbor
06:05 Kultura, ponovitev 0605
06:15 Odmevi, ponovitev 0615
07:00 Dobro jutro 0700
10:10 Ribič Pepe: S črko L po Ljubljani, poučna nanizanka za otroke, ponovitev 1010
10:35 Zlatko Zakladko: Vrt pri Špitaliču, poučna oddaja za otroke 1035
10:50 Slovenski vodni krog: Bohinjsko jezero, dokumentarna nanizanka, ponovitev 1055
11:15 Impro TV: Boštjan Napotnik in Katarina Čas, mladinska oddaja, ponovitev 1120
11:55 Mednarodna obzorja: Kitajske sanje, ponovitev 1200
13:00 Prvi dnevnik 1300
13:20 Vreme
13:25 Šport
13:30 Tedenski izbor
13:30 Tednik, ponovitev 1330
14:20 Globus: Erdoganova vizija, zunanjepolitična oddaja, ponovitev 1420
15:00 Poročila 1500
15:10 Mostovi - Hidak 1510
15:40 Pujsa Pepa: Juretov rojstni dan, risanka 1540
15:45 Male sive celice: OŠ Jarenina in OŠ Radenci, kviz, ponovitev 1545
16:30 Taborniki in skavti: Gusarski spopad, poučno-razvedrilna nanizanka za otroke, ponovitev 1630
17:00 Poročila ob petih 1700
17:10 Vreme
17:13 Šport
17:15 Pri amiših - težave v raju, angleška dokumentarna oddaja, ponovitev 1715
18:10 Strasti, TV-nadaljevanka, 8/60 1810
18:40 Neli in Cezar: Peščeni grad, risanka 1840
18:55 Vreme 1855
19:00 Dnevnik
19:30 Slovenska kronika
19:45 Vreme
19:50 Šport
20:05 Film tedna: Zbogom, kraljica, francoski film 2005
21:40 Navdih klasike: Violončelist Luka Šulić (Rogelio Huguet y Tagell: Sarabanda in Flamenco), ponovitev
22:00 Odmevi 2200
22:35 Vreme
22:40 Kultura
22:50 Šport
23:05 Irena Grafenauer, Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije in Anton Nanut (I. Jevtić: Koncert za flavto št. 2)
23:30 Dnevnik, ponovitev 2350
00:00 Slovenska kronika, ponovitev 0015
00:15 Vreme, ponovitev 0030
00:20 Šport, ponovitev 0035
00:25 Dnevnik Slovencev v Italiji 0040
00:50 Infokanal
Breathe
# 12.06.2013 ob 17:05
Hm, tetka, kar se mene tiče imam vedno in samo pripombe na dnevno-informativni del RTVSa, ki je hudo nagnjen v eno stran (katero pa sam/a ugani).
Drugače svoje poslanstvo kar dobro izpolnjuje.
HiTech3
# 12.06.2013 ob 16:48
Dokler bo na TV-ju tako, da bo Ksenija klicarila naokrog in disciplinirala 'malopridne' (beri ne fanatične podpornike levice) novinarje, je razprava in 'grožnja' z Grškim scenarijem še kako na mestu. RTVSLO je vreča brez dna in še en gromozanski socialistični spomenik, ki še vedno deluje tako kot včasih.

Da o MMC-ju sploh ne govorim. Le ta je postal izpostava ultralevičarjev, kjer kar naprej beremo mladce, ki predavajo o demokratičnem socializmu, pa predstavnike Sirize in tako naprej. Zaradi mene lahko danes zvečer po odmevih takoj izklopijo signal ;)
VinBencin
# 12.06.2013 ob 16:18
Kako lahko pričakujemo da bo RTV objektiven in apolitičen, ko pa je bil do leta 1991 uradno trobilo partije, po letu 1991 pa ni prišlo do kakršnekoli lustracije?
Zgodovinar_666
# 12.06.2013 ob 16:14
Novinarji RTV-ja bi morali imeti poslanstvo, da skrbijo za objektivno poročanje. Da niso apologeti ene ali druge politične opcije. Da se jim gre za pravno državo, demokracijo in tržni kapitalizem, opravo monopolov, skrb posameznika za svojo usodo itd. Potem je javna televizija super.

Če pa je ideja novinarjev taka, da se vidijo v službi ene politične opcije v boju proti drugi politični opciji, tako kot je to praksa v Sloveniji, potem je pa javna televizija del problema.
zozozo
# 12.06.2013 ob 15:40
Si že lahko predstavljamo, po kakšnem ključu bodo izbirali nove zaposlene.
galoper
# 12.06.2013 ob 22:09
Glede na moč, ki jo imajo mediji, bi morali tudi pri nas sprejeti natančnejši predpis o mejah med poročanjem in usmerjenimi informacijami ter sankcije zaradi prekoračitev. Mediji niso oblast, se pa zlahka spremenijo v pozicijo ali opozicijo, kar lahko škoduje/koristi državi. Za takšno presojo imamo vlado in tendenciozno poročanje o dogajanju v Grčiji lahko vpliva na pozornost tujine do Slovenije, za kar imamo MZZ.
metaleta
# 12.06.2013 ob 19:40
Spet eno mijavkanje FDV-jevskega mačkona, še preden mu je sploh kdo stopil na rep...
otto bizantiski
# 12.06.2013 ob 17:47
Tudi RTV je del mediijev in moram priznati, da je v dobršnji meri en najboljših medijev vendar bo potrebno razmislliti o reorganizaciji, kjer bo nacionalka ne samo po pomenu vendar tudi po svoji naravi. RTV potrebuje prečiščenje svoje preteklosti (v kateri državi pa je lahko še generalni direktor RTV bivši predsednik politične stranke, ki je naslednica KP - primer Janez Kocjančič in kako naj državljani to razumejo kot politični vpliv) . Lep primer je Studio City, kjer voditelj oddaje ne more skriti svoje politične orientacije in namesto gostov poslušamo samo stališča voditelja. Podobno se dogaja v vseh drugih slovenskih medijih, najverjetneje zaradi mehkega prehoda iz socializma družbe, kjer se je dobro čistilo politično neprimerne, ostanki politično primernih pa sedaj še naprej ustvarjajo javno mnenje. Novinarska srenja predlagam, da danes enega ali več njih več v grlo zlijete, kakšno rečete med seboj in se vprašate ali ste za nastalo situacijo tudi sami krivi.

Definition of opinion-makers from the Longman Online Dictionary of Contemporary English.
opinion-makers [plural]
people such as politicians or journalists who have a lot of influence on the way other people think
toni66
# 12.06.2013 ob 17:11
Na drugem pa danes samo 17 ponovitev.
vojnaslo91
# 12.06.2013 ob 16:17
Ne bom pogrešal.
VinBencin
# 12.06.2013 ob 16:12
Naj se zgodi!
Breathe
# 12.06.2013 ob 16:08
Hehe, kaj bi vi brez Rosvite?

Koga bi pa omenil, če nje ne bi bilo na RTVS?
malidelnicar
# 12.06.2013 ob 20:33
Btw. kdo še bere sploh Delo, Dnevnik in Večer?

Ok za Mladino, ki ima naklado cca. 17.000 vem, da nekako še uspejo prodati, ker hočeš nočeš, verjetno krepko čez polovica mladih Mladino dojema kot referenčno čtivo in jo bere. Tako pač trenutno še vedno je.

Ampak čist tko - te predvidljive časopise (btw. isto sta Demokracija in Reporter tudi z druge strani čisto preveč predvidljiva) - kdo to bere? Starejši ljudje? Saj se 100% ve kakšno orentiranost imajo VSI TRIJE OSREDNJI slovenski časopisi in kakšno pozicijo bodo zavzeli do soc-.ekon. problemov.
To ni tako kot v VB, kjer je Guardian levo usmerjen, The Times je konservativno usmerjen, če pa kupiš Independent, veš, da si kupil liberalno orientirano publikacijo. Prav tako veš, kaj dobiš, če kupiš Economista.

V Sloveniji pa ni razlike: Delo=Večer=Dnevnik=Mladina=24ur=Svetnak
analuA.
In Demokracija=Reporter.

Komu je v interesu, da si novinarji sami sebi zmanjšujejo potencialno bralstvo - tako glede prodaje tiskane edicije, kot glede novih spletnih naročnikov (v luči novih načinov poslovanja)???

Meje imamo odprte, na stojnicah se dobi tudi tuje časopisno čtivo (resda je malce dražje a ne bistveno!), imamo poplavo spletnih forumov, kamor se hodi po informacije. In novinarji še vedno mislijo, da smo leta 1993 :=) Ljudi ne moreš prisiliti, da bodo verjeli enako politično sfabriciranim zgodbam :=) In zganjajo paniko, da je baje pravica "javnosti" do "nepristranske" "obveščenosti" ogrožena :=)

Pa kdo koga tukaj farba? A ti gospodje mislijo, da so VSI Slovenci tako neumni??????
malidelnicar
# 12.06.2013 ob 20:00
Hm ali iz reakcije novinarjev slutim strah pred tem, da so jih ljudje spregledali? :=)

Naklada Slovenskemu poročevalcu, Ljubljanskemu dnevniku in Večeru že dolga leta pada.
Tudi Nedeljski ljudje berejo pogosto iz navade in ploh ne vejo (stari ljudje), da se lahko odjaviš oziroma, da če se ne odjaviš ti avtomatsko podaljšujejo naročnino.
Kolumnisti v omenjenih časopisih niso več to, kar so bili v devetdesetih.
Ko ljudje spregledajo še televizijo in radio in se preusmerijo na NEODVISNE in PLURALNE medije, ki bazirajo na DEMOKRATIČNEM in VSELJUDSKEM INTERNETU bom pač agitpropovcem iz FSPN dokončno odklenkalo.
Mislim, da je nekoga postalo STRAH za svoje riti :=))))
otto bizantiski
# 12.06.2013 ob 18:28
felipesko
Mogoče ti uresničijo želje in se bo predvajalo 24 ur Odpisane. Vendar ne verjami vse filmom, filmi niso narejeni po resničnih dogodkih predvsem služijo filmi zato, da so vščečni. Si zamisliš film, kjer bi partizani streljajli zavezane ujetnike (pravijo jim domači izdajalci). Too much reality ni v redu. Včlani se v klub VHS in si sposodi raje bitka na Neretvi, pa Bitka na Sutjeski, Boško Buha... mislim, da imaš rad tako zvrst filmov. (vojni)
harigast1
# 12.06.2013 ob 17:07
Ta scenarij bi bil čudovit,vendar ga ne bo,RTV je vseeno,če ne bo oddaj,če ne bo nobene produkcije-samo da bodo oni imeli svoje plače in za plače svojih ljubic in vesoljne žlahte.
soraya
# 12.06.2013 ob 16:54
Popravljam zadnjo vrstico mojega prejšnjega komentarja:-100% manjše od njihovih!
siromak
# 12.06.2013 ob 16:21
Ko lajna eniisto vrtijo na RTV.
Whisperer
# 12.06.2013 ob 15:53
RTVS in demokracija nima ta nič skupnega razen črke "R" ! Dajte se preštet in boste ugotovili ,kdo je gnilo jajce !
sanja25
# 12.06.2013 ob 15:46
pozitiva
Da. To je še edini program, ki ga včasih pogledam. Drugače bo samo še Internet na dnevnem redu.
NDB
# 12.06.2013 ob 20:40
Ukinitev RTV - prava ideja . Slovenija ni zrela za nacionalni medij , ki bi bil lahko samostojen , pluralen , v službi državljanov in ne kar je servis političnih monopolom nad ljudmi, (že novinarska FDV izobrazba ne dosega osnovnih standardov plurarne demokratične družbe )
Fakultete ostajajo monopol levih kadrov . Lukšič ,Tekavčič , Kocjančič, Svetlik , Menciger , Pajovnik .... sej ni res , nje . In ti monopoli obstajajo na vsakem nivoju civilne družbe . Sodstvo neodvisno pa ja nje .
mooodeeel
# 12.06.2013 ob 19:48
Haha, spet neke manipulacije brez vsake osnove! Celo obratno! Iz česa se nacionalka v Sloveniji financira?? Iz obveznega prispevka državljanov. Torej financira se nedemokratično, saj človek ne more izbirati ali bo prispevek plačeval ali ne! Posledično bi ukinitev RTV-ja pomenila demokratično potezo!

Moram pa priznati, da je RTV eden najbolj nevtralnih medij v Sloveniji, katerega komunisti nekako še ne obvladujejo.
RJSlo
# 12.06.2013 ob 19:36
Novinarji naj najprej oprvaijo svoje delo pošteno in transparentno.

Nič o tem, da je napovedano, da jih bodo avgusta zaposlili nazaj ok. 1.200? In seveda nič o posebej perečem problemu ERT. Vsako leto so si razdelili za ok. 300 mio. € dodatkov.
Kazalo