V skladu s pokojninskim zakonom se lahko v letu, ki sledi letu, v katerem je ugotovljena pozitivna gospodarska rast BDP-ja, na predlog sveta zavoda in ob soglasju vlade opravi izredna uskladitev pokojnin. Foto: BoBo
V skladu s pokojninskim zakonom se lahko v letu, ki sledi letu, v katerem je ugotovljena pozitivna gospodarska rast BDP-ja, na predlog sveta zavoda in ob soglasju vlade opravi izredna uskladitev pokojnin. Foto: BoBo
false
Predstavniki upokojencev v svetu Zpiza so opozorili, da se je gmotni položaj upokojencev v zadnjih letih občutno poslabšal. Foto: BoBo

Pogoji za izredno uskladitev pokojnin, ki jih določa pokojninski zakon, so po besedah predstavnikov upokojencev v svetu zavoda izpolnjeni. Kot je dejala predstavnica upokojencev Anka Tominšek, je bila po prvih ocenah državnega statističnega urada gospodarska rast lani 2,9-odstotna.

V skladu s pokojninskim zakonom se lahko v letu, ki sledi letu, v katerem je ugotovljena pozitivna gospodarska rast bruto domačega proizvoda (BDP), na predlog sveta zavoda in ob soglasju vlade opravi izredna uskladitev.

Uskladitev na podlagi proračunskih dokumentov
Miloš Mikolič
iz Sindikata upokojencev Slovenije pri svobodnih sindikatih je spomnil, da so razlogi za izredno uskladitev v letošnjem letu enaki kot pred letom dni. Svet zavoda je tudi februarja lani namreč podprl predlog za izredno uskladitev, ki bi bila izvedena še v letu 2015.

Vendar jim je vlada takrat pojasnila, da zaradi finančnega položaja države to v letu 2015 ne bi bilo mogoče. Oktobra lani pa jim je sporočila, da bo izredna uskladitev januarja 2016. Pokojnine so se tako januarja letos res zvišale za 0,7 odstotka.

Izredna uskladitev v januarju je bila izvedena na podlagi proračunskih dokumentov in ne na podlagi pokojninskega zakona, je danes povedal namestnik generalnega direktorja Zpiza David Klarič. Če pa bi se pokojnine izredno uskladile v skladu s tokratnim predlogom upokojencev, bi bilo povišanje 0,4-odstotno, je dejal.

Najverjetneje odločitve ne bo pred avgustom

Miloš Pavlica, ki je eden od sedmih predstavnikov vlade v svetu, je med razpravo napovedal podporo predlogu za uskladitev. Izrazil pa je mnenje, da vlada najverjetneje ne bo odločala o predlogu, dokler avgusta ne bo imela natančnih podatkov o rasti BDP-ja.

Sicer pa po njegovih besedah vrsta podatkov kaže na to, da bi morala vlada resno pretehtati razloge, zakaj so varčevalni ukrepi na upokojence vplivali močneje kot na druge skupine prebivalstva.

Gmotni položaj upokojencev se je poslabšal
Predstavniki upokojencev v svetu so opozorili, da se je gmotni položaj upokojencev v zadnjih letih znatno poslabšal, pri tem pa so izpostavili podatke iz letnega poročila zavoda za lani, ki ga je svet sprejel na današnji seji.

V skladu s poročilom se je realna vrednost pokojnin v obdobju od leta 2010 do 2014 zmanjševala, in sicer najbolj leta 2012, ko je bilo zmanjšanje 3,5-odstotno, najmanj pa v letu 2014, ko je bilo zmanjšanje 0,4-odstotno. Njihova realna vrednost se je lani prvič po petih letih minimalno povečala, in sicer za 0,1 odstotka, je ob predstavitvi poročila povedal generalni direktor zavoda Marijan Papež.