Vlada je na današnji seji imenovala Jadrana Klinca na položaj direktorja Uprave republike Slovenije za pomorstvo za dobo petih let. Foto: Jadran Klinec
Vlada je na današnji seji imenovala Jadrana Klinca na položaj direktorja Uprave republike Slovenije za pomorstvo za dobo petih let. Foto: Jadran Klinec
Uprava za pomorstvo
Uprava za pomorstvo je le dobila novega direktorja. Foto: MMC RTV SLO

Jadran Klinec je diplomirani inženir pomorstva, magistriral je na fakulteti za pomorstvo in promet, opravljen pa ima tudi strokovni izpit za inšpektorja.

Pomorska usmeritev Slovenije je zaspala
Na vprašanje, zakaj se je prijavil, odgovarja, da se velike in pogosto slišane besede o Sloveniji kot pomorski državi ne skladajo z realnostjo. "Splošna plovba je končala v tujih rokah, na pomorski šoli in fakulteti se vpisi nenehno zmanjšujejo, zanimanja mladih za službovanje na morju ni ... Zato se bom zavzel, da bo pomorstvo spet dobilo svojo težo."

Na upravi ne bo vlekel radikalnih potez, sledil bo programu, s katerim se je prijavil na razpis. "Poudarek bo na izboljšanju operative in zagotavljanju varnosti v pomorskem prometu," pravi.

Prišel po strokovni, ne po politični poti
Klinec ni član nobene stranke. Je proti političnemu kadrovanju. "Zelo sem zadovoljen, da se je prav z mano končalo strankarsko kadrovanje in vse z njim povezane peripetije, ki smo jim bili na upravi priča vrsto let. Zagovarjam samo in edino stroko."

Pravi, da se zelo pozna to, da so bili brez direktorja s polnim mandatom kar dve leti: "Evropska unija nam je nalagala in nam nalaga nove in nove direktive, uprava pa je bila v tem času uspavana."

Morje ima v krvi
Klinec je na upravi za pomorstvo zaposlen zadnja tri leta. Predtem je služboval v različnih pomorskih podjetjih, še prej pa deset let plul tako na ladjah Splošne plovbe kot na tujih ladjah in si na morju pridobil poročniške čine. Na upravi za pomorstvo je doslej delal kot koordinator tehnike in logistike.

Oddelek podedoval od Marijana Hrvatina
Ta sektor je, spomnimo, več let vodil Marijan Hrvatin, ki se je na prejšnjem razpisu potegoval za direktorski stolček, a mu ga je spodmaknilo nezakonito ravnanje v času, ko je bil še uslužbenec uprave.

Hrvatin je bil namreč pravnomočno obsojen na štirimesečno pogojno zaporno kazen, ker je s službeno kartico točil gorivo v zasebni avtomobil, še predtem pa so mu na upravi odpovedali delovno razmerje. Kljub vsemu ga je takratni prometni minister in strankarski kolega Zvone Černač pozneje imenoval za vršilca dolžnosti direktorja uprave za pomorstvo.

Od tod se je na vsak način hotel prebiti za stopničko višje, a so se, potem ko je Hrvatinu potekel mandat na ministrstvu, odločili za začasno rešitev in na čelo uprave za obdobje do novega razpisa imenovali Valterja Subana. Hrvatin ni bil brez službe niti minuto, k sebi na ministrstvo ga je decembra lani vzel minister in mu zaupal odgovorno nalogo.

Na ministrstvu so takrat zapisali, da bo Hrvatin nadomeščal uslužbenko na porodniškem dopustu in se bo na položaju podsekretarja v sektorju za prostorsko načrtovanje na državni ravni "prioritetno ukvarjal z enim izmed ključnih projektov, ki se trenutno izvaja". "Gre za poglabljanje vplivnih poti in pristaniških bazenov, kar bo omogočilo vplutje ladjam z večjim ugrezom, povečanje varnosti plovbe ter izboljšalo konkurenčnost in prepoznavnost pristanišča."

Hrvatinu začasna pogodba o zaposlitvi na ministrstvu formalno poteče sredi decembra, a v pisarni v Kopru, ki mu jo je pozneje dodelilo ministrstvo, ga uslužbenci uprave ne videvajo, saj naj bi bil že dalj časa na bolniškem dopustu.

Eugenija Carl, TV Slovenija