Upravno sodišče je zavrnilo tožbo Mestne občine Ljubljana kot neutemeljeno. Janković še vedno trdi, da ima MOL prav. Foto: BoBo
Upravno sodišče je zavrnilo tožbo Mestne občine Ljubljana kot neutemeljeno. Janković še vedno trdi, da ima MOL prav. Foto: BoBo

Na MOL-u odločitev sodišča preučujejo in ugotavljajo, kakšni so naslednji pravni koraki. Na ministrstvu so pojasnili, da je sodišče s svojo odločitvijo potrdilo zakonitost odločbe ministrstva, ki so jo izdali v obnovljenem postopku glede vračila 1,9 milijona evrov evropskih sredstev. "S tem je potrjeno zakonito in strokovno delo strokovnih služb ministrstva," so zapisali in dodali, da je bila zadeva 18. junija pravnomočno končana.

Diskontni eksponent
Ministrstvo je vračilo 1,9 milijona evrov zahtevalo, ker naj bi MOL v prijavi na razpis leta 2010 napačno navedel število diskontnega eksponenta, ki upravičuje višino stroškov, in prijavil tudi dela, za katera je vložil terjatev do podjetja SCT zaradi neustreznosti nekaterih del - izkopa gradbene jame. Na ministrstvu opozarjajo na morebitno dvojno financiranje.

Carina zarubila dva milijona
Ker MOL denarja ni hotel vrniti, mu je carinska uprava junija lani skupaj z obrestmi zarubila dobra dva milijona evrov. MOL je sicer prosil, naj izvršbo zadržijo, dokler ne bo končan upravni spor, ki so ga sprožili. Upravno sodišče pa začasne odredbe za zadržanje izvršitve odločbe o vračilu denarja ni izdalo.

Postopkovne napake ministrstva
Ljubljanska občina je v povezavi z zahtevo po vrnitvi sredstev nato sprožila upravni spor, upravno sodišče pa je takrat MOL-u ugodilo zaradi postopkovnih napak ministrstva in postopek vrnilo v ponovno odločanje ministrstvu. To je znova odločilo enako, upravno sodišče pa je po ponovni tožbi MOL-a zdaj odločilo v korist ministrstvu.

Občina ima prav
Ljubljanski župan Zoran Janković je na novinarski konferenci glede omenjenih očitkov znova dejal, da ima občina v obeh primerih prav. Pojasnil je, da so odločitev sodišča prejeli v petek popoldne, od ponedeljka pa jo pravni oddelek občine preučuje in ugotavlja, kakšni so naslednji pravni koraki. "In če obstajajo možnosti, bomo na vsak način vztrajali, ker smo prepričani, da imamo prav," je povedal.