Slovenija
()

Poudarki

  • Pokojnine bodo višje
  • Uskladitev socialnih transferov januarja
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.9 od 9 glasov Ocenite to novico!
Socialni transferi, med njimi tudi invalidnine za telesno okvaro, se po zakonu o usklajevanju transferjev posameznikom in gospodinjstvom usklajujejo le enkrat letno. Foto: RTV SLO

Dodaj v

Uskladitev transferov januarja

Dva odstotka višje pokojnine
26. november 2007 ob 16:39
Ljubljana - MMC RTV SLO

Novembrske pokojnine bodo za dva odstotka višje od oktobrskih, vendar pa se nekatere dajatve še ne bodo uskladile, sporoča ZPIZ.

Upokojenci bodo poleg višjih pokojnin prejeli tudi poračun za zadnjih 10 mesecev, v višini 20 odstotkov pokojnine, na uskladitev socialnih pa bo treba počakati do januarja 2008. ZPIZ je s tem začel upoštevati nov zakon o socialnih transferih, ki predvideva usklajevanje le enkrat letno.

Tako se po navedbah ZPIZ-a ne bodo uskladili varstveni dodatek, dodatek za pomoč in postrežbo, invalidnine za telesno okvaro, nadomestila iz invalidskega zavarovanja uživalcev pravic na podlagi preostale delovne zmožnosti, dodatki k pokojninam priznani po zakonu o zagotavljanju socialne varnosti in preživnine po zakonu o preživninskem varstvu kmetov.

Višja pokojnina, nižji varstveni dodatek
Izjema so tisti upravičenci, ki poleg pokojnin prejemajo tudi varstveni dodatek, saj se bo ta zaradi višje pokojnine ustrezno znižal, kljub temu pa bo skupni prejemek višji od oktobrskega, pojasnjujejo na ZPIZ-u.

Socialni transferi, ki jih prejema 150.000 ljudi, bodo tako do januarja ostali nespremenjeni.

Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo