Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.3 od 77 glasov Ocenite to novico!
Huda jama
Koliko trupel je v Hudi Jami za zdaj še ni znano, šlo pa naj bi za več sto ljudi. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
V Hudi jami odkrili množi...

Dodaj v

V Hudi Jami odkrili množično grobišče

Šlo naj bi za več sto trupel
3. marec 2009 ob 19:12
Laško - MMC RTV SLO

V Hudi Jami pri Laškem so kriminalisti in zgodovinarji odkrili človeške posmrtne ostanke. Šlo naj bi za po vojni pobitih nekaj sto ljudi.

Po vrsti pregrad v nekdanjem rudniškem jašku so odkrili mumificirana trupla. Vodja evidentiranj in sondiranj prikritih grobišč Mitja Ferenc je pojasnil, da za zdaj kaže, da so bile žrtve pobite na mestu, kjer so jih odkrili, od kod so jih pripeljali pa za zdaj ni znano. Dejal je, da je edini neposredni vir voznik, ki je ujetnike vozil v rudnik in pravi, da so bili Slovenci. Ustni viri pa po drugi strani govorijo o ljudeh hrvaške narodnosti, poroča TV Slovenija.

Z nadaljnjimi preiskavami bodo skušali ugotoviti vsaj nacionalno pripadnost žrtev in okoliščine pobojev, država pa naj bi ob vhodu v Barbarin rov v Hudi Jami postavila obeležje.

Dela z namenom ugotovitve, ali se v rovu Barbara nahaja prikrito grobišče, so se začela avgusta lani. Lokacija je bila namreč na seznamu vladne komisije za reševanje vprašanja prikritih grobišč. Kriminalisti in zgodovinarji so odstranjevali betonske pregrade in nasutje, ki je prikrivalo obstoj grobišča, zdaj pa so odkrili posmrtne ostanke več sto ljudi. Policisti so kraj najdbe zavarovali, o vseh ukrepih pa sta bila obveščena pristojni preiskovalni sodnik in državni tožilec. Kriminalisti bodo tako nadaljevali preiskavo v okviru akcije Sprava, so sporočili s policije.

A. M.

Prijavi napako
Komentarji
Precednik Burek
# 03.03.2009 ob 19:19
boljševiki morajo biti ponosni, pa njihovi potomci in ideoloki nasledniki tudi,

kamorkoli podrezaš, pa že štrlijo kosti v zrak, po naših hostah, major mitja pa mirno po svojih vsakodnevnih opravkih, malo v trgovino, po solatko, malo k brivcu, hi, hi

bogovi, zevs, morajo biti ponosni na nas
mikoš
# 04.03.2009 ob 17:54
Kakor imajo priložnost sinovi in hčere članov ZB. biti člani te danes pretežno zločinske organizacije.

Tako bodo imeli priložnost odgovarjat za poboje, partizanov in njih družin, ki so našli zadnje počivališče

v Hudi jami. Z TOLIKO PREGRADAMI, zasute mumije so skoraj živi spomenik teh zločinov.

Mnogi partizani smo prenehali članstvo, ko smo se zaradi zločinov hoteli organizirat v svojo borčevsko

organizacijo, kar so nam onemogočili in obljubili, da se bo to uredilo.

To odkrivanje in vse stroške naj krije ZB. ne pa da širijo lažno propagando in novačijo članstvo.
Petrasa
# 04.03.2009 ob 16:07
trihermes,

Puton je planet ( vsaj mi ga tako imenujemo), ki bo , ima izredno veliko časa tako, da počne, kar počne počasi in potrpežljivo, iz globin zemlje, morja in zraka privlekel, kar je davno pozabljeno ( vsaj mislimo, da je)
in nam napake, tako naše, kot naših prednikov, postavil pod nos.
Ne bo enostavno, ko se bo dogajalo. Kaže, da smo generacija, ki bo morala popravljati
krivice prednikov.
Ko je bil Pluton poslednjič v zn. Kozoroga, je sesuval, tudi sedaj sesuva. Z ozirom na to, da ima 15 let časa
se lahko samo vprašamo kaj se bo dogajalo. Pa ravno SLO bo ( je že) hudo na udaru.
Petrasa
# 04.03.2009 ob 15:52
in kdo bo povrnil stroške, očetom in materam, teh IZBRISANIH?
Nekdo je namreč želel, da ostanejo. Ni mu uspelo.

Kaj pa sorodniki teh IZBRISANIH? Kdo jim bo povrnil stroške za trpljenje??????
Remi
# 04.03.2009 ob 15:45
Predlog: postavimo v opomin vsem tistim, ki so storili takšna in podobna zločinska dejanja in vsem onim kateri so nam desetletja lagali ter prekrivali vso to narodno sramoto,eno veliko kostnico s kostmi teh, ki so bili nedolžne žrtve povojnega komunističnega nasilja.In to blizu parlamenta, ob spomeniku samega Borisa Kidriča.
eldestino
# 04.03.2009 ob 14:34
Na...pa jo imej:).
trihermes
# 04.03.2009 ob 14:31
šc šc...
eldestino
# 04.03.2009 ob 14:31
A maš vedno zadnjo besedo?
trihermes
# 04.03.2009 ob 14:30
no ti vampirček, še kar upaš na hrano.....
eldestino
# 04.03.2009 ob 14:25
Aha folk pa nosi s seboj tudi dolge zobe, ki kar kličejo po krvi...dosti je takih vampirjev, ti česnoljubec.
trihermes
# 04.03.2009 ob 14:24
žal naš "vampirel" odhaja s tem pač ne bom nadaljeval njegovega profiliranja, pojdi v miru....in pazi se folk česno nosi seboj ;-))
eldestino
# 04.03.2009 ob 14:20
WOW, Trihomonas, pa ti so noro dober!!!
Le kje vse to jemlješ, a to vse v glavi držiš?, V čast mi je bilo govoriti s tabo, zdaj pa grem...Že zaudarjaš po postanem.Al pa po česnu, in jaz kot vampir sem te zavohal.FUJ in FEJ!!!
Au revoir encore un fois...!!!
trihermes
# 04.03.2009 ob 14:15
morda lahko dodam še določene izsledke...... namreč zanimivo da so planet Pluton odkrili v 30 letih prejšnjega stoletja....to sovpada z enormnimi družbenimi spremebami globalna kriza, Trinity zla: komi, naci, faci, so prišle na oblast in začele svojo uničevalno pot.

Pluton je planet zarotništva temačnih namenov in tudi transformacije.....ki vodi skozi teške spremembe do ne njujno boljših ciljev

Ljudje, ki imajo ta planet poudarjen v svoji natalni karti ali kako drugače zavrt ali težavne aspekte v nekaterih "hišah"
postanejo (skoz življenske okoliščine) čustveni vampirji.....prikriti psihopati....

na forumih širom slo sem jih že nekaj srečal, zanimivo je ko se njihov "oklep" začne lomiti kmalu po tistem, ko ne znajo več napisati nadimka osebe, ki jo črtijo, potem izgubijo kompas in se kot jojo določajo med ljubi in ne ljubi......seveda zavrnitev potem pomeni zopet klasično zmerjanje in razgaljenje osebne nekulture.....

se nadaljuje.....

stalno kolebajo od privlačnosti do odboja, iskajoč mentalno energijo, ki se ob tem sprošča....
eldestino
# 04.03.2009 ob 13:55
Trihomonas,
Lepo si to povedal, pameten kot si boš še visoko padel:).BTW piše se napajajo se s temnimi čustvi ,ne z temnimi čustvi.Aha, citate iz knjig preprosto prekopiraš, kar moraš pa sam napisat je pa že frka, ne?Kretenček.
trihermes
# 04.03.2009 ob 13:45
en_pameten no thanks....da si se pojavu.... maš prav......to so čitiva, ki nekaterim forumašem utegnejo stvari pojasniti, nekaterim pa tako ni do razjasnitve......

razlog zakaj nočejo razjasnitve......je ta, da se napajajo z temnimi čustvi so kot vampirji bolj nekako, radi povzročajo določene emocije, katere jim pomenijo samoizpolnitev..... v večji meri pa le ta čustva povezujejo s spolnostjo

(v rajzjasnitev post 284. takega primerka, ki odvračanje povezuje v privlačnost, kompas ne funkcionira prav po domače, pač neka patološka tenzija, ki jo sicer omenjeni pisec v javnosti uspešno skriva, drugače bi bil tudi hospitaliziran.)
en_pameten
# 04.03.2009 ob 13:32
Nekaterim prenapetežem bi predlagal kot obvezno branje Skriti spomin Angele Vode. Bila je proti klerikalizmu, zato je šla v partijo in bila je proti komunistom, ko so ti odobravali pakt Hitler-Stalin, češ da Stalin že ve kaj dela. O smrti Aleša Stanovnika, pomembnega funkcionarja Krščanskih socialistov (in če se ne motim, je bil stric Janeza Stanovnika, Zveza borcev) pa pove, da ji je takrat postalo povsem jasno, kakšno umazano igro so se šli komunisti: Stanovniku so namreč iz KP večer preden so ga aretirali in nato ustrelili Italijani predlagali, naj se zaradi varnosti zateče v njihovo skrivališče, kjer so ga pa komunisti lepo izročili italijanski OVRI (italijanska tajna policija, s katero so po navedbi Angele Vode naši komunisti tesno sodelovali z denunciacijami z namenom iztrebljanja svojih razrednih sovražnikov). Očitno je bil Stanovnik bolj trezne presoje kot Kocbek in je bil proti vključitvi v OF, ki je bila ustanovljena z namenom prevzema oblasti s pomočjo sprožitve državljanske vojne. In je plačal - z življenjem, tako kot mnogi drugi.

Pa še Titova skrivnostna leta v Moskvi je tudi priporočljivo branje: Tito je bil en ničvreden pezde, ki se je povzpel tako, da je pisal negativne karakteristike o kolegih iz partije, celo o tistih, ki so mu omogočili napredovanje s priporočili - za take obstaja samo ena beseda navadna gnida. Ko so pa njega obtožili, da je zafrknil ekspedicijo španskih borcev iz Jugoslavije, ga je pa reševalo njegovo ritolizništvo do vodstva Kominterne in NKVD-ja. Zraven so dokumenti, tako da ima knjiga dejansko dokazno vrednost. Tisti, ki slavi Tita je v mojih očeh prav to, s čimer sem pravkar označil tudi Tita.
eldestino
# 04.03.2009 ob 13:28
Uf si seksi:).
trihermes
# 04.03.2009 ob 13:27
a pa mislš da riba verjame da je pecana.....
eldestino
# 04.03.2009 ob 13:26
Verjamem, ja:)
trihermes
# 04.03.2009 ob 13:25
jst bi tebe pecal kot ribo.....
eldestino
# 04.03.2009 ob 13:22
Trihomonas
Evo zdaj pa mislim, da me že počasi pecaš...a greva na privat, heh:)?
trihermes
# 04.03.2009 ob 13:21
Tisti ki je imel nekaj ponosa, se ni prodal okupatorju.

Da so lahko sploh streljali zajete domobrance, ženske pa tudi otroke so jih napili in jim dali v roke orožje in ukaz streljaj. Kdor ukaza ni ubogal ga je doletela enaka usoda.

ponos......ne ni bil ponos......bili so posiljeni.....no takim ki pa to paše, pa ni bilo hudega, eldestino te kaj žgečka tam zadaj??
trihermes
# 04.03.2009 ob 13:19
misliš pesnevanju.....ja ja teško se ti je izražat.....tak hlod kot si ti verjetno ne ve veliko o lepotah pisane besede.....ka-li??
biancocelesti
# 04.03.2009 ob 13:14
279. skcaminoreal,

Vsak je imel možnost izbrati stran. Tisti ki je imel nekaj ponosa, se ni prodal okupatorju.

Nemci in Rusi so imeli popolnoma drugačne motive, da so šli v vojno. Večina Nemcev je verjela v Hitlerja in njegovo ideologijo in so šli v vojno uresničiti njegove cilje.. Rusi so se pa branili pred okupatorjem in borili za domovino, kljub temu da niso podpirali Stalina in njegove diktatorske politike.
Zaza
# 04.03.2009 ob 13:07
Osebno poznam človeka, ki je sodeloval pri streljanju zajetih domobrancev, žensk in otrok v Kočevskem Rogu.
Povedal mi je zelo tragično zgodbo, ki jo je na lastni koži doživel kot 19 letni fant. Da so lahko sploh streljali zajete domobrance, ženske pa tudi otroke so jih napili in jim dali v roke orožje in ukaz streljaj. Kdor ukaza ni ubogal ga je doletela enaka usoda. Po tednu dni streljanja je dobil dopust. Ko je prišel domov je očetu rekel da ne gre več nazaj ali pa se bo ubil. Oče ga je ustrelil v koleno, mu na noge navezal lapuha da je noga še bolj zatekla in ga zjutraj odpeljal do zdravnika, kjer je rekel da se je po nesreči ko je čistil orožje in tako mu ni bilo ptrebno iti nazaj. Kot je pripovedoval je rekel da to ni bilo najhujše kar se mu je zgodilo sajje celo življenje šepal. Najhuje je bilo da tudi eno noč ni mirno spal saj so ga v spanjah hodili obiskovat obrazi katere je ustrelil. Zmeraj govori da so ga komunisti izkoristili za prihod na oblast, njega pa so naredili za morilca kar je v obraz povedal tudi predsedniku Zveze borcev Tovarišu Stanovniku. Mislim da je vsak vojna kruta ampak tudi zavezniki so nemške naciste postavili pred sodišča kaj pa so naredili naši nič najbolj enostavno pobili so jih pa če so bili krivi ali pa ne.
eldestino
# 04.03.2009 ob 12:59
Kar srce mi zaigra ob tvoji poetskosti:)
trihermes
# 04.03.2009 ob 12:58
jst verjamem, da to paše.....(masirat prostato) sej bi mi tut pasal teb pokazat vse zvezde mlečne ceste.... kar pa ne pomeni da bom storil eno ali drugo.....
eldestino
# 04.03.2009 ob 12:57
Da si me ne bi drznil žaliti na to temo!
eldestino
# 04.03.2009 ob 12:56
Trihomonas
Mogoče mi pa to paše, kaj pa veš?!
trihermes
# 04.03.2009 ob 12:55
oh no kaj pa ko žajfo pobiraš v zaporniškem tušu.....a to pa ne šteješ.....no sej to tut paše, če drugega nimaš, ane??
skcaminoreal
# 04.03.2009 ob 12:54
256. eldestino (04.03.2009 || 12:13:10)
Meni se pa vse zdi, da so SKcaminoreal, Neo 321 in Trihomonas(pardon)trihermes ena in ista oseba, mogoče imam samo jaz tako mnenje..nikoli ne delujejo skupaj, vedno vsak zase..., da ni to gospod Demšar???


To bo, ja, tepček!
skcaminoreal
# 04.03.2009 ob 12:53
254. biancocelesti (04.03.2009 || 11:49:50)
trihermes,

no sedaj pa še ti moraš dojeti, da se partizanskega boja proti okupatorju ne enači s komunizmom. Večina partizanov ni bila komunistov in se je priključila partizanom le da brani svojo zemljo, svoj narod, ker takrat so bili partizani edini, ki so se uprli okupatorju.


Žal je treba partizanski boj neizbežno enačiti s partijo, komunizmom. Ta je namreč že septembra 1941 izdala ukaz, da je odpor dovoljen samo pod vodstvom OF (beri: partije) in da bodo drugi odporniki kaznovani s smrtjo, kar se je tudi dejansko dogajalo (Fanouš, na primer).
To, da je bilo partijcev takrat zelo malo med partizani, nič ne pomeni - samo oni so imeli komando v rokah, če se je kdo postavil kako drugače, je kmalu izginil, tudi če je bil partizan. To ni bila nobena redkost.

Zakaj se je kdo pridružil partizanom? Ne moremo zanikati dobronamernosti nekaterih partizanov, ki jih omenjaš, a da je to bil množični pojav, lahko zelo dvomimo. Vsak je v vojnem času pač iskal možnosti za preživetje in v ta namen izkoriščal priložnosti, ki jih je imel. To velja prav za vse na vseh straneh. Menda ne misliš, da so se na primer Nemci podali v vojsko prostovoljno, zgolj v navdušenju za Hitlerja, ali Rusi za Stalina? Ne bit naiven.
eldestino
# 04.03.2009 ob 12:47
Evo!
Zdaj je že počasi čas da Trihomonas izgine in pride SKcaminoreal...pol neo321 itd.
trihermes
# 04.03.2009 ob 12:46
eldestino....a na veselicah tut napoveduješ nastopajoče??
eldestino
# 04.03.2009 ob 12:46
No, zdaj pa še r4ecite, da nisem jasnoviden....kdo se je pojavil:)????
eldestino
# 04.03.2009 ob 12:45
Trihomonas
A veš, da mi prav simpatičen postajaš, res, kako se trudiš, argumentiraš, zavajaš, trdiš, agitiraš...zavedno, ni kaj.
trihermes
# 04.03.2009 ob 12:44
aha eldestino pa cccc sta ista ritka no dva hlebca iste ritke.....he he vmes pa črna lukna....
skcaminoreal
# 04.03.2009 ob 12:44
249. biancocelesti (04.03.2009 || 11:30:44)
Strinjam se da je bilo narobe da je bilo pobitih nekaj nedolžnih ljudi


Se ti hecaš? Pobitih je bilo povsem brez krivde, da o sodbi ne govorimo, na tisoče ljudi, ne "nekaj".
Slediš Kučanu, ki je nesramno navedel, da je bilo po vojni pobitih "več kot tisoč ljudi". Danes vemo, da je bilo po vojni pobitih več kot 13.000 domobrancev. Samo domobrancev, kjej so še vsi drugi. To je res "več kot tisoč"!

Vsega skupaj je bilo zaradi neprimernega načina vodenja osvobodilnega boja in še bolj zaradi revolucije na obeh straneh pobitih okoli sto tisoč Slovencev. Poleg tega je bilo na slovenskih tleh pobitih še čez dvesto tisoč drugih narodnosti, vključno z vojnimi ujetniki, ženami, otroki, ki so se umikali pred nasiljem partijske vojske.

Lep rezultat "osvobodilnega boja", ne?
eldestino
# 04.03.2009 ob 12:43
Zdaj je že počasi čas da Trihomonas izgine in pride SKcaminoreal...pol neo321 itd.
trihermes
# 04.03.2009 ob 12:43
jp.....in tako se je diskusija divertirala v slogane in pozabila na moč argumentov......v tvojih mislih tut sloni letijo zato kar imej domišljijo te dela bolj "sproščenega"
eldestino
# 04.03.2009 ob 12:41
Kristus je v tvoji domeni, ne v moji, Trihomonas.
trihermes
# 04.03.2009 ob 12:39
cccc....he he verjameš ti.....v komunizem......kaj ti praviš a kristus je bil komunist?? tko na palec povej....( pa pojdi preko lastnih omejitev in odgovori......to se nanaša na tvoje....da z belčkom pa že ne bom govoru....)
eldestino
# 04.03.2009 ob 12:37
Infantilen si ti..in ja zame si Trihomonas:)
Nekaj pomeni, veš, pomeni točno to, kar si mislim o tebi:)
C C C P
# 04.03.2009 ob 12:33
246. skcaminoreal (04.03.2009 || 11:19:45)

U redu, ti pač nikomur ne verjameš...
Jaz ti nisem kriv, če si tako ozkogleden, da bereš samo "bele" knjige.
Uživaj V svoji resnici!

Živel komunizem
Stanovnika za predsednika
:)
eldestino
# 04.03.2009 ob 12:13
Meni se pa vse zdi, da so SKcaminoreal, Neo 321 in Trihomonas(pardon)trihermes ena in ista oseba, mogoče imam samo jaz tako mnenje..nikoli ne delujejo skupaj, vedno vsak zase..., da ni to gospod Demšar???
trihermes
# 04.03.2009 ob 12:08
da partizani so vlekli voz partije...... umirali so zanjo..... morda si imel možnost in si slišal tudi za posameznike....ki so se pridružili partizanom a so od njih odšli k belčkom, ker so imeli svoje razloge, nepoštenje partioje oz vodstvenih kadrov do njih.....ki so umirali za partijo......

pripravljeni so bili umreti edino za domovino....ne pa vodstvene strukture, ki so iz svojih zemljank vodile tudi nesmiselne in škodljive napade...... saj je logično.....vodstvo partije je preko svojih zvestih agentov morilo stebre družbe Erlicha so 1942 usmrtili.....ker je zahteval naj okupator vzpostavi nazaj orožnike, ki bodo skrbeli za red, do česar je civilno prebivalstvo bilo po ženevski koncenciji (30. leta) upravičeno....

ampak erlich je bil kr izdajalec......tu so bile uporabljene "višje vojne tehnike" prevara in diverzija.......omeniti velja da je komunizem starejši brat fašizma in da so bili tudi italjanski oficirji komunisti oz KP je imela močan vpliv tudi v italjanski vojski......morda bi moral prebrat ZGODOVINA NEKE KOLABORACIJE....

Partiji res ni bilo mar kaj bo z ljudmi kaj bo s slovenci.....pomembno je bilo le to da si čim višje na "prehrambeni verigi"
in ker sam ni znal je druge učil......prepletenost s terorjem in strahom je iz ljudi zvabila najhujše saj se je vsak partijski mladec potihem bal, da ga ne spodrežejo.......da ga nebi je bil krut in neusmiljem, do tistih katerih je bil le lahko......na njihovih ramenih je plezal vse do privilegijev......

Naivnost in upanje v usmiljenje ter božjo pomoč je belčke pahnilo na kolena.......vrag je odnesel vse tudi pravico do spomina.....

za dolga desetletja.......
biancocelesti
# 04.03.2009 ob 11:49
trihermes,

no sedaj pa še ti moraš dojeti, da se partizanskega boja proti okupatorju ne enači s komunizmom. Večina partizanov ni bila komunistov in se je priključila partizanom le da brani svojo zemljo, svoj narod, ker takrat so bili partizani edini, ki so se uprli okupatorju. Domobranci in belogardisti so pa sodelovali z okupatorjem in mu dovolili, da je narod zopet hlapec na lastni zemlji. Druge izbire ni bilo, ali si hlapec (belogardist), ali pa si upornik (partizan).
To kar se je dogajalo po koncu vojne je po eni strani razumljivo, ker ta 4 leta, ki so jih partizani preživeli med vojno in zveriski zločini, ki so jih izvajali belogardisti med vojno, so vplivalli na njihova dejanja.
Ni mi žal izdajalcev ker so si to zaslužili, žal mi j e le nedolžnih, ki so po krivem ubiti.
trihermes
# 04.03.2009 ob 11:45
ne se vznemirjat po nepotrebnem. to je pač del vojne. zgodovina bo rekla eno, sociologija eno, ideologija eno, vsem je pa skupno da so poboji bili in realno gledano niso nič presenetljivega.

saj se ti vznemirjaš....in hočeš ljudi prepričat....da je to nekaj normalnega celo ok....no ne vznemirjaj se več in pusti ljudem kulture in človekovega dostojanstva prosto pot........
whitewater
# 04.03.2009 ob 11:41
vsi pozabljate časovni okvir teh pobojev. ni isto če bi bili ti poboji 5 let po vojni ali pa tako kot so bili takoj po vojni. a mislte da so 9.5.kr vsi odložil orožje pa bli kolegi? pol se je pa nabral par folka pa pobil par folka? ne bit smešni. nehejte že s tem...sam razkol vnašat in deljenje. kar je blo je blo, ne se vznemirjat po nepotrebnem. to je pač del vojne. zgodovina bo rekla eno, sociologija eno, ideologija eno, vsem je pa skupno da so poboji bili in realno gledano niso nič presenetljivega.
trihermes
# 04.03.2009 ob 11:39
Strinjam se da je bilo narobe da je bilo pobitih nekaj nedolžnih ljudi in da so bili majhni otroci izdajalcev celo življenje zatirani, kar žalostno. Komunistična partija v SFRJ je bila po mojem mnenju zaostala in je velikokrat zavirala gospodarski razvoj, pa tudi veliko nedolžnih ljudi je nastradalo.

no vidiš se že približuješ "bregu" še to ugotovi pa si podajmo roke

Dragi moj, pobiti so bili vsi po krivem, ker so bili pobiti brez vsakršne možnosti sodne obravnave. Dokler človeku krivde ne dokažeš, je nedolžen. Vsi v rovu so po mednarodnem pravu nedolžni in so bili pobiti brez vsakršnega sodnega spisa. Po mednarodnem pravu je to zločin in brez vsakršnega opravičila.

Zločin ostane zločin, ne glede kdaj in kdo ga je izvršil. Za to ni opravičila.
Kazalo