Slovenija

Poudarki

  • "Člani so stavki naklonjeni"
  • Stavki se pridružujejo tudi policisti
  • Sindikati pogajanja vidijo zgolj kot izmenjavo stališč
  • "Težko najdem besede za opis zdrsa socialnega dialoga"
  • Pred pogajalci med drugim tudi o sklepanju avtorskih pogodb
Sprejem predsednika Danila Türka za novo vlado
Vlada med drugim predlaga znižanje plač javnim uslužbencem in funkcionarjem za 15 odstotkov in neizplačilo regresa v letošnjem letu. Znižala bi tudi povračilo stroškov za prevoz na delo in z dela ter regres za prehrano med delom. Foto: BoBo
       Stavka je edino, kar nam ostane, če smo soočeni s tako radikalnimi neoliberalnimi potezami, ki jih vlada po logiki šoka želi vpeljati v zelo kratkem času.       
 Branimir Štrukelj
Bodo sindikati našli skupni jezik z vlado ali nas 18. aprila čaka stavka javnega sektorja? Foto: BoBo
VIDEO
Štrukljevi sindikati tik...

Dodaj v

"V primeru stavke bodo 18. aprila vrtci in šole zaprti"

Vlada in sindikati: Nad pogajanji visi grožnja s stavko
2. april 2012 ob 07:36,
zadnji poseg: 2. april 2012 ob 20:58
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Pogajalska skupina vlade bo do torka na podlagi pripomb sindikatov pripravila "novo ponudbo" varčevalnih ukrepov, je napovedal minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič.

Pogajalci vlade in sindikatov javnega sektorja so v ponedeljek znova sedli za skupno mizo. Pogajanja o ukrepih, s katerimi bo vlada zarezala v plače in druge prejemke, se tako nadaljujejo.

Nova ponudba varčevalnih ukrepov, ki jih bo vlada obravnavala v četrtek, bo po besedah Pličaniča spremenjena v tistih delih, kjer bodo menili, da je to smiselno in utemeljeno. S sindikati bodo nadaljevali pogajanja tudi po četrtku.

Sindikati so sicer v preteklih dneh večkrat zagrozili s stavko, ki pa bi se začela 18. aprila. O njej se bodo danes začeli izrekati člani Sviza.

"Člani so stavki naklonjeni"
Če stavka bo, bodo 18. aprila po besedah predsednika KSJS-ja Branimirja Štruklja vrtci in šole zaprti. Nato bo, kot pravi, stavka naslednji dan prekinjena, potem pa jo bo stavkovni odbor po svoji presoji in glede na reakcije vlade vodil naprej. Dodal je, da so izidi glasovanja zaposlenih, ki jih že prejemajo iz zavodov, naklonjeni izvedbi stavke.

Jelka Velički, predsednica GO SVIZ-a, je poudarila, da so besede ministra za izobraževanje Žige Turka na petkovi tiskovni konferenci zavajajoče in podcenjujoče do učiteljev. Minister naj bi po njenem mnenju govoril, kot da so učitelji krivi za krizo.

"Težko najdem besede za opis zdrsa socialnega dialoga"
Zatrdila je, da težko razume, kako se bo ob povečanju števila učencev v razredih in ob večji količini dela za učitelje ohranila kakovost izobraževanja. Dejala je, da je v sklopu varčevalnih ukrepov izobraževanje pod posebnim udarom in da bodo med delavci v šolstvu, ki bodo izgubili službo, predvsem ženske. Povedala je še, da ne dvomi, da bi delavci v izobraževalnih zavodih podprli stavko. Ta naj bi bila, če jo bo podprla več kot polovica zavodov.

Štrukelj je zatrdil, da težko najde besede za opis zdrsa socialnega dialoga, čeprav je vlada odločno zagovarjala stališče, da bo socialni dialog znova dobil domovinsko pravico. "Človek bi si želel, da bi imeli tako slab socialni dialog kot v času prejšnje vlade, ker bi bil še vedno precej nad tem, kar se nam dogaja," je poudaril.

"Glede na to s kakšnim žarom je Turk pojasnjeval ukrepe v šolstvu, se postavlja vprašanje, ali je minister za šolstvo ali proti šolstvu," je zatrdil in dodal, da so ministrove trditve, da povečevanje števila otrok v razredih, zniževanje plač in povečanje obveznosti učiteljev ne bo vplivalo na kakovost izobraževanja, absurdne.

Stavki se pridružujejo tudi policisti
Stavkovni odbor Policijskega sindikata Slovenije je sprejel sklep, da bodo 18. aprila začeli stavkati, je pojasnil predsednik sindikata Radivoj Uroševič. Tudi generalni sekretar Sindikata policistov Slovenije Franci Frantar je napovedal, da je stavka za zdaj neizogibna, če vlada ne bo popustila in začela "bolj trezno razmišljati o ukrepih".

Stavki bi se lahko pridružili tudi cariniki. Kot je pred začetkom današnjih pogajanj dejal sekretar Sindikata carinikov Slovenije Dušan Miščevič, so cariniki že oblikovali svoj stavkovni odbor, a zaradi drugih razlogov, in sicer zato, ker po njegovih besedah ni dialoga z ministrstvom za finance glede reorganizacije carinske službe.

Svojo odločitev o pridružitvi stavki bodo v teh dneh sprejeli tudi v sindikalni skupini pod vodstvom Draga Ščernjaviča. Predsedstvo Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije pa se je prejšnji teden že preimenovalo v stavkovni odbor.

Na zadnjem srečanju prišli do polovice ukrepov
Vlada med drugim predlaga znižanje plač javnim uslužbencem in funkcionarjem za 15 odstotkov in neizplačilo regresa v letošnjem letu. Znižala bi tudi povračilo stroškov za prevoz na delo in z dela ter regres za prehrano med delom.

V preteklem tednu so se pogajalci sešli dvakrat. Na zadnjem srečanju v četrtek so prišli do približno polovice predlaganih ukrepov, toda po informacijah s sindikalne strani niso dosegli nobenega napredka. Sindikati dosedanja pogajanja vidijo zgolj kot izmenjavo stališč. Pogovore tako nadaljujejo, vendar pa napovedi niso optimistične.

Pogajalci so doslej prečesali polovico ukrepov, ki bodo v javnem sektorju zarezali v plače, regres ter povračilo stroškov za malico in prevoz. Sindikalna stran vztraja, da se pred pogajanji o nižanju plač vlada obveže, da bo do 1. julija letos odpravila plačna nesorazmerja. Vladni strani se zdi prvi julij nesprejemljiv, je za Radio Slovenija poročala Nataša Mulec.

Pred pogajalci med drugim tudi o sklepanju avtorskih pogodb
Pogajalce tako čakajo usklajevanja še o drugi polovici varčevalnih ukrepov na področju plač in drugih prejemkov v javnem sektorju. Gre, denimo, za ukrep, ki bi zaposlovanje, sklepanje avtorskih in podjemnih pogodb dovoljeval le na podlagi soglasja pristojnih, med predlogi je tudi ukrep, ki bi prepovedal financiranje izobraževanja ob delu, pa tudi to, da tistim z minimalnimi pogoji za upokojitev preneha delovno razmerje. Pred pogajalci bo tudi predlog o podaljšanju zamrznitve napredovanj, usklajevanja plač in izplačila redne delovne uspešnosti, pa tudi o krajšanju dopusta, ki bi lahko znašal največ 32 dni.

Pličanič poziva sindikate, naj podajo svoje konkretne predloge
Minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič je medtem sindikate pozval, naj predlagajo konkretne predloge, če se s tistim, kar predlaga vlada, ne strinjajo. Vlada je po njegovih besedah storila vse, da bi varčevalne ukrepe čim bolj enakomerno razporedila med celotno prebivalstvo. Opozoril pa je tudi, da časa ni veliko.

Ta teden bo pestro tudi na ravni ekonomsko-socialnega sveta. Socialni partnerji naj bi v torek po večini podpisali izhodišča za pogajanja o socialnem sporazumu. Vlada pa bo, kot je obljubila sindikatom in delodajalcem, ta teden, predvidoma v četrtek, predstavila tudi ukrepe za napolnitev državne blagajne.

Iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije pa so sporočili, da izhodišč za nov socialni sporazum ne bodo podpisali. "Z morebitnim sprejemom ukrepov, ki ne bodo vsebovali temeljnih zahtev ZSSS-ja, bo vlada ignorirala vsa prizadevanja za sklenitev socialnega sporazuma, zato bo ZSSS v tem primeru zavrnil podpis izhodišč za sklenitev socialnega sporazuma," je zapisano v sedmem sklepu predsedstva, ki so ga sprejeli minuli teden.

Kritični tudi v Fidesu, kjer ostro nasprotujejo omejitvi dopusta
Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides se strinja, da je ekonomska in gospodarska situacija kritična, zato so pripravljeni sprejeti načrtovane ukrepe za odpravo plačnih nesorazmerij, je povedal predsednik Fidesa Konrad Kuštrin. Vendar pa je med predlaganimi ukrepi tudi niz takšnih, ki so za njih povsem nesprejemljivi še pojasnjuje. Med njimi je tudi omejitev dopusta na 32 dni. Po prepričanju Fidesa je to lahko zgolj predmet razprav o novi vsebni kolektivne pogodbe, je poročal časnik Delo.

Ba. G., An. Ma., Aleksander Kolednik
Prijavi napako
Komentarji
genniuuss
# 02.04.2012 ob 07:53
Z to vlado se lahko pogovarjamo samo tako.

Pa povej kako se je prešna vlada pogajala s sindikati.
In kaj so sindikati storili v prejšnem mandatu ob propadu
Vegrada,SCT,Merkurja ,Mure.........
endvatrilovi
# 02.04.2012 ob 08:06
Štrajk, odstop vlade, nove volitve, zmaga ZJ, še 2 milijardi dolga, razsutje javnih financ, anarhija, ukrepi EU, znižanje plač za 30%, ogromna brezposelnost... -> in nato bo Slovence morda srečala pamet!
Kriv bo pa tako ali tako JJ.
jezek_moli_moli
# 02.04.2012 ob 07:53
Podpora Janši!

Recimo NE državnim parazitom.
Magik
# 02.04.2012 ob 08:14
Gospodarstvo crkava, javna uprava pa ne bo popustila niti za 10%. Denar za njihove plače pride iz neba..
Breathe
# 02.04.2012 ob 08:01
@ tureavanture
Zakaj ne napišeš še malo naprej?
In potem bo spet prišla leva vlada. Takoj naslednji dan se začne 4odstotna gospodarska rast in zaposlovanje delavcev v povprečju 1000 na dan.
Luka Novak
# 02.04.2012 ob 08:13
Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides se strinja, da je ekonomska in gospodarska situacija kritična, zato so pripravljeni sprejeti načrtovane ukrepe za odpravo plačnih nesorazmerij, je povedal predsednik Fidesa Konrad Kuštrin. Vendar pa je med predlaganimi ukrepi tudi niz takšnih, ki so za njih povsem nesprejemljivi še pojasnjuje. Med njimi je tudi omejitev dopusta na 32 dni. Po prepričanju Fidesa je to lahko zgolj predmet razprav o novi vsebni kolektivne pogodbe.

Upajmo na razumnost sindikatov oz sposobnost sklepanja kompromisov vseh udeleženih.

Sicer bomo imeli zelo, zelo dolg "križev pot".
ww
# 02.04.2012 ob 08:05
.
pogovori so zgolj izguba časa
.
sindikati ( ne vsi) so že na CESTI.
Vlada naj spelje postopek skozi parlament, potem bo itak REFERENDUM
.
(se zna zgoditi, da bodo referendum zgubili)
.
Mahaleb
# 02.04.2012 ob 09:44
Sam sem trunutno zaposlen v javnem sektorju (znanost) in lahko iz prve roke povem, da bi se saj večini lahko znižala plača, na posamznih področjih jih je nekje do 15% prevec (predvsem kjer je vecinoma birokracija, tajnistvo, nabava organizacija itd) in delajo zelo ležerno. Najbolj pa je bolano gledat javna narocila: razni zunanji izvajalci ki pridejo do korita izstavljajo tako enormno visoke racune, da ti slabo rata. Vse kar se naredi je storjeno, da je potrebno ponovno popravljati, povsod se porabi 3x kolicino materiala glede na potrebo (primer: za obnovo sobe cca 100m2 so potrebovali 2km (priklop za sobo je bil oddaljen 5m!!) internetnega kabla z moznostjo priklopa 24 racunalnikov pri tem, da jih je lahko najvec 6), razna podvajanja potrebne opreme, da ima vsak svoje !!! In taksnih stvari je na miljone. Tako da mislim, da bi se vsaka vlada lahko prvo zacela urejati taksne stavri kjer so rezerve za sparanje zelo velike in se nato lotila zmanjsevanja plac, vendar pa taksno urenaje zahteva precej napora in je tudi bolj dolgotrajno. Ce bi se tudi ta podrocja uredila mislim, da bi vecina javnih usluzbencev manj protestirala. Predvsem pa naj zacne cisti pri sebi in da zgled vsem ljudem v nasi Banana republiki
annova
# 02.04.2012 ob 20:01
No pa naj se še jaz oglasim. Imam vprašanje za Tadejsteina. Kje se dobi taka plača (1300) za učitelja začetnika (konkretno), ker bi jaz potem šla na tisto šolo.
Učim na srednji šoli, imam 19 let delovne dobe, sem svetovalka, učim maturitetni predmet, v razredu nimam manj kot 27 dijakov, največ pa 33. In z vsem tem res dobim tako plačo, natančneje 1320 evrov, če gre za mesec brez praznikov.
Danes sem bila v šoli ob 7.00, domov pa sem prišla ob 19.00. Po rednem pouku konferenca, nato roditeljski in po njem še individualne govorilne ure.
SE NE PRITOŽUJEM, želim le povedati, da me boli, ko nekateri, ki sploh ne poznate narave našega dela, kar vprek govorite o tem, da smo brezdelneži in nek nebodigatreba.
Na teden opravim 25 ur pouka, 3 ure individualne pomoči, 1 govorilno uro, nikoli nisem doma pred 13. uro in vsak popoldan delam še doma. V petek sem domov prinesla 92 pisnih nalog (krat 4 strani), popravljala v soboto, nedeljo, še nisem končala.
SE NE PRITOŽUJEM, želim le povedati, da delam in ni prav, da kar na pamet trosite svoje misli.
Binder Dandet
# 02.04.2012 ob 08:34
Večina se zaveda, da je treba šparat, ampak nihče ne bi pri sebi. Sindikati se petelinijo z referendumi, predno so sploh predebatirali celoten paket ukrepov. Opozicija izpostavlja jemanje revnim in dajanje bogatim, mediji pa vse skupaj potencirajo. Slovenija bi si res zaslužila en hladen tuš, ker so glave še vedno preveč razgrete za resne dogovore.
generacija56
# 02.04.2012 ob 08:30
Me zanima, koliko bo uspešen tokrat Konrad Kuštrun, ki ščiti bele medvede.
Če bodo ubili roko, ki jih hrani, bodo ostali tudi sami brez hrane.... ( denarja ).
Zelo sem radoveden, kako nameravajo beli medvedi preživeti odpiranje zdravstvenih storitev čez mejo 2014, ko bo lahko vsak bližje meji izbral zdravnika tam čez...
A bi želel morda vpis pravic zdravnikov v ustavo?
Še jim ni jasno, da bo treba trpeti z ljudstvom.
generacija56
# 02.04.2012 ob 07:48
Vlada je konkretne predloge dobila, vendar ji ti predlogi ne dišijo.
Preveč posegajo v pravice, ki so od boga dane.
Fantje, ne se več slepiti. Služb več ni. Vsa stanovanja so že zgrajena, cestni križ je že končan.
Vso industrijo, ki bi lahko dala kruh delavcu, ste uničili.
Pripravlja se konec. Kupujte vodne topove in povišajte plače policistom, da bodo ščitili vaše riti.
Prihaja "vrenje"...
Whisperer
# 02.04.2012 ob 09:23
Zakaj nihče ne omenja Falcona, ladje Triglav,vozil Patrie, prestižnega voznega parka in osebnih voznikov ,zaposlovanja slovenskih posvečencev .....................
Oxy
# 02.04.2012 ob 08:40
"Vlada med drugim predlaga znižanje plač javnim uslužbencem in funkcionarjem za 15 odstotkov in neizplačilo regresa v letošnjem letu."

A mi lahko lepo prosim en "pametnjakovič" razloži tale primer;
Policist ima recimo plače 800-900 €, ena profesorica pa 1500 € in obema bodo znižali plače za 15 %. Na koncu meseca bo policistu ostalo toliko, profesorici pa toliko ...

A tle kdo še sploh kaj razmišlja? Če nekomu ostane na mesec 1000€ nekomu pa recimo 500 € je to bistvena razlika!
davison20
# 02.04.2012 ob 11:46
Coen je dal edino pametno idejo, ja nižanje plač tistim v JS, ki imajo neto plačo nad 1500€ ali nad 45 plačnim razredom, problem je v tem, ker tam so večinoma prijatelji, znanci, žlahta itd vladajočih elit.
uporabnik007
# 02.04.2012 ob 09:16
Ali so slivensko vlado ( in njihov program ) volili državljani ali sindikati ? V tej državi se obnašamo kot, da nismo normalni. Kaj se ima vlada za meniti s sindikati ? Ali so sindikati registrirani kot lobisti, da lahko vplivajo na odločitve vlade ? Državljani so na volitvah povedali, da želijo bolj racionalno državo in pika.

Predlagam, da gre to na referendum ( potem naj se narod sam odloči. Kaj bodo polpismeni in skorumpirani sindikati državljanom govorili kako naj živimo )

Bistveno zmanjšanje javnega sektorja !

Odpustiti je potrebno 60.000 javnih uslužbencev, 10.000 vsako leto, ostalim pa znižati plače progresivno za 10 do 30% ( tistim, ki imajo neto več kot 900E; nedopustno je da so plače v javnem sektorju povprečno 20% višje kot v gospodarstvu, biti bi moralo ravno obratno ).

Kaj bi to prinaslo davkoplačevalcem:

Na ta način se pride do 2 milijard privarčevanih sredstev. Sredstev za ukinitev dohodnine za tiste, ki zaslužijo 1.000E ali manj ( in še za odplačilo dolgov nekaj ostane ). Če bi dali tak predlog na referendum ( da imajo tisti z manj kot 1.000E neto NIČ dohodnine; t.j. večina državljanov ) sem 100% prepričan, da bi ga velika večina podprla. Tako bi se tudi za vselej znebili pritiska sindikatov saj bi dobili legitimacijo pri državljanih.

Dodatni izjemno pozitiven učinek:

Ko bi se teh 60.000 ljudi zaposlilo v gospodarstvu bi doprinesli k večjemu bruto proizvodu ter hkrati dodatni kupni moči prebivalstva v višini cca. 2 milijardi evrov. Prej so državljane ti birokrati stali 2 milijardi sedaj povečujejo kupno moč za 2 milijardi. To je 4 milijarde razlike. Samo s to potezo bi slovenija izšla iz krize v enem letu.

Kdo je proti:

seveda so proti birokrati, ki imajo službe v katerih nič ne delajo in tudi politika saj so to službe, ki so jih od politikov dobili ljudje na prijateljskih in sorodniških temeljih in le-ti svojih ne želijo odpuščati.

Kdo lahko spremeni situacijo:

samo državljani sami, ki moramo to zahtevati od politike. Ta denar gre lahko za nižje davke, boljše zdravstvo in nekaj za odplačilo dolgov.

Če ljudje ne boste zahtevali nič ( kot do sedaj 20 let ) potem ne stokajte, da slabo živite saj izgleda niste pripravljeni za boljše razmere narediti povsem nič. Vsak si zasluži takšno življenje kot ga ima. Po osamosvojitvi je bilo zaposlenih 60.000 javnih uslužbencev ( 100.000 manj ) pa zdravstvo ni bilo nič slabše, otrok v šolah nič manj, na mejah, ki jih sedaj ni, smo imeli carinike... običajni ljudje v gospodarstvu na račun svojih izjemno niskih plač preživljate najmanj 60.000 tisoč birokratov, ki ne počnejo nič koristnega.

Mimogrede nekaj statistike: 450.000 ljudi v gospodarstvu živi 160.000 državnih uslužbencev, upokojence, otroke oz. vseh 2 milijona prebivalcev. Zmanjšaš lahko samo število javnih uslužbencev.

Torej: zame je edini logičen odgovor odpustiti 60.000 javnih uslužbencev. Zanima me kaj o tem mislite drugi ?
brukki
# 02.04.2012 ob 08:17
tako je JJ je kriv da Slovenija sploh obstaja in da se ne imenujemo Švica 2 ...nekateri res ne veste koliko je ena + ena...že od osamosvojitve dalje nas vlečejo za nos levičarji pa lahko obrnete kakor hočete...ne rečem da je JJ brezmadežen ampak vi kar vrjemite v politiko levih pa se nam bo še hudo kolcalo ... kdor ne pozna sitacije naj jo raje ne komentira...
annova
# 02.04.2012 ob 20:21
mikic007
Pravzaprav se popolnoma strinjam s tabo. NIč nimam proti, če nam plače znižajo v razumnih mejah. Ampak jaz nisem pisala o tem. Želela sem polemizirati s tistimi, ki kar na pamet trdijo, da služimo bajne plače za nič dela. To preprsto ni res in ob tem ne morem biti tiho.
Moj mož dela v t. im. realnem sektorju in ko bere nekatere forumske nesmisle o nedelavnih šolnikih, kratkem delovnem času, neverjetno dolgih počitnicah ipd., me sprašuje, na kakšni šoli pa ti delaš. Pri tebi pa ni tako ...
babi2
# 02.04.2012 ob 15:36
Tisti, ki bodo zaprli vrtce in šole, naj kar ostanejo na ulici. V Sloveniji, je na stotine diplomantov, ki so takoj pripravljeni poprijeti za delo. Učitelji imajo dovolj visoke plače, delajo z malo učenci, s stavko pa bi povzročili veliko škode otrokom in staršem, ki bi jih morali dati nekam v varstvo, ali si vzeti dopust.
Kar pojdite na cesto in tam tudi ostanite.!!!!!!!Naši otroci ne bodo zaradi neumnih sindikalistov hodili potem v šolo ob sobotah. Ljudje iz gospodarstva, upokojenci, invalidi...ki stoično prenašamo zmanjšanje pravic, se bomo organizirali in z državljansko nepokorščino pokazali kaj si mislimo. Ali zmanjšanje plač, ali odpuščanje, druge rešitve pač ni...!!!!!!!!
Ben
# 02.04.2012 ob 10:52
..nazaj združiti občine, manj bo balasta in učinkovitejše bodo (tam kjer imajo sposobne kadre), ukinit financiranje strank iz proračuna., itd.. a kaj ko vrana vrani..vemo kaj
URBAN100
# 02.04.2012 ob 10:29
A bosta gospodiča Semolić (1'600+brez dodatkov) in Štrukelj (2'000+brez dodatkov) tud znižala plači?
Jože Dolenc
# 02.04.2012 ob 16:08
Nekaj zadev se mi zdi zanimivih. Štrukelj je bil pod prejšnjo vlado najmanj naklonjen stavkam, sedaj pa prvi kriči. In to kljub temu, da se prejšnja vlada včasih sploh ni pogovarjala z njim in je Pahor dejal, da bi se morda morali s sindikati še manj pogovarjati.
Vsepovsod se lahko kaj prihrani, tudi v javnem sektorju in s tem tudi v našem šolstvu. Pred časom so se zmanjšali normativi, ne verjamem, da je v tem času šolstvo zaradi tega postalo kaj bolj uspešno. Seveda pa ni treba varčevati zgolj pri plačah, lahko se tudi pri kakšnih (nepotrebnih) nabavah, pri vseh mogočih dodatkih, ki jih dobivajo po nekaterih vrtcih in šolah.
Gospodarstvo si v teh časih pač ne more privoščiti tako ogromnega javnega sektorja. Če bomo vsi zgolj kričali, kako ne moremo nič prihraniti, bo pač prišel kdo drug bodo stvari še slabše. Je pa po mojem tudi ta oblast pokazala že nekaj dobre volje pri lastnih žepih. Da je krčila te vse mogoče urade, ki so bili predvsem dobro plačana skladišča za kakšne lastne kadre, sedaj se nekaj dogaja še v parlamentu.
Meni se zdi ta upor sindikatov javnega sektorja zopet predvsem obračun med levico (ki je na strankarski ravni očitno precej meglena - in so zato v ospredje stopili njihovi mogočni sindikati) in desnico.
Vlado, delodajalce in sindikate bi morali zapreti v "konklave" iz katerega bi jih spustili šele, ko bi se zakadil bel dim (beri: dosežen dogovor). In če bi bilo potrebno, bi jih v tem konklavu še malo stradali, da bi se laže in hitreje dogovorili.
bob
# 02.04.2012 ob 12:57
A državna uprava je parazit? Super pa dajmo šolstvo v privat roke. Kaj to pomeni za tiste, ki menijo da je šolstvo parazit; plačevali boste šolstvo nekaj 100E mesečno ali letno: Kaj pa zdravsveni parazi? Bi rad kdo plačeval vse usluge iz svojega žepa? Koliko pride ena obična operacija? 1000E.
Se pa strinjam s tistimi, ki poravijo da je potrebno zmanjšat št občin, število uradnikov in obdavčit luksuz.
TOJO21
# 02.04.2012 ob 10:23
Gospodarstvo crkava, javna uprava pa ne bo popustila niti za 10%. Denar za njihove plače pride iz neba..

Gospodarstvo crkava zaradi politike in raznih pokvarjencev, ki so namerno izrčpavali podjetja za lastne dobičke. Predvsem so pa seveda krivi politiki, ki so dovolili, da je to tega sploh prišlo. Delavci v javni upravi nimajo s tem kej dosti veze. Zniževanje plače javnim uslužbencem dolgoročno be bo čisto nič dobrega prinesla, samo znižalo bo kupno moč fizičnih oseb, s tem se po poslabšalo gospodarstvo in še poglobila kriza. Da sploh ne govorimo o nezadovoljstvu nekaterih javnih uslužbencem kot npr. policaji, ki bodo skrbeli za javni red in mir z minimalno plačo???? Tudi delavke v upravnih enotah bodo ob slabši plači še kako zadovoljne in bodo tako motivirane in prijazne, da se kr kadi. Spomnite se naslednjič, ko vas katera na šalterju grdo in znaveličano gledala :D. Za Slovenceljne so to paraziti, ker ste pač sami paraziti in neodgovorne osebe, da ne cenite to kar vam je dano. Lahko bi bili veseli, da imate zastonj šolstvo (vključno s faxom), avtocestni križ, socialno pomoč (za zdej še neki), itd... In kako mi Slovenci vračamo državi to kar nam je dala? Z nezadovoljstvom, z neplačevanjem davkov in z zmerjanjem državnih uslužbencev s pijavkami.

Poleg tega je gospodarstvo in banke, ki so dajale neodgovorne kredite, lih tolko odgovorno za nastalo krizo kot javne službe, če ne še več. In zakaj bi sedaj vso breme krize nosili javni uslužbenci? Tej ukrepi so neenakomerno porazdeljeni in nepravični za slehernega državljana.
Herta
# 02.04.2012 ob 08:10
Bencin namerava vlada podražiti že sedmič v tem letu.
Coen
# 02.04.2012 ob 19:41
No, pa dajmo nižat plače vsem javno zaposlenim. Potem pa Slovenci čakajte 2 leti na kardiografijo, 1 leto za pregled na pulmologiji, kakšne 6 mesece za pregled pri vaši nadomestni zdravnici, ker se je vaša osebna zdravnica zaposlila v Avstriji. Ko boste imeli nesrečo na cesti, čakajte lepo po 2-4 ure, da policija sploh pride do vas. Aja, pa kregajte se z učiteljem, ko boste na koncu srednje šole spoznali, da je mali še vedno na stopnji 10 letnika, ker se učitelju za 600 evrov enostavno ni dalo prilagoditi program njegovim potrebam, pač pa je storil le tisto osnovno, kar se od njega zahteva. Navadite se tudi na 6-urne vrste pri podaljševanju vozniškega izpita, ker zaposlenim za mizernih 500 evrov pač ne bo do dela.

Talajte minuse, kolikor vam je volja. To zgoraj so dejstva. Ne morete tistim, ki imajo že tako mizerne plače, še dodatno znižati sredstva za preživetje. Tistim nad 1.500 evrov ja, ostalim, ki so pod to mejo, pa vsekakor ne, niti za 1 %.
RoSeR
# 02.04.2012 ob 15:29
Problem je v tem, da se govori o -15% v celotni JU...nikjer pa ne piše, za katere delavce to velja? Tistim, ki so sedaj na minimalniki ne moreš vzet še 15%! In takim regres, potni stroški in malica ogromno pomeni. Naj vlada raje reče, da bodo ukrepi veljali za vse tiste, ki dobivajo neto plačo nad 1200 eur. Taki lažje preživijo z 180 EUR manj kot pa tisti, ki mu od 600 EUR vzamejo 90 EUR!
pirat321
# 02.04.2012 ob 12:01
Razlika javni uslužbenci Slovenija - Nemčija: -21% v prid nemških javnih delavce. Krivec? Nesposobna leva in desna politična kasta, ki v povezavi z vsaka svojimi kapitalskimi združbami, ki sta ju ustvarila ropajo slovensko gospodarstvo in narod.
Kaj če bi uvozili iz Nemčije namesto avtov sposobnejši del nemških politikov? Hm: morda pa na balkanu tudi oni nebi uspeli. Kdo ve.
gesan
# 02.04.2012 ob 10:17
Ma kašne plače? S svojim neumjem ste ustvarili dolgove.
Zdaj je čas, da se jih začne odplačevat z delom, ki bo ustvarjalno.
In enkrat za vselej pokažite dosledno s prstom na tiste, ki so odžirali in bili pijavski paraziti sistema .
In še vedno jih imamo preveč. Lenuhe pa nagnat iz foteljov kjer čakajo cel dan pred televizijo, da jim pridejo froci iz vrtcov, ki jih plačujemo mi, ki ustvarjamo.
ResIpsaLoquitur
# 02.04.2012 ob 09:32
generacija56
Še jim ni jasno, da bo treba trpeti z ljudstvom.


Kako patetično! Zakaj bi moralo ljudstvo sploh trpeti? Zakaj to, da so nas pripeljali v takšen položaj kar sprejemamo, kot kakšno naravno nesrečo? Ali res ni mogoče povečati prihodkov državne blagajne, namesto, da bi zmanjševali izdatke in s samim zmanševanjem še povečevali luknjo v proračunu in uničevali državo in njeno socialno kohezijo?
Najlažje je reči: vi varčujte, da bomo mi dobro živeli. Vi delajte za človeka nevredno plačilo zato da bomo mi imeli še večje profite. Vi crknite, da bo več prostora za nas...
Ne, gospodje, vi ste bili slabi politiki, vi ste bili slabi managerji, vi ste stvari zafurali, vi nas nehajte futrati z varčevanjem in pripeljite v državo investicije, vi najdite družbeno sprejemljive rešitve za krizo, vi popravite svojo moralo in izboljšajte svoje delo, vi zagotovite spoštovanje sodišč, pravno in socialno državo, vi se predstavljate kot voditelji, kot cvet naroda, kot tisti, ki ljudem kažete pot!
In če ne znate drugega kot ljudem pokazati pot v bedo in trpljenje, potem se vprašajmo ali nas res vodijo najboljši izmed nas, ali ta narod res ne premore več ljudi, ki bi iz te naše Slovenije znali narediti deželo blagostanja, miru in priložnosti za vse nas, ampak se moramo daviti in dušiti, zavirati in ustavljati tudi tisto, kar je še do včeraj funkcioniralo in bi lahko delovalo še naprej? Moramo res priti z državo čisto na tla, da bi lahko še kdaj rasli, ali bi bilo bolje, če razmislimo, kako rasti že kar sedaj?
In če že res nimate drugih idej, kot šparanje in šparanje, ki bo prineslo le še več šparanja in šparanja, zakaj ljudem ne poveste vsaj - koliko časa bo to trajalo, kdaj bo šlo na bolje, kako boste rešili krizo, kateri ukrepi nas vodijo iz nje. Zakaj ne poveste, kje je luč na koncu tunela, kako jo vidite? Ker je sploh ne vidite? Ampak ali to, da nimate takšnega načrta, ene jasne vizije, ne pomeni, da tavate še naprej in celo, da če bi imeli nek načrt, da bi verjetno motrali ugotoviti, da zgolj varčevanje ni ustrezen ukrep?
Coen
# 02.04.2012 ob 19:53
@ Nikec3,

ne sodi vseh po sebi.

@ Marko32,

ja, za kolko časa? 1 mesec? 2? ;)
okolje9
# 02.04.2012 ob 17:44
Jaz prihajam iz javnega sektorja (šolstvo), moj mož pa iz zasebnega. In že leta me je sram, ker za precej višjo plačo hodim domov po parih urah, on pa cele dneve preživlja v delavnici in se žre ali mu bo kdo kaj plačal. Zato se strinjam, da se tudi nam malce znižajo plače.
Se pa ne strinjam z naslednjim - kdor je kdaj delal z otroki ve, da 8 ur v šoli ni enako kot 8 ur v drugi službi. Se ne strinjam, da nam povečujejo obseg ur in nam trpajo po 30 otrok in več v razrede, ker postane taka služba nevzdržna. Učitelj pa policaj, ki dela več na disciplini kot pa na učni snovi. Zraven me pa skrbi še za vse tiste, 20 do 30 letnice, ki si nikakor ne zmorejo pridobiti delovnega mesta. Sploh kdo skrbi za to generacijo? Sploh koga skrbi za mlade družine?
Kanin
# 02.04.2012 ob 17:31
Veliko je tu nekih predstav ... Če kdo bolje pozna delo dobrih učiteljev, profesorjev, bo lahko hitro ugotovil, da niso ravno dobro plačani. Tudi marsikje v tujini so ti kadri na plačnih lestvicah v primerjavi z drugimi poklici precej višje uvrščeni. In verjetno si nihče ne želi imeti učiteljev, ki bodo na minimalcu. Izjeme, ki delajo "minimalno" so povsod, treba pa je tudi videti tiste, ki se resno ukvarjajo z otroci, srednješolci. Otroci veliko družinskih problemov nosijo s sabo v šolo, marsikdo tudi stori veliko več kot bi bilo formalno potrebo za to, da bi otroci znali. Ne vem kako bo, če bodo v šolstvu ostali le tisti nesposobni, sposobni pa si bodo našli službo z manj truda in mnogo boljšo plačo.
Nesmiselna pa so tudi neka zgražanja na račun plač politikov, denarja za Karitas ... Če politik dobro dela, naj tudi dobi nekaj denarja, pri Karitasu in podobnih firmah pa je pomembno tudi to, za kaj je bil denar namenjen in kako je bil porabljen. Določeni komentarji pa tukaj padejo v neke čustvene nekritične vode.
sončnicaM
# 02.04.2012 ob 17:19
@Tadejstein

A se ti res zdi, da osnovnošolske učiteljice delajo samo šest ur na dan in imajo tri mesece dopusta? Očitno ne poznaš vseh zadolžitev, ki jih imajo učiteljice.
In prosim, naštej mi pet učiteljic, ki so sploh dobile službo po končanem izobraževanju, kaj šele da bi zanjo bile plačane 1300 € neto...
timoti
# 02.04.2012 ob 17:14
samo smo res idioti!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! zakaj toliko pljuvate po tej vladi? in ne nisem za janšo in ne ne mislim da je on odrešitelj! pa vendar kdo jevladla zadnjih 20 let????????????? kaj mislite dA je današnja situacija posledica enomesečnega vladanja, troli???? 16 let so bili kao levičarji na oblasti! in jaz sem po svojem prepričanju levičar, A KAJ KO V SLOVENIJI LEVICE NI!!!! troli če pade ta vlada, nas bojo spet pufali , naslednji je Jankovićš! in zraven kradli! ko bo pa sesutje državnih financ bo pa ta "leva gospoda2 lepo popokala v tujino, in takrat bo EU šele zarezala!
DOBRO JUTRO SLOVENIJA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
!
bo.star
# 02.04.2012 ob 16:18
Spodnja izjava G. Šurde, ki se spozna na vse teme in na vsaki strani vsaj trikrat zasipa bralce z 100 in eno nepreverjeno trditvijo, pove vse!!

Da ne govorim koliko je nepobranih davkov pri uspešnih podjetnikih,
ki si prijavijo najmanjšo plačo,samo zado,da plačujejo nizke davke
na dohodek !

Vsak, ki ima samo srednjo šolo ve da je ta izjava popolni lapsuz, ampak rdečim kmerom je popolnoma vseeno kaj se "derejo" samo da se. Tako kot je bil eden izmed njih vljudno naprošen , naj prilima en sam dokaz o famozni Janševi kliniki v Avstraliji, pa je potem čudnežno oglušel, izginil, "crknu mu je net",.......

Spoštujem drugačno misleče, z nekaterimi je celo užitek raspravljati, ampak vi g. Šurda gotovo niste eden tistih, saj z gluhimi in slepimi(zaslepljenimi) ni mogoče debatirati!!!
Arnolfus
# 02.04.2012 ob 13:02
Delavci bodo kmalu spoznali, da sindikatov sploh ne rabijo. Poglejte si primer Gorenja izpred nekaj let, ko so nasuvali Semoliča, ko je prišel nekaj pametovat na dvorišče podjetja. Delavci so si sami izborili pravice.

Tiste v Muri so pa nategnili, da so šli pred parlament demonstrirat s tihim protestom. Ha ha ha, tihi protest...!..?....
Še enkrat bravo Semolič, da lahko tako nateguješ uboge slovenčke in se ti oni pustijo nategovat.
apenko
# 02.04.2012 ob 12:58
Sindikalisti samo za svojo rit gledajo.
Takrat ko jih delavec potrebuje pa jih ni.
Koliko podjetij je šlo v stečaj pa so bili ti sindikalisti smotani tiho?
Samo za te elitneže iz javnega sektorja (-policija, zdravstvo, gasilci, vojska) se bunijo.
kaos
# 02.04.2012 ob 12:28
Jaz sem mesar!

Če javnim uslužbencem vzamete vse, kar grozite, se bo razpasla korupcija najslabše vrste. Cariniki,dacarji, policaji, inšpektorji in drugi nadzorni organi bodo prisiljeni sprejeti od mene kakšno klobaso ali šunko, morda celo samo sendvič, da mi pogledajo skozi prste. Do sedaj je učitelj moje otroke popoldan dodatno inštruiral za 20 evrov na uro, poslej bo verjetno to delal za klobaso ali kos mesa. Breme ni pravično porazdeljeno, to pa zato, ker se vlada boji Semoliča in delavskih izgredov. Če pa udariš javne uslužbence, ti pa imajo že omejeno pravico do stavke. Zavedajte se, da stavkajoči javni uslužbenci lahko povzročijo nekajkrat večjo škodo gospodarstvu, kot pa znaša vaš navidezni prihranek, škoda v gospodarstvu, pa pomeni tudi manjši priliv v proračun. Pravičneje je dvigniti zgornjo mejo DDV-ja in pa trošarine na cigarete še za 40 centov po škatlici, uvesti pa tudi trošarino na vino, da ne bo špricer poceni simbol slovenskih pijančkov, vendar tega nočete, ker je to povezano z delom in kontolo na terenu. Javni uslužbenci, z vami sem, razmišljam, da nekaterim od vas ta teden podarim šunko in klobaso.
Coen
# 02.04.2012 ob 11:36
ZA nižanje plač v javnem sektorju, A LE tistim, ki prejemajo NETO plačo nad določeno vsoto (recimo 1500 evrov), pa še to za največ 10 %. Zakaj? Zaposleni, ki ima približno 600 - 800 evrov neto plače, se teh 15 % preveč pozna, poleg tega mu bodo pa še klestili prevoz na delo (ja, ljudje, tudi bencin in javni prevoz sta strošek) in si bo prihod na delo še moral kriti s tistimi 800 - 15 % evri.

Kot rečeno, če je že treba šparat, šparajte pri tistih, ki jih to ne bo tako udarilo. Tistim s 1500 neto plače se naj zniža za 10 %, za prihod na delovno mesto pa naj ostane kot je. S tem ukrepom letos sicer ne bomo privarčevali 800 milijonov evrov, bomo pa to vsoto privarčevali v treh letih, s tem, da bo šok ljudi bistveno manjši, kot pa bi bil s predlogi, ki jih ima vlada.
K_ris
# 02.04.2012 ob 10:40
Prva stvar, ki bi jo morali sindikati zavrniti, je ukinitev regresa.

To je namreč najbolj nepravičen ukrep, saj so z njim prizadeti predvsem tisti, ki prejemajo najnižje zaslužke. Regres je namreč za vse enak, kar pa pomeni, da je procentualno glede na njihov dohodek daleč največji ravno za tiste z najnižjimi prejemki. Poslanci, ministri in podobni pa ukinitve regresa sploh ne bi občutili.

Nekomu z minimalno plačo je to, kot da bi mu vzeli eno celo plačo. Kakšnemu direktorju zdravstvenega doma pa to predstavlja desetino mesečnih prihodkov.
K_ris
# 02.04.2012 ob 10:08
A so v javnost že prišle kakšne bolj podrobne informacije o tem, kakšne predloge na prihodkovni strani proračuna pripravlja naša vlada?
Peacemaker
# 02.04.2012 ob 09:21
@androm Naš družinski proračun je na srečo še vedno enak, vendar pa trošimo vsaj za polovico manj kot smo pa živimo sorazmerno normalno, torej se da živeti in verjamem, da bodo tudi javni uslužbenci znali z 15% manjšo plačo itd.........

nekateri ne... super za tebe, če lahko trošiš polovico manj...če ti na koncu (po plačilu stanovanja, benzina in položnic) ostane 400 evrov za sebe in brezposelno partnerico...potem najbrž bolj težko trošiš polovico manj...

Še dobro da je svet velik...
vidaest
# 02.04.2012 ob 09:16
@šurda: no saj NLB ni vredna več od drobiža ...
asmas
# 03.04.2012 ob 06:53
temu Štruklju sporočam eno samo
18. aprila bom pripeljal svojega otroka v vrtec ker jim plačam da mi varujejo otroka
če jih ne bo na delovnem mestu naj ostanejo doma kolikor časa hočejo. dobili bomo druge varuške ,nekdanjim naj pa službo poišče tale muflon s svojo pametjo
ko bo dobil na mesec 500 eur plače naj se pa buni
sedaj ko njegova klientela nosi domov 1500 in več naj bo pa lepo tiho
izi07
# 02.04.2012 ob 22:09
De sem jst vlada bi tistim ko bodo stavkal potalu lepo delavne knjige pa adijo!!
Kaj pa mi ko delamo za minimalno plačo pa lahko preživimo??? Šolniki ki imajo po 1500-2000€ ali pa policisti ki imajo po 1000€.Pa seveda obdavčit OBVEZNO najbogatejše in njihove nepremičnine!!
Treba je enkrat začet rezat al bomo pa zašli v drek iz katerega več ne bomo prišli!!
boomslang
# 02.04.2012 ob 21:26
Ah ja... Kako smo nekateri že pred leti lepo govorili o tem, kako so sicer bančni špekulanti, borzni mešetarji, hedge manipulatorji in privatizatorji brez lastne prebite pare v žepu povzročili globalno krizo, iz katere ( zapomnite si to ) ne bomo NIKOLI več zares izšli, plačali jo bomo pa seveda plebejci.... In nato si ob dementnem spominu, najdejo ljudje, ki temu prelaganju dušebrižniško ploskajo in vijejo ročice, kako pač denarja sedaj ni in MORAMO VSI potrpeti..... E, dragi moji dušebrižniški modreci, zahebite vi to... Najprej je treba na kandalabre pobesit vse zgoraj naštete, potem bomo pa šparal...
lilivin
# 02.04.2012 ob 20:48
stavka bo, definitivno...policijski sindikat je že naznanil, drugi pa naj se poenotijo...
to, kar želijo narediti javnem sektorju (posebej policistom, ki so že tako najbolj prikrajšani, pa čeprav edini hodijo po terenu in iščejo "sredstva" za polnjenje proračuna na ukaz šefov)!!!!!
log
# 02.04.2012 ob 20:32
Mene pa zanima koliko od 120 000 ljudi na borzi je iz javne uprave. Zaposlene v gosopdarstvu vsak dan na mečejo iz služb brez odpravnin in velikokrat tudi brez nekajmesečnih plač, pa od sindikalistov ni slišati niti tolažilnih besed. Zdaj pa nekaj sto javnih uslužbencev cela revolucija. Upam, da starši v primeru stavke ne bomo plačevali vrtcev, šol itd,
Pa lep pozdrav.
bozz
# 02.04.2012 ob 19:56
@Marko32,
skrajno neokusno je groziti ljudem z odpovedjo službe, v kolikor ne sprejmejo diktata tvojih ljubljencev.
Kazalo