Vas Donja Močila. Foto: MMC RTV SLO
Vas Donja Močila. Foto: MMC RTV SLO

Nekdanji veleposlanik v Avstraliji Milan Balažic pravi, da se je po navodilu iz Ljubljane z obsojenim pedofilom in trgovcem z orožjem Nicholasom Omanom večkrat sestal, ker naj bi Oman želel državi Sloveniji podariti zemljišče v Republiki srbski, kjer naj bi bila naftna najdišča.

Vas, v kateri so ta zemljišča, je dober kilometer oddaljena od Rafinerije Bosanski brod. V njej živijo Srbi, večina se jih preživlja s kmetijstvom.

Vprašanje, ali vedo, da naj bi bilo zemljišče blizu vasi v lasti Slovenca ali morda Avstralca, jih je začudilo. To je nemogoče, saj so prav vsa zemljišča v njihovi lasti, pravijo.

Ko so si ogledali dokument, ki naj bi dokazoval Omanovo lastništvo zemlje, so razložili, kje je težava. Sodišče v Derventi je namreč zemljišče Omanu dodelilo leta 1995, ko je v Bosni še divjala vojna in ko lastniški odnosi niso bili jasni. Vsa zemlja v okolici je njihova in ni v lasti Republike srbske, torej gre za ničvreden papir.

Ruski lastniki bližnje rafinerije so lani prav na tem območju delali raziskave, ali je tam morda nafta, a ničesar niso odkrili. Škoda, pravijo vaščani, lahko bi bili bogati.

Vanja Vardjan, Odmevi


Vabljeni k ogledu pogovora z Milanom Balažicem in Igorjem Lukšičem v Odmevih. Balažic trdi: "Ves čas sem živel pod pritiski te vlade, da ne smem nič povedati in da moram biti lojalen vladi."

Kakšna zemljišča naj bi podarili Sloveniji?
Kdo je vpleten v tajno diplomacijo z Omanom?
Kakšna zemljišča naj bi podarili Sloveniji?
Kdo je vpleten v tajno diplomacijo z Omanom?