V krizo nas je po Cerarjevem mnenju pahnilo prav več oblik nespoštovanja. Foto: BoBo
V krizo nas je po Cerarjevem mnenju pahnilo prav več oblik nespoštovanja. Foto: BoBo
Po slavnostni seji v DZ-ju se je proslava preselila v Cankarjev dom. Foto: BoBo
Državni vrh na slavnostni seji
Proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti

Kljub nasprotovanju večine drugih držav smo pred 24 leti dosegli samostojnost, vendar če želimo svojo državo imeti in upravljati tudi v prihodnje, moramo sami sebi zagotoviti, da bomo dovolj politično, ekonomsko, socialno in kulturno samostojni. "To pa pomeni, da moramo dobro upravljati s svojo državo," je v svojem govoru poudaril premier.

Samostojnost, ki smo jo dosegli z državno osamosvojitvijo, je bila predvsem samostojnost navzven, je nadaljeval. "Toda ob tem nismo resnično spoznali, da moramo kot narod – če želimo na dolgi rok preživeti in se uspešno razvijati –, vzpostaviti tudi svojo notranjo samostojnost in enotnost," meni Cerar. Prav tako, kot mora posameznik znati poskrbeti zase, je ponazoril.

"Kriza nas je opozorila na našo zmoto"
Zdaj pa smo pred novim izzivom, ki smo ga podcenjevali. "S članstvom v EU-ju smo kar nekako končali svoje naloge in verjeli, da se bo odtlej lépo in prijetno življenje za nas porajalo kar samo od sebe. Prav kriza nas je zato boleče – in vendar še kako koristno in dobrodošlo – opozorila na to našo zmoto," je posvaril. Kriza pa je tu zato, da nas opozori, da si je treba vsak dan prizadevati za ohranjanje družbenega zdravja in da si moramo državo še enkrat zaslužiti.

"Če tega prizadevanja ni, država in nacija navznoter nazadujeta, se razkrajata in končno propadeta. Navzven morda po imenu in obliki še nekaj časa obstajata, toda postopno ju vedno bolj obvladuje ta ali oni tuji gospodar, ki si ju na koncu tudi povsem podredi," je dejal premier.

Poudaril je tudi pomen spoštovanja, ki predstavlja pot k vzpostavitvi uspešne države in družbe. "Če le s težavo pohvalimo sodelavca, soseda, policista, uradnika, podjetnika ali kakega drugega sodržavljana, ki stori kaj dobrega, potem nismo konstruktivni člen in član družbe. Kajti če se želimo kot nacija osamosvojiti tudi notranje, to je sami v sebi, moramo znati najprej kot posamezniki preseči lastno egocentričnost. Odpreti se moramo nasproti drugim in tudi iz lastne pobude kaj svojega prispevati k družbi in državi kot celoti. Takšnega ravnanja pa ne moremo pričakovati, če ne vzpostavimo dovolj medsebojnega spoštovanja ter spoštovanja do naših skupnih institucij," je povedal.

Cerar poudaril ponos na pozitivne vidike zgodovine
V krizo nas je po njegovem mnenju pahnilo prav več oblik nespoštovanja - tudi v zanikanju pozitivnih vidikov slovenske narodne zgodovine. "Na ta način iz preteklosti vlečemo medsebojne zamere in jih neodgovorno prenašamo na mlajše generacije," je prepričan Cerar. Zato je predlagal ponos na pozitivne vidike zgodovine, iz njenih negativnih plati pa ne obnavljajmo osebnih zamer, temveč povzemimo pravičen nauk za vse.

Ključne zadeve sedaj terjajo skupen nastop in po potrebi tudi izjemen napor, je opomnil in dodal, da pa je za to potrebna svobodna odločitev. "Slovenija je uspavana. Zato se moramo prebuditi in začeti graditi. Da, graditi. Graditi moramo spoštljivejše in konstruktivnejše medsebojne odnose. Pustiti moramo več prostora optimizmu. Graditi moramo tudi slovenske železnice, ceste, energetsko varčne stavbe, žage za les, protipoplavne nasipe, kulturne, turistične in športne objekte in še marsikaj. Še naprej moramo graditi tudi spoštljiv odnos do narave in do širšega sveta okoli nas," je še pozval in vsem zaželel mir in dobro novo leto.

Državni vrh na slavnostni seji
Proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti