Van Rompuy je ob podelitvi priznanja v predsedniški palači dejal, da mu je v čast, da prejema slovensko odlikovanje. Foto: BoBo
Van Rompuy je ob podelitvi priznanja v predsedniški palači dejal, da mu je v čast, da prejema slovensko odlikovanje. Foto: BoBo
false
Slovesnosti sta se kot nekdanja premierja med drugim udeležila Janez Janša in Alenka Bratušek. Foto: BoBo

"Herman Van Rompuy je bil in ostaja zaprisežen Evropejec. Kot prvi predsednik Evropskega sveta je odigral ključno vlogo pri oblikovanju temeljnih dokumentov in pogodb, s katerimi je EU med svetovno gospodarsko krizo uspešno prebrodila največjo preizkušnjo evrskega območja do zdaj," je zapisano v utemeljitvi.

"Tudi po zaslugi Van Rompuyevih pobud je območje evra z novimi reševalnimi mehanizmi in bančno unijo danes stabilnejše in bolje pripravljeno na morebitne nove krize. Glede na to, da je stabilnost evra strateškega pomena tudi za Slovenijo in da je bil njegov mandat čas, ko se je s težavami spoprijemala tudi slovenska država, je Herman Van Rompuy s svojim delovanjem veliko storil tudi za Slovenijo. Sloveniji ter našim specifičnim zaprosilom in zahtevam je posvečal posebno pozornost. Tako smo v najtežjih trenutkih imeli v Evropskem svetu velikega zaveznika in prijatelja," piše v utemeljitvi.

Prihodnost vidi v združeni Evropi
Van Rompuy je ob podelitvi priznanja na posebni slovesnosti v predsedniški palači dejal, da mu je v čast, da danes prejema slovensko odlikovanje.

Glede Slovenije je dejal, da so dozdajšnji politični voditelji državo popeljali na pot reform in pokazali politično modrost v viharnih časih. "Delo še ni končano, a v politiki delo ni nikoli končano," je opozoril nekdanji predsednik Evropskega sveta.

Prihodnost stare celine je po njegovem prepričanju v združeni Evropi. Konkurenčna gospodarstva pa so edino zagotovilo za ohranitev naših socialnih modelov, "a potrebujemo reforme tako na nacionalni kot evropski ravni", je dejal in dodal, da bo treba bolje izkoristiti tudi skupni evropski trg.

"Ni več prostora za nacionalne prvake. Prihodnost pripada evropskim prvakom," je dejal. "Nobena država ne more dominirati v Uniji in nobena je ne more blokirati. Vsi smo v istem čolnu," je še poudaril.

"Evropski duh je vodilo, čeprav morajo premierji posameznih držav seveda braniti nacionalne interese svoje države, a v okviru evropskih interesov. Tisti, ki prihajajo iz manjših držav, spoznajo, da so evropske rešitve vedno najboljše zanje. Kot Belgijec lahko to potrdim," je še dejal Van Rompuy.

Begunska kriza ne sme odvrniti pozornosti od gospodarstva
Opozoril je tudi, da begunska kriza, ki je sprožila največje migracije po koncu druge svetovne vojne, ne bi smela odvrniti pozornosti od gospodarstva.

Glede begunske krize se je sicer zavzel za skupno evropsko politiko in dolgoročno politiko glede migracij. Evropa bi si morala po njegovih besedah skupaj z ZDA, Rusijo in arabskimi državami prizadevati za rešitev begunske krize.

Van Rompuyu se je zahvalil tudi Cerar
Z Van Rompuyem se je na delovnem kosilu sešel tudi predsednik vlade Miro Cerar. Kot so sporočili iz premierjevega kabineta, se mu je zahvalil za vso podporo, ki jo je do zdaj nudil tako skupnemu evropskemu projektu kot Sloveniji.

V pogovoru sta se osredotočila na aktualne evropske zadeve s poudarkom na migracijah v EU-ju.