Obrambni minister je napovedal krčenje Slovenske vojske. Foto: BoBo
Obrambni minister je napovedal krčenje Slovenske vojske. Foto: BoBo

Minister za obrambo Aleš Hojs se je na tiskovni konferenci, ki jo je imel skupaj s predsedniškim kandidatom Milanom Zverom, razgovoril tudi o obrambni politiki Slovenije in povedal, da bo treba z zavezniki izpogajati nove cilje.

Hojs je glede napovedi o nakupu novih oklepnikov in o podaljšanju roka vzpostavitve srednje bojne bataljonske skupine povedal, da je njegov cilj podaljšati rok nekje do leta 2025.

Sicer pa je v sredo po koncu dvodnevnega zasedanja obrambnih ministrov članic Nata v Bruslju že naznanil, da Slovenija ne bo izpolnila srednjeročnega cilja v skladu z zavezami Nata, vzpostavitve srednje bojne bataljonske skupine, ki bi morala biti opremljena s 56 oklepniki do leta 2016. Ob tem je prepričan, da bodo pogajanja z zavezniki uspešna.

Hojs je v sredo tudi opozoril, da je Slovenija po investicijah v obrambo med članicami Nata na zadnjem mestu. Zato je poudaril, da se bo kot obrambni minister zavzemal, da se obrambni proračun spravi na ustrezno raven.

"Boril se bom za zvišanje obrambnega proračuna, tega pa ne bo mogoče doseči, dokler ne bo neke gospodarske rasti," je povedal Hojs.

Varčevanje v obrambnem resorju
Glede varčevanja v obrambnem resorju je minister Hojs pojasnil, da bodo varčevali tako pri civilnem delu kot v vojski. Znižanje plač za pet odstotkov bodo po njegovih besedah v vojski dosegli z znižanjem dodatkov, ki jih imajo vojaki v določenih formacijah, in tudi z zmanjšanjem števila vojakov.

"Načrt je tak, da se številka iz zdajšnjih 7.500 vojakov spusti nekje na 7.100 ali 7.200 vojakov, nikakor pa ne v tistih formacijah, ki predstavljajo bojno moč slovenske vojske," je razložil Hojs. O rezervni sestavi pa je dejal, da je sprejel odločitev, da tudi na tem področju ne bodo podaljševali določenih pogodb. O konkretnejših številkah pa ni želel govoriti.