Zadnji dve desetletji so bili del protokola vsi praporščaki, zaslužni za samostojno državo, brez kakršnih koli pomislekov o sodelovanju. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zadnji dve desetletji so bili del protokola vsi praporščaki, zaslužni za samostojno državo, brez kakršnih koli pomislekov o sodelovanju. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Janko Veber
"Še huje smo bili presenečeni, ko smo pozneje ugotovili, da so izključili tudi druge veteranske organizacije," je dejal Janko Veber iz SD-ja, ki je na vlado naslovil tudi poslansko vprašanje. Foto: BoBo

Zapleti so se začeli potem, ko je koordinacijski odbor za državne proslave pozval k sodelovanju kulturne ustvarjalce, ki so se pripravljeni odpovedati honorarju. Zdaj pa so prekinili sodelovanje s praporščaki štirih veteranskih organizacij.

Izbira praporščakov, ki bodo sodelovali na državni proslavi ob dnevu državnosti, je temeljila na naravi državnega praznika. Glede na dejstvo, da bomo 22. junija praznovali dan slovenske državnosti, so bili tako k sodelovanju povabljeni le praporščaki veteranskih organizacij slovenske osamosvojitvene vojne, so za STA pojasnili na Ukomu.

Zadnji dve desetletji so bili del protokola vsi praporščaki, zaslužni za samostojno državo, brez kakršnih koli pomislekov o sodelovanju, je za TV Slovenija poročala Špela Kožar.

Odbor za državne proslave preklical povabilo
Novonastali odbor za državne proslave je sprva povabil vse domoljubne in veteranske organizacije, nato pa je v ponedeljek preklical povabilo trem organizacijam, ki so bile ustanovljene pred osamosvojitvijo. Niti vabila niti preklica pa ni bilo prejelo društvo borcev NOB-ja.

Janez Stanovnik je v izjavi za javnost tako lahko izpostavil diskriminacijo in ponovno odpiranje ideoloških tem.

Vlada: Odločitev temelji na naravi praznika
Janko Veber
iz SD-ja je na vlado naslovil poslansko vprašanje o dejanju odbora za državne proslave, iz vladnega urada pa so sporočili, da odločitev temelji na naravi državnega praznika.

Veber je ob tem dejal, da je dejstvo, da brez NOB-ja nikoli ne bi bilo samostojne Slovenije, in "še huje smo bili presenečeni, ko smo pozneje ugotovili, da so izključili tudi druge veteranske organizacije".

Miha Molan iz združenja Sever je dejal, da je dan državnosti praznik vseh Slovenk in Slovencev in da zato ne pristajajo na kakršno koli izločanje. V združenju se bodo zato na četrtkovi seji odločili, ali bodo sodelovali.

Na proslavi osem plesnih točk
V petek bomo tako videli osem plesnih točk šestih folklornih skupin. S tem bosta avtorja umetniškega dela državne proslave Vasja Samec in Tomaž Simetinger uresničila željo vladnega odbora po regionalni pestrosti.

Simetinger je ob tem dejal, da je bil zaradi časovnih okvirov, v katerih so se znašli, potreben enostaven koncept.