Dimitrij Rupel je z Janezom Drnovškom nazadnje govoril pred nekaj meseci. Foto: www.eu2008.si
Dimitrij Rupel je z Janezom Drnovškom nazadnje govoril pred nekaj meseci. Foto: www.eu2008.si
Katarina Kresal
Pod Drnovškovim vodenjem je Slovenija dosegla oba poglavitna zunanje politična cilja, vstop v Nato in EU, je dejala Katarina Kresal Foto: RTV SLO
Marjeta Cotman
Ministrica Cotmanova je Drnovška označila za premišljenega človeka. Foto: EPA
Geza Erniša
Po besedah Geze Erniša se je Drnovšek v spomin Slovencev vtisnil z državniško modrostjo, politično zrelostjo in osebnimi kvalitetami. Foto: RTV SLO
Gantar, Bavčar, Mejak in Rop o Drnovšku
Ljudje o Drnovšku le dobro

Rupel je v žalno knjigo zapisal, da je ponosen, da je z Drnovškom sodeloval v treh vladah, in da se je ob njem veliko naučil. Dodal je še, da pogovori s pokojnim predsednikom niso bili lahki, a so bili vseeno zanimivi in pomembni, izrazil pa je še obžalovanje za stvari, ki so se dogajale v zadnjem času, ko se je sožitje končalo.

Kresalova: Drnovšek vtisnil pečat programu LDS-a
Janeza Drnovška so se spomnili tudi v LDS-u, stranki, ki jo je vodil deset let. V svojem govoru je predsednica stranke Katarina Kresal Drnovška povezala z leti največjih uspehov in vpliva LDS. Z njim je stranka dobila jasno programsko orientacijo in državnika, ki je pod isto koalicijsko streho zbral tudi najhujše politične nasprotnike.

Kresalova je spomnila še na Drnovškov odhod iz stranke, ko je v LDS-u prišlo do notranjih trenj, kljub temu pa je Janez Drnovšek stranki vtisnil pečat v programu in politiki, ki ostaja. "To je pot, po kateri je hodil on, in to je pot, po kateri nameravamo še naprej hoditi tudi mi," je sklenila.

Mate in Romšek s skupno izjavo
Minister za notranje zadeve Dragutin Mate in generalni direktor policije Jože Romšek sta v izjavi poudarila, da se bosta velikega politika, ki je bistveno zaznamoval politično zgodovino Slovenije, in miroljubnega borca za mir in sožitje spominjala z globokim spoštovanjem.

Cotman: Pazil je, da ni nikogar žalil
Svoje misli ob smrti nekdanjega predsednika je izrazila tudi ministrica za delo, družino in socialne zadeve Marjeta Cotman. "Pred vsako izrečeno besedo je Janez Drnovšek vedno premislil in jo z razumom tudi povedal," je povedala ob vpisu v žalno knjigo in dodala: "Njegove besede so bile premišljene, v nagovorih je vedno pazil, da ni nikogar žalil."

Fischer: Drnovšek "arhitekt" dobrih odnosov med Dunajem in Ljubljano
Avstrijski predsednik Heniz Fischer je pokojnega predsednika označil kot "velikega državnika", ki ni le odločilno zaznamoval novejše zgodovine svoje države, ampak je bil poleg tega "arhitekt slovenskega članstva v EU in arhitekt odličnih odnosov med Slovenijo in Avstrijo".

Erniša: Drnovšek trajno v spominu Slovencev
Evangeličanski škof Geza Erniša je izrekel sožalje v imenu slovenske evangeličanske cerkve in ob tem dejal, da se je bivši predsednik trajno vtisnil v spomin naroda. "Njegova pronicljiva misel, čut za zrelo in odgovorno prepozavanje izzivov in potreb časa, v katerem je živel, ter preroška vizija, kaj je pomembno za srečo ljudi, ga je naredila za nedvomno velikega človeka," je zapisal.

Švagan: Drnovšek je dal življenje za Slovenijo
Župan Zagorja ob Savi Matjaž Švagan pa je na žalni seji občinskega sveta povedal, na sta bili na prvem mestu v Drnovškem življenju življenje samo in okolje, šele nato pa je prišel na vrsto kapital. Janez Drnovšek je človek, ki je za Slovenijo dal svoje življenje, je poudaril Švagan.

"Vedno v koraku z vsemi"
Rektorji slovenskih univerz so v skupni izjavi zapisali, da bo v spominu vseh ostal kot pošten in rahločuten človek, humanist in mislec, drugačen od drugih in vedno v koraku z vsemi. Janez Drnovšek se je po njihovem mnenju v zgodovino zapisal kot državnik v svetovnem merilu in moder ter odgovoren politik, ki je odločilno pripomogel k uveljavitvi Slovenije v mednarodni skupnosti. Rektorji so še izpostavili Drnovškovo prizadevanje za ohranitev javnega šolstva in razvoj znanja in znanosti.

Izguba spoštovanja vrednega človeka
Boris Pleskovič se je v imenu Svetovnega slovenskega kongresa (SSK) pridružil vsem, ki so izrazili svoje obžalovanje in tudi on poudaril, da je Drnovšek zaznamoval zgodovino slovenskega naroda, ter da je bil politik svetovnega ugleda, na kar smo lahko vsi zelo ponosni.

"Drnovšek je blažil pritiske, ki jih je na novo porajajočo se državo izvajala SFRJ, Slovenci pa smo izgubili spoštovanja vrednega človeka in državnika," piše Pleskovič, dodal pa je, da je nekdanji predsednik tudi zvesto spremljal konference slovenskih strokovnjakov ter bil pripravljen sprejeti častno pokroviteljstvo nad njimi.

Reševanje človeštva na miselni ravni
"Ob smrti bivšega predsednika republike se nam zdi pomembno opozoriti na njegove velike misli in dejanja, ne zgolj v političnem smislu, temveč tudi v smislu reševanja človeštva na drugačni, predvsem miselni ravni." To je sporočilo Inštituta za razvoj družbene odgovornosti (IRDO), katerega častni pokrovitelj na dveh konferencah je bil Janez Drnovšek, zato so pri Irdu še zapisali: "Njegova podpora, za katero se mu iskreno hvaležni, nam je pomenila javno priznanje, da delamo dobro."

Gantar, Bavčar, Mejak in Rop o Drnovšku
Ljudje o Drnovšku le dobro