V občini Mirna Peč se za županski stolček poteguje dvojica kandidatov. (foto: BoBo) Foto:
V občini Mirna Peč se za županski stolček poteguje dvojica kandidatov. (foto: BoBo) Foto:

Dozdajšnji nepoklicni podžupan, ki občino Mirna Peč vodi začasno, je v volilno tekmo vstopil na predlog SDS-a. 54-letnega Andreja Kastelica pri tem podpirajo tudi stranki SD in LDS ter Skupina za razvoj občine Mirna Peč. Kastelic v programu načrtuje predvsem nadaljevanje infrastrukturnih projektov prejšnjega župana. Med njimi so gradnja vrtca, osnovne šole in športne dvorane. Je diplomirani inženir gozdarstva in direktor Gozdnega gospodarstva Novo mesto.
Njegov tekmec je 44-letni nestrankarski kandidat Leopold Pungerčar. Predlagala ga je skupina volivcev, podpira pa ga Lista treh dolin. Pungerčar v programu izpostavlja predvsem neizkoriščen potencial dobre prometne povezanosti in bližine dveh velikih mest. Skrbi ga 1,8-milijonska zadolženost občine. Kandidiral je tudi na rednih županskih volitvah leta 2010, kjer ga je Lah premagal z 807 glasovi proti 805. Je finomehanik in podjetnik, pa tudi direktor ljubljanskega Šentjakobskega gledališča.
Geografsko občina Mirna Peč obsega tri doline: Globodolsko, Mirnopeško in Šentjursko. Najpomembnejša gospodarska panoga je proizvodnja tekstila, usnjenih oblačil in krznenih izdelkov, ena pomembnejših dejavnosti je tudi kmetijstvo. Z 2.779 prebivalci se med slovenskimi občinami uvršča na 160. mesto, po površini (48 kvadratnih kilometrov) pa na 137. mesto.