V veljavo stopile vinjete za 2012. Foto: MMC RTV SLO
V veljavo stopile vinjete za 2012. Foto: MMC RTV SLO
Poostrena kontrola vinjet

Cena letne vinjete za slovenske avtoceste ostaja nesprememnjena in znaša 95 evrov, letna vinjeta za motorje stane 47,50 evra. Cena mesečne vinjete za osebna vozila je 30 evrov, tedenske 15 evrov, motoristi bodo za polletno vinjeto za motor odšteli 25 evrov, za tedensko pa 7,50 evra.

Vinjete prodajajo na več kot 700 pooblaščenih prodajnih mestih v Sloveniji (bencinski servisi, kioski, AMZS, večji trgovski centri ...) in več kot 800 v tujini. Dars pa ima tudi lastna prodajna mesta vinjet, na petih vstopih v državo (Škofije, Fernetiči, Šentilj, Gruškovje in Obrežje).

Dars priporoča
Vinjeti je pred namestitvijo na suho in očiščeno vetrobransko steklo najprej treba odstraniti zaščitno folijo. Mesto na vetrobranskem steklu, kamor nalepimo vinjeto, ni pomembno, pomembno je, da je na notranji strani, da ni na zatemnjenem delu in da vozniku ne zakriva vidnega polja. Dars pa priporoča, da je vinjeta nalepljena na levi strani, kjer je pri preverjanju bolj opazna.

Veljavnost vinjet
Letna vinjeta za uporabo slovenskih avtocest velja 14 mesecev (od 1. decembra predhodnega leta do 31. januarja prihodnjega leta), mesečna velja od trenutka nakupa vinjete do preteka dneva, ki ima isto številko en mesec po dnevu njenega nakupa oz. do preteka zadnjega dneva v mesecu, če v naslednjem mesecu ni takšnega dneva. Tedenska vinjeta velja sedem zaporednih koledarskih dni od vključno dneva, ki ga določi uporabnik ob nakupu vinjete.

Poostrena kontrola vinjet