Potrebo po zaščiti proti vetru gospodarstveniki izpostavljajo že vrsto let. Foto: MMC RTV SLO
Potrebo po zaščiti proti vetru gospodarstveniki izpostavljajo že vrsto let. Foto: MMC RTV SLO

Slabi dve leti po predstavitvi idejne zasnove za izgradnjo protivetrne zaščite na odseku hitre ceste Razdrto-Vrtojba je Dars konec decembra objavil javno naročilo za izdelavo projektno-tehnične dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja in izvedbo del. Ta bo omogočila vožnjo tovornjakom tudi ob močni burji. A ne veselimo se prezgodaj - za naložbo, ki je ocenjena na 25 milijonov evrov, Dars še nima zagotovljenih sredstev.

Postavitev protivetrne zaščite na odseku hitre ceste med cestninsko postajo Nanos in Vipavskim Križem bi omogočala večjo pretočnost prometa ob močnem vetru, saj je ta pogosto zaprta za tovorna vozila, kar povzroča tudi veliko gospodarsko škodo. Z novo protivetrno ograjo bi lahko tovornjaki po hitri cesti vozili tudi pri hitrosti vetra 150 kilometrov na uro.

Gospodarstveniki presenečeni
Projekt dodatnih protivetrnih ukrepov bodo izpeljali v dveh delih. Najprej na dolinskem delu, od izhoda iz predora Podnanos do pokritega vkopa Vipavski Križ, pozneje pa na pobočju Rebernic. V območni gospodarski zbornici za severno Primorsko, ki že več kot sedem let opozarja na nujnost gradnje protivetrne zaščite, so novico sprva sprejeli s presenečenjem, pravi direktorica Mirjam Božič.

"Mi smo pričakovali, da bo to izvedeno vse v eni fazi. Malo smo bili presenečeni, ko so nam septembra to predstavili, pa vendarle je to veliko bolj logično, kajti ta dokumentacija je zelo obsežna. Ko je prva pripravljena, se potem podpiše pogodba in gre v izgradnjo, in v tem času se pripravlja druga. To se pravi, da se ne izgublja čas," je dejala Božičeva.

Na Darsu so nam pojasnili, da denarja za izvedbo naložbe še nimajo. Ministrstvo za infrastrukturo in prostor pa bo poskušalo pridobiti evropska sredstva, je dodala Božičeva. "Obljubili so nam, da je to v programu nove finančne perspektive. Za rezervacijo sredstev so dovolj idejni projekti. Ti so narejeni," je še pojasnila. Če bodo zagotovljena finančna sredstva, bi lahko izvedbo prvega dela investicije začeli leta 2015.