Virant meni, da prispevkov v zdravstvu ni treba višati, saj še vedno obstajajo rezerve. Foto: BoBo
Virant meni, da prispevkov v zdravstvu ni treba višati, saj še vedno obstajajo rezerve. Foto: BoBo

Virant je tako ob pogledu v prihodnje leto izpostavil tudi spodbujanje konkurenčnosti gospodarstva in razmislek o znižanju kakšnega davka, na primer pri obremenitvi dela, pa tudi debirokratizacijo. Ob tem je zatrdil, da bo DL tudi v prihodnjem letu vztrajal pri tem, da vlada ne bo višala ali uvajala novih davkov. Pri tem stališču vztraja tudi glede prispevkov v zdravstvu, saj meni, da obstaja manevrski prostor pri cenah za zdravila in medicinske pripomočke.

Sicer pa pričakuje, da bodo zapolnili izpraznjeni ministrski mesti, kakšnih drugih "rošad" pa po njegovem mnenju ne potrebujejo. Ministru iz vrst DL-ja Samu Omerzelu zaupa do takrat, ko "se drži principa", da njegova podjetja ne bodo poslovala s podjetji v državni lasti.

Med uspehi iztekajočega se leta je Virant najprej izpostavil "očiščenje" Slovenije na različnih področjih, zapis fiskalnega pravila v ustavo, pridobitev jasne slike o bančni luknji in ukrepe za sanacijo bank, za katere priznava, da so na žalost dragi.

Nadaljevanje čiščenja
Poleg tega je izpostavil še boj proti sivi ekonomiji in uspešen pregon gospodarskega kriminala ter korupcije, pri čemer je poudaril vlogo policije. Prav tako pričakuje, da se bo t. i. očiščenje Slovenije nadaljevalo, pri čemer nameravajo okrepiti NPU, da bi lahko razbili korupcijske mreže na vseh področjih. Kot eno ključnih vprašanj pa prvak DL-ja izpostavil vprašanje odvzema protipravno pridobljenega premoženja in premoženja neznanega izvora.

Je pa po njegovih besedah DL nezadovoljen z davkom na nepremičnine, saj bi denar, ki se bo od tega stekel v proračun, raje pridobil z drugimi ukrep. Pričakuje tudi, da bodo razčistili okoliščine projekta Teš 6, pri čemer predlaga revizijo projekta.