Gregor Virant je prepričan, da varovanja ne potrebuje. Foto: BoBo
Gregor Virant je prepričan, da varovanja ne potrebuje. Foto: BoBo

Privarčevana sredstva na ta način Virant ocenjuje na pol milijona evrov, varovanju pa se je, kot pojasnjujejo v poslanski skupini, odpovedal tudi zato, ker se zgleduje po skandinavskih državah in Švici.

Ob tem v poslanski skupini Državljanske liste zanikajo, da se takšnemu varovanju ne morejo odpovedati in da bodo takšno odpoved omogočile šele spremembe uredbe, ki jih pripravlja ministrstvo za notranje zadeve. "Pravna podlaga za odločitev Gregorja Viranta obstaja že v veljavni uredbi," navajajo.

Štiri stopnje varovanja
Na Generalni policijski upravi medtem pojasnjujejo, da policija funkcionarje, ki jim pripada varovanje, varuje po eni izmed štirih stopenj varovanja. Po prvi stopnji se varujejo voditelji tujih držav na obisku v Sloveniji. Po drugi stopnji se varujeta predsednik republike in predsednik vlade. Po tretji stopnji se varuje predsednika DZ-ja, ministra za zunanje zadeve, ministra za notranje zadeve in ministra za obrambo.

Po četrti stopnji pa se varuje predsednike državnega sveta, ustavnega sodišča, vrhovnega sodišča, preostale ministre, generalnega državnega tožilca in direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije, vendar pri zadnjih ne gre za neposredno fizično varovanje, pojasnjujejo.