Slovenija
(4)

Poudarki

  • V tekočem sedemletnem obdobju ima Slovenija sicer na voljo 3,2 milijarde evrov sredstev EU-ja.
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.4 od 5 glasov Ocenite to novico!
Evropska unija
Vladna služba mora zdaj obvestiti Evropsko komisijo, da so postopki v Sloveniji končani. Foto: Reuters

Dodaj v

Vlada akreditirala sistem za črpanje evropskih sredstev iz kohezijske politike 2014-2020

Slovenija ima v tekočem obdobju na voljo 3,2 milijarde evrov
9. december 2016 ob 22:08
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Vlada je akreditirala sistem izvajanja evropske kohezijske politike 2014-2020 in o tem obvestila Evropsko komisijo. Z akreditacijo sistema se lahko začne črpanje evropskih kohezijskih sredstev.

Slovenija je sicer že prejela opomin Evropske komisije zaradi zamujanja pri akreditaciji sistema izvajanja evropske kohezijske politike. Dve leti od začetka novega obdobja evropske kohezijske politike je služba vlade za razvoj pripravila dokumentacijo za akreditacijo sistema.

Evropska komisija se mora še seznaniti z zaključkom postopkov v Sloveniji in izdati obvestilo. Potem bo lahko Slovenija začela pošiljati zahtevke za prejem evropskih sredstev. To pomeni, da bo lahko država iz bruseljske blagajne začela povračati sredstva za projekte, sofinancirane z evropskimi sredstvi, za katere je sredstva že založil nacionalni proračun.

Sloveniji na voljo 3,2 milijarde evrov
Medtem pa se je izvajanje kohezijske politike vseeno že začelo. Prva odločba o finančni podpori iz programskega obdobja 2014-2020 je bila izdana julija, do začetka decembra pa jih je bilo po podatkih vlade izdanih več kot 150 v skupni vrednosti nad 800 milijonov evrov, kar je več kot četrtina vseh razpoložljivih sredstev.

V tekočem sedemletnem obdobju ima Slovenija sicer na voljo 3,2 milijarde evrov sredstev EU-ja. Od tega 3,012 milijarde evrov odpade za naložbe za rast in delovna mesta, preostanek pa na projekte v okviru evropskega teritorialnega sodelovanja.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
nomnes
# 10.12.2016 ob 12:50
A pri nas sploh še kaj naredimo brez evropskih sredstev? In mnogi tukaj pisarijo, kako je potrbno
čim prej izstopiti iz EU.....
Stajerc212
# 10.12.2016 ob 13:30
Tudi meni se zdi, da vse kaj se zgradi ima svojo tablo gor da je EU financirala, kaj delajo naši da ni nič dnara?
galoper
# 11.12.2016 ob 17:17
Na MMC bi lahko povezali hohezijo in akreitacijo v povezano poverjenost pri izbiri kadrov na osnovi poznavanja slovenskih izrazov.
MZ
# 11.12.2016 ob 09:38
Nekako dvomim, da EU vse te projekte financira iz nekih altruističnih vzgibov, ravno tako pa bi večje države EU že same odstranile obrobne državice, če bi te le prejemale sredstva, ki jih ustvarijo veliki.

Po moje je v teh evropskih sredstvih lep del vsote sestavljen iz tistega, kar Slovenija vplača, da je lahko del te združbe. Vprašanje pa, če nam uradno upajo povedati, koliko nas ta kolobocija zares stane...
Kazalo